Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Τα... ψευτρόνια και η απελπισία τους

«Εδώ και καιρό οι αγορές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα πηγαίνει πολύ καλά, με μόνη επιφύλαξη για το πολιτικό ρίσκο. Δηλαδή, την αβεβαιότητα για το αν θα συνεχίσει η χώρα τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα η στάση της αντιπολίτευσης επιδείνωσε αυτή την εικόνα. Με ευθεία υπονόμευση της σταθερότητας. Και οι αγορές αντέδρασαν σε βάρος της χώρας μας» τόνισε ο πρωθυπουργός. Στο μεταξύ, την ίδια στιγμή που έλεγε ο Σαμαράς τις μπούρδες του, ο δείκτης CBOE Vix που αποτυπώνει τη μεταβλητότητα στις διακυμάνσεις των αμερικανικών μετοχών και είναι γνωστός ως «δείκτης του φόβου της Wall Street» εκτινάχθηκε έως το 28,10 στη Νέα Υορκη, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο 2011 (υψηλά τριών ετών), όταν κλιμακώνονταν οι φόβοι διάλυσης της Ευρωζώνης λόγω της κρίσης χρεών. Σε ανάλογα επίπεδα...
εκτινάχθηκε και ο ευρωπαϊκός δείκτης Vix.

ΜΑΛΙΣΤΑ, ο Oliver Pursche της Gary Goldberg Financial Services σχολίασε: "Οι επενδυτές είχαν επαναπαυθεί με την απουσία μεταβλητότητας και ξέχασαν ότι η μεταβλητότητα είναι φυσικό φαινόμενο στις αγορές - ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι σε ένα υγιές επενδυτικό περιβάλλον. Γίνεται όλο και πιο σαφές ότι το μοτίβο της πτώσης 2% και 3% στις αγορές, που καταλήγει στη συνέχεια σε ταχεία ανάκαμψη, δεν υφίσταται πλέον. Αυτές οι εκρήξεις μεταβλητότητας γίνονται συχνότερες, βαθύτερες και με μεγαλύτερη διάρκεια".

ΒΙΑΣΤΗΚΕ να σκίσει τα Μνημόνια ο Σαμαράς. Τώρα ζητάει από τον Γκίκα Χαρδούβελη να βρει τη λύση που θα «ηρεμήσει» τις αγορές και θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να επιμείνει στη θέση της ότι η χώρα θα βγει από το Μνημόνιο! Κυρίες και κύριοι, μας δουλεύουν κανονικά. Όμως επειδή δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος εντός και εκτός Ελλάδος που να μην έχει καταλάβει πόσο ανίκανοι αμοραλιστές και επικίνδυνοι είναι Σαμαράς και Βενιζέλος, δεν αποκλείεται να απολυθούν, όπως ο ΓΑΠ, αν αργήσουν να ζητήσουν τη εντολή του ελληνικού λαού. Σε μια αντίστοιχης οικονομικού χαρακτήρα κρίση, ο Κώστας Καραμανλής έκανε εκλογές και παρέδωσε με εντολή του λαού την εξουσία στον ΓΑΠ. Το ερώτημα που έχω θέσει και παραμένει αναπάντητο είναι πόσο Νέρωνες μπορεί να αποδειχτούν Σαμαράς και Βενιζέλος πριν τους ξεκολλήσουμε από τις καρέκλες τους.

ΟΠΩΣ είναι γνωστό, η χρηματοδότηση του προγράμματος, εκ μέρους της Ε.Ε., στο οποίο έχει υποβληθεί η ελληνική οικονομία τα τελευταία πέντε χρόνια τελειώνει στο τέλος του 2014. Θα υπάρχει ακόμη, η συμφωνηθείσα χρηματοδότηση από το ΔΝΤ ύψους 12 δισ. ευρώ, μέχρι τον Μάρτιο του 2016. Όμως το ΔΝΤ δεν έχει κανένα περιθώριο να κάνει πολιτικά παιχνίδια όταν έχει ομολογήσει πως στην Ελλάδα εφαρμόστηκε λάθος συνταγή. Ή πρέπει να αποχωρήσει, υποστηρίζοντας ότι το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο (πράγμα αδύνατον), όπως δεσμεύεται εκ του καταστατικού του, ή αν αποχωρίσει χωρίς αυτή τη διαβεβαίωση, θα πρέπει να απαιτήσει άμεσα τα χρήματα που έχει καταβάλει μέχρι τώρα. Αν αποχωρήσει το ΔΝΤ και δεν χορηγήσει τις συμφωνηθείσες δόσεις του 2015 το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να αναζητήσει επιπλέον 19,8 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα για την παροχή ρευστότητας, εάν η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε κάποιο πρόγραμμα με αυστηρή επιτήρηση.

Ο ΣΑΜΑΡΑΣ παρακάλεσε τον Γιούνκερ να ολοκληρωθεί πριν τον Μάρτιο η πέμπτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, αλλά να μη ζητηθούν τα "μέτρα - σφαγή" για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό πριν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δύσκολο να το καταφέρει ο πρόεδρος της Ε.Ε. καθώς η ανάληψη των καθηκόντων του καθυστερεί. Εξάλλου, υπάρχει και το ΔΝΤ, οι παράγοντες του οποίου είναι εξοργισμένοι με την ελαφρότητα που χειρίστηκε ο Σαμαράς θέματα που αφορούν το Ταμείο και τα μάθαιναν από τα ΜΜΕ.

"ΣΤΗ σημερινή Ελλάδα της ύφεσης και της απο-ανάπτυξης, στην Ελλάδα που αναλαμβάνει σε λίγες εβδομάδες την προεδρία της Ε.Ε., ο όρος 'βιομηχανική πολιτική' δεν υπάρχει στον δημόσιο διάλογο, η λέξη 'βιομηχανία' έχει γίνει περίπου μεταφορική, η έννοια της βιομηχανικής αναγέννησης φαντάζει εξωτική. Παρά την ξεκάθαρη ευρωπαϊκή γραμμή, ο όρος 'βιομηχανική πολιτική' λάμπει διά της απουσίας του και στα επίσημα κείμενα για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας. Κάτι που υποδηλώνει ότι ουσιαστικά δεν περιλαμβάνεται στους στόχους και στις φιλοδοξίες της κυβέρνησης." Αυτά ανακοίνωνε ο ΣΕΒ τον Νοέμβριο του 2013. Να θυμίσω ότι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου έχουν μεταφέρει από τις αρχές Σεπτεμβρίου (φέτος) στο Μέγαρο Μαξίμου την ανησυχία τους για το γεγονός πως, ενώ ανακοινώθηκε προ των ευρωεκλογών ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, με έμφαση σε συγκεκριμένους τομείς, έκτοτε αγνοείται.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι από την αρχή της διακυβέρνησης Σαμαρά οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης δεν συνεδρίασαν από κοινού ούτε μία φορά είναι αποκαλυπτικό του ρόλου που παίζουν τα ανδρείκελα της Μέρκελ. Η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, πλην των διαπλεκόμενων και μεριδιούχων στην πολιτική εξουσία νταβατζήδων επιχειρηματιών και της κρατικοδίαιτης κομματικής νομενκλατούρας που ζει υπό την προστασία του κρατικού μηχανισμού, δεν εκπροσωπεί -πλέον- κανέναν άλλο.

Του Δημήτρη Χρήστου από avgi

http://greki-gr.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου