Εις βάθος ενημέρωση είχε, σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή, ο Αλέξης Τσίπρας από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο –είχαν και 45' κατ' ιδίαν συνάντηση-, και την υπόλοιπη πολιτική αλλά και τη στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου.

Τρεισήμιση ώρες διήρκεσε συνολικά η ενημέρωση του Αλέξη Τσίπρα, γεγονός που καταδεικνύει , αν μη τι άλλο, τον ουσιαστικό χαρακτήρα της επίσκεψης όσο και ενημέρωσης, σε αντιδιαστολή σημειωτέον με άλλα Υπουργεία (π.χ. Εξωτερικών) που δεν ανταποκρίνονται στις θεσμικές τους υποχρεώσεις έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούσαν και οι: Γιώργος Βαρεμένος, βουλευτής και τομεάρχης Άμυνας, Κώστας Ήσυχος, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών και Άμυνας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλ. Τσίπρα και Τάσος Βλάχος, συντονιστής επιτροπής Άμυνας του αρμόδιου τμήματος.
Αναλυτικά, στις δηλώσεις του αμέσως μετά, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «ζούμε περίοδο έντονων γεωπολιτικών εξελίξεων και ρευστότητας», καθώς η απόφαση της Τουρκίας να αρχίσει έρευνες, και με την παράλληλη συμμετοχή δύο πολεμικών σκαφών, στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της Κύπρου συνιστά «απαράδεκτη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».
«Αυτή η πρόκληση στόχο έχει», εξήγησε, «να τορπιλίσει τις διαδικασίες διαλόγου για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, όπως και ρίχνει λάδι στη φωτιά της ευρύτερης περιοχής». Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο της απαραίτητης θεσμικής ενημέρωσης που πρέπει να έχει, όπως τόνισε, η αξιωματική αντιπολίτευση πάνω στα κρίσιμα θέματα της δημόσιας ασφάλειας, της εθνικής άμυνας, της εξωτερικής πολιτικής.
Εξάλλου, παρά την οικονομική κρίση και την εγκληματική διαχείριση αυτής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαβεβαίωσε ότι η γεωπολιτική δυναμική της χώρας και η αποτρεπτική της ικανότητα παραμένουν ισχυρές. «Να το έχουν όλοι υπόψη τους», διεμήνυσε, επισημαίνοντας ότι αυτό οφείλεται στην αυταπάρνηση και το φιλότιμο του έμψυχου δυναμικού.
«Επιτελούν το καθήκον τους σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες», αναγνώρισε για το προσωπικό των Ε.Δ., και παρά τις μεγάλες αδικίες που έχουν υποστεί και οι οποίες πρέπει να αποκατασταθούν: «Θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ ότι όλες οι αποφάσεις των δικαστηρίων πρέπει να υλοποιούνται», σημείωσε σχολιάζοντας έτσι τις δικαστικές αποφάσεις για τη μισθολογική αποκατάσταση των ενστόλων, που παραμένουν ανεκτέλεστες.
Η ηγεσία των Ε.Δ. «περιβάλλεται από εμπιστοσύνη, το κράτος έχει συνέχεια και η ασφάλεια της χώρας πρώτη προτεραιότητα», δήλωσε με έμφαση ο Αλ. Τσίπρας, αποσυνδέοντας ωστόσο την αποτρεπτική ικανότητα από το πάρτι των εξοπλισμών όλα τα προηγούμενα έτη. Η αποτρεπτική ικανότητα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τη δυσχερή οικονομική πραγματικότητα, ήταν το μήνυμά του.

avgi.gr