Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Η κ. Λαγκάρντ, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Τσίπρας: Με τα ίδια μας τα χέρια βγάζουμε τα μάτια μας


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδού­βελη, με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, παρουσία των συνεργατών τους, την περασμένη Κυριακή στην Ουάσιγκτον, δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα για την Ελλάδα.



Η κ. Λαγκάρντ δεν φαίνεται να πείστηκε από τα αναιμικά «επιχειρήματα» της ελληνικής πλευ­ράς και, όπως πληρο­φορήθηκα, ο Ελληνας υπουρ­γός «χόρευε» γύρω από τη λέξη έξοδος χωρίς στην πραγ­ματικότητα να την εκστομίσει. Περισ­σό­τερο τον ενδιέ­φε­ρε η διαδικασία παρά η έξοδος αυτή καθεαυτή. Αλλωστε, δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να γνωρίζει ότι στην οικονομία δεν επιτρέπονται λάθη.

Με λίγα λόγια, ήταν μια συνάντηση ρουτίνας, αν και παρουσιάστηκε ως η πλέον σημαντική επαφή της Ελλάδας με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου από την ένταξη στον μηχανισμό, τον Μάιο του 2010. Τη συνάντηση της περασμένης Κυριακής και τη συνεδρίαση του Eurogroup την επομένη, στο Λουξεμβούργο, ακολούθησε μία άνευ προηγουμένου επίθεση από τις αγορές, ενώ δεινοπάθησε και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη έχει βεβαίως σχέση με τα δημοσιεύματα για την απόφαση(;) της Αθήνας να εξέλθει του Προγράμματος και τις επαφές που ακολούθησαν με την κ. Λαγκάρντ. Για μεγάλο διάστημα η Ελλάδα είχε εξέλθει του κάδρου των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης, αλλά η δημοσιο­ποίηση της μεγάλης απόφασης για έξοδο από το Μνημόνιο επανατοπο­θέτησε τη χώρα στο μικροσκόπιο των πάντων: των αγορών, των ΜΜΕ, και πάνω απ’ όλα των όπου γης κερδοσκόπων.

Υπό τον φόβο της επέλασης του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση βιάζεται. Οπωσδήποτε έχουν βελτιωθεί τα οικονομικά της χώρας, αλλά -όπως είπε και η κ. Λαγκάρντ- η Ελλάδα έχει ακόμα ανάγκη στήριξης. Και η συμβουλή της δεν αφορά μόνο τον κ. Σαμαρά, αλλά στοχεύει και στον κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θα σκίσει τα μνημόνια και δεν θα αναγνωρίσει καμία πράξη της κυβέρνησης. Γνωρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι δανειστές ούτε να τον μυρίσουν θέλουν; Είμαι βέβαιος πως το γνωρίζει. Αλλωστε, ο υποδιευθυντής του ΔΝΤ, στη μία και μοναδική τους συνάντηση, έκανε γνωστό από το πρώτο λεπτό στον κ. Τσίπρα ότι δεν τρέφει καμία συμπάθεια για τις θέσεις του.

Απαντες, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, πρέπει να αφήσουν κατά μέρος τις ανοησίες. Η Ελλάδα βρίσκε­ται πολύ κοντά στην έξοδο από την… κόλαση και δεν πρέπει οι πράξεις και οι αποφάσεις της κυβέρ­νη­σης και της αντιπολίτευσης να σταματήσουν αυτήν την πορεία. Συνεργασία απαιτείται και όχι κινήσεις τορπιλι­σμού των θυσιών του ελληνικού λαού… Εάν πραγματικά αγαπούν την Ελλάδα, ας καθίσουν να μιλήσουν. Διότι όταν το αποφασίσουν μετά θα διαπιστώσουν πως θάναι πολύ αργά.

mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου