Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Wall Street Journal: Η Lagarde έχει δίκιο για την Ελλάδα - Αναγκαία η προληπτική στήριξη.

Την άποψη της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde, πως η Ελλάδα χρειάζεται μια προληπτική στήριξη, συμμερίζεται η εφημερίδα Wall Street Journal.
Επικαλούμενη τις δηλώσεις που πραγματοποίησε στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης, η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ, η Wall Street Journal αναφέρει πως η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια προληπτική πιστωτική γραμμή, προκειμένου να κατορθώσει πιο εύκολα να ανακτήσει την πλήρη πρόσβασή τις στις αγορές ομολόγων.

Αποτιμώντας την πρόταση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, η εφημερίδα αναλύει ως εξής:
Τα κεφάλαια που η Ελλάδα δικαιούται από το ΔΝΤ, στο πλαίσιο του προγράμματός της, ανέρχονται σε 16 δισ. ευρώ.
Η κεντρική ιδέα είναι η Ελλάδα να κάνει χρήση των 16 δισ. ευρώ ως διευκόλυνση.
Να τα κρατήσει ως απόθεμα, για καθαρά προληπτικούς λόγους και να τα λάβει, εάν υπάρξει ανάγκη.

Τα κεφάλαια αυτά μπορεί επίσης να φανούν χρήσιμα στην Ελλάδα, ώστε να δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων και ABS της ΕΚΤ.

Aυτό που ανησυχεί ιδιαιτέρως τη Wall Street Journal είναι οι τελευταίες εκτιμήσεις σοκ του ΔΝΤ για χρηματοδοτικές ανάγκες - μαμούθ συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, για την κρίσιμη διετία 2015 - 2016.

"H δυνατότητα της Ελλάδας να κατορθώσει να ανακτήσει πλήρως την πρόσβασή της στις αγορές ανησυχεί τους επενδυτές, υπό τον κίνδυνο διεξαγωγής πρόωρων εθνικών εκλογών", προειδοποιεί η εφημερίδα, επικαλούμενη τις θέσεις σημαντικής μερίδας αναλυτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου