Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Ευρω - άδειασμα της κυβέρνησης


Η γερμανική «Φράν­κ­φουρτερ Αλγκεμάινε» και ο βρετανικός «Εκόνομιστ» βλέπουν τον Αλέξη Τσίπρα ως τον επόμενο πρωθυπουργό 

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ 

Eξαιρετικά ασυνήθιστη και ιδιαίτερα κατηγορηματική ήταν η δήλωση που έκανε γραπτά ο Φρανκ Πάουλ Βέμπερ, ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την Πέμπτη, αναφορικά με τη συνάντηση που είχε ο Γερμανός με τον Ελληνα ομόλογό του Γκίκα Χαρδούβελη την προηγούμενη ημέρα, την Τετάρτη. Η γερμανική δήλωση τίναξε στον αέρα το θετικό κλίμα που προσπαθούσε να καλλιεργήσει η κυβέρνηση Σαμαρά αξιοποιώντας τη συνάντηση αυτή.


Ξερή η διάψευση: «Απορρίπτουμε ρεπορτάζ ελληνικών μέσων ενημέρωσης ότι η Γερμανία και η Ελλάδα κατέληξαν σε συμφωνία χθες για περαιτέρω στήριξη προς την Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης», ανέφερε η δήλωση του εκπροσώπου του Σόιμπλε. «Χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα» έληξε η συνάντηση, προσέθετε η γερμανική ανακοίνωση, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο παρερμηνείας.

Με εμφανή χαιρεκακία μετέφερε ανά την υφήλιο τη διάψευση των Γερμανών το εξειδικευμένο σε οικονομικά θέματα αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ (Bloomberg), το οποίο επηρεάζει καθοριστικά τον κύκλο των διεθνών κερδοσκόπων και επενδυτών.



«Η Γερμανία αρνήθηκε ότι έχει δώσει την υποστήριξή της σε προτάσεις που θα βοηθούσαν την Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα διάσωσής της σύντομα, καταφέροντας πλήγμα σε ένα σχέδιο που έχει ήδη πανικοβάλει επενδυτές στο χρέος της χώρας» άρχιζε το τηλεγράφημά του το Μπλούμπεργκ. Στο ίδιο πνεύμα κατέληγε, κλείνοντας μετά το σχετικό ρεπορτάζ: «Τα ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα έπεσαν σήμερα. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της χώρας ανέβηκε κατά 59 μονάδες βάσης στο 8,17%. Η απόδοση έχει κινηθεί ορμητικά προς τα πάνω εξαιτίας των ανησυχιών για τη στρατηγική εξόδου του Σαμαρά»!

Πολιτική «εκτέλεση» εν ψυχρώ συνιστούν οι εκτιμήσεις του αμερικανικού πρακτορείου για την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Και καλά οι Αμερικανοί, είναι γνωστό ότι αντιπαθούν την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ επειδή τη θεωρούν πιόνι των Γερμανών. Το Βερολίνο όμως γιατί άδειασε τόσο ωμά την κυβέρνηση αυτή, η οποία πρόθυμα υλοποιεί τη γραμμή που της υπαγορεύει; Την απάντηση ουσιαστικά την είχε δώσει τρεις μέρες νωρίτερα, τη Δευτέρα, η εφημερίδα της γερμανικής οικονομικής και πολιτικής ελίτ, η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε».

«Στο Βερολίνο ετοιμάζονται ήδη για την περίπτωση που μελλοντικά θα έχουν να κάνουν με τον Τσίπρα ως αρχηγό κυβέρνησης» γράφει η γερμανική εφημερίδα. «Από μήνες, όλες οι δημοσκοπήσεις βλέπουν το αριστερό - λαϊκιστικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ως την ισχυρότερη δύναμη της χώρας» προσέθετε η εμπεριστατωμένη ανάλυση της «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» και εξηγούσε γιατί: «Οταν ο Τσίπρας προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αυτό οφείλεται προ παντός άλλου στο ότι η εξαθλίωση της Ελλάδας φέρνει στην αγκαλιά του ψηφοφόρους».

Ο βρετανικός «Εκόνομιστ» έγραφε δύο μέρες νωρίτερα, το περασμένο Σάββατο, κάτω από μια θριαμβευτική φωτογραφία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ: «Τσίπρας, ο επόμενος πρωθυπουργός;». Παρηγορούσε ταυτόχρονα τους αναγνώστες του που είναι κυρίως συντηρητικοί: «Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι ο Τσίπρας δεν είναι πια ο αδιάλλακτος εμπρηστής που υποσχόταν το 2012 να σκίσει το "βάρβαρο Μνημόνιο" αν ερχόταν στην εξουσία!».

Πηγή Έθνος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου