Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ «ΒΓΑΖΟΥΝ» ΠΡΟΕΔΡΟ

Τα εθνικά θέματα «βγάζουν» Πρόεδρο
Οι πρόωρες εκλογές, ο Κουβέλης και η… Εθνική συνεννόηση
Πώς η κινητικότητα γύρω από τα εθνικά ζητήματα και η τουρκική προκλητικότητα θα παίξουν ρυθμιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις και στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Του Κώστα Τσιτούνα
«Η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλλει εθνική ομοψυχία και εθνική συνεννόηση». Η παραπάνω φράση «φοριέται» πολύ τελευταία και τούτο διότι η αριθμητική των 180 βουλευτών που απαιτούνται για την εκλογή νέου προέδρου Δημοκρατίας φαίνεται να παρουσιάζει κενά.

Παρά τις όποιες προσπάθειες των κυβερνητικών εταίρων – θεμιτές και αθέμιτες – ο μέγιστος αριθμός που καταφέρνουν να συγκεντρώσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τη συνδρομή ορισμένων ανεξάρτητων δεν φαίνεται να ξεπερνά τους 170 κάτι το οποίο επισημάναμε με αναλυτικό ρεπορτάζ από το Newsbomb.
Στο ρεπορτάζ με τίτλο: «ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ» είχαμε περιγράψει αναλυτικά για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν μπορεί να σπάσει το «φράγμα» των 170, ενώ είχαμε αποκαλύψει αναλυτικά όλα τα ονόματα όσων βολιδοσκοπούνται με θετική ψήφοι προς την κυβέρνηση.
Η μοναδική σανίδα σωτηρίας της σημερινής κυβέρνησης είναι η δεκαμελής κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜ.ΑΡ. που όμως με τα σημερινά δεδομένα είναι πολύ δύσκολο να προσεταιριστεί, αφού τα περισσότερα στελέχη της «φλερτάρουν» με το ΣΥΡΙΖΑ.
Παρόλα αυτά, όπως εκτιμούν αρκετά κυβερνητικά στελέχη, ο μόνος τρόπος για να «εξασφαλιστεί» η θετική ψήφος της ΔΗΜ.ΑΡ. είναι να προταθεί ο Φώτης Κουβέλης για Πρόεδρος της Δημοκρατίας λόγω σοβαρών «εθνικών ζητημάτων» τα οποία θα προβληθούν ως επιτακτική ανάγκη στο πλαίσιο εθνικής συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.
Άλλωστε η κινητικότητα που υπάρχει γύρω από το θέμα των Σκοπίων, αλλά και η συνεχώς αυξανόμενη προκλητικότητα των Τούρκων στο Αιγαίο και στην Κυπριακή ΑΟΖ  φαίνεται ότι πολύ σύντομα θα οδηγήσουν σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και σε ανάγκη εθνικής συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι πολύ δύσκολο τα κόμματα της αντιπολίτευσης να προβάλλουν τις οποιεσδήποτε διαφωνίες.
Άλλωστε, μόνο τυχαίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν οι επικείμενες επισκέψεις Σαμαρά και Τσίπρα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας αύριο Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014.
Συνεπώς όπως εκτιμούν αρκετοί πολιτικοί αναλυτές τα «εθνικά ζητήματα» θα καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις. Οι 180 θα βρεθούν με την συνδρομή της ΔΗΜ.ΑΡ. και η κυβέρνηση θα πάρει… παράταση τουλάχιστον μέχρι το τέλος της τετραετίας.
Ακόμα και στην περίπτωση που κάποιοι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. αρνηθούν να συνδράμουν προς αυτή την κατεύθυνση, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η επίκληση των εθνικών θεμάτων θα συγκεντρώσει περισσότερους «ανεξάρτητους» στο μαντρί...
Η όλη διαδικασία μπορεί να φαντάζει ως υπερβολικό σενάριο, πλην όμως αρκετοί θεωρούν πως είναι το επικρατέστερο.  

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου