Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ»

Στον ελληνικό λαό ο λογαριασμός για το «Ερρίκος Ντυνάν»
Με έκτακτη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ, ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, επιχειρεί να κλείσει μέρος της «μαύρης τρύπας» στη μισθοδοσία των εργαζομένων στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.
Στους εργαζόμενους του Οργανισμού οφείλονται δεδουλευμένα μηνών, ως απόρροια της κακοδιαχείρισης κυρίως της διοίκησης Μαρτίνη, η οποία, εκτός από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, χρεοκόπησε και το νοσηλευτήριο «Ερρίκος Ντυνάν».
Οι «ερυθροσταυρίτες» είχαν εναντιωθεί στον εκπλειστηριασμό του «Ερρίκος Ντυνάν» καθώς και στη μεταβίβαση του σήματος του νοσηλευτηρίου, που φέρει το όνομα του ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού, τονίζοντας ότι ο Οργανισμός έχασε σημαντικό μέρος της περιουσίας του, χωρίς να εξασφαλιστεί κανένα αντάλλαγμα. Μάλιστα, η μεταβίβαση του «Ερρίκος Ντυνάν» στην Τράπεζα Πειραιώς έγινε μία χρονική στιγμή, κατά την οποία στους εργαζόμενους οφείλονταν ήδη μισθοί 7-8 μηνών.

Βέβαια, εκείνη τη χρονική στιγμή προτεραιότητα για τον κ. Δημήτρη Νίκα, προσωρινό πρόεδρο τόσο στο νοσηλευτήριο όσο και στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, ήταν η διεκπεραίωση της μεταβίβασης του «Ερρίκος Ντυνάν», με όρους υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς δεν αξίωσε όφελος για τον Οργανισμό στον οποίο προΐστατο.
Οι υπηρεσίες του ανταμείφθηκαν, αφού και στη νέα εποχή της ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε κράτησε τη θέση του αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, υπό τον Χρήστο Σορώτο, πρόεδρο του Δ.Σ και πρώην σύμβουλο διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς.
Ο κ. Νίκας, πριν ακόμα υποβάλλει την παραίτησή του από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, ήταν απών από τις διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους του Οργανισμού, οι οποίοι με κινητοποιήσεις και επισχέσεις διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους. Άλλωστε, στα στόματα των εργαζομένων κυκλοφορούσε ότι «αφού έστησε την κλινική του στο Ερρίκος Ντυνάν, γιατί να ασχοληθεί μαζί μας».
Μετά την παραίτηση Νίκα, χρέη προέδρου στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό εκτελεί ο αντιπρόεδρος του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Γιάννης Κίνιας, ο οποίος είχε κάνει και την πρώτη πρόταση προς τους εργαζόμενους για την έναρξη διαδικασίας αποπληρωμής δεδουλευμένων, με την καταβολή του τρέχοντος και ενός οφειλόμενου μήνα. Η πρόταση αυτή απαιτούσε κονδύλι από την κυβέρνηση 1 εκατ. ευρώ.
Η πρόταση τελικά που ευοδώθηκε ήταν αυτή των εργαζομένων, οι οποίοι απαίτησαν επιχορήγηση 2 εκατ. ευρώ, ώστε να εξοφληθούν άμεσα πέντε οφειλόμενοι μήνες μέχρι και τον Ιούνιο του 2014, μαζί με την τρέχουσα μισθοδοσία.
Ωστόσο, πρόκειται για πρόσκαιρη λύση, που σίγουρα δίνει ανάσα στους εργαζόμενους, πολλοί εκ των οποίων αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα, το μέλλον, όμως, είναι αβέβαιο. Χαρακτηριστική είναι και η ανοιχτή επιστολή προς τα μέλη του Ε.Ε.Σ από τον κ. Κίνια, στην οποία αναφέρει ότι «σε ώρες δύσκολες για το Μέλλον του Ιστορικού και με Εθνική Προσφορά Φιλανθρωπικού Ιδρύματος, αναλαμβάνουμε να διαχειριστούμε τα κατεπείγοντα προβλήματά του».
Η μεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης Σαμαρά -και προς τους εργαζόμενους του Ε.Ε.Σ- βρίσκεται στο γεγονός ότι προσυπέγραψε τη σκανδαλώδη μεταβίβαση του «Ερρίκος Ντυνάν» στην Τράπεζα Πειραιώς χωρίς να επιβαρυνθεί η τελευταία με τα χρέη του ιδρύματος προς τρίτους, αλλά ούτε εξασφάλισε μέρος του εκπλειστηριάσματος για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, που τώρα αναγκάζεται να επιχορηγεί εκτάκτως με χρήματα των φορολογουμένων.



newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου