Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2015

Κατατίθεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο - Ποινές φυλάκισης για φοροφυγάδες

Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα Δευτέρα, με τη διαδικασία του επείγοντος, το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 2 δισ. ευρώ. Το νομοσχέδιο που αποτελείται από 19 άρθρα, θα πρέπει να ψηφιστεί ως το ερχόμενο Σάββατο 17 Οκτωβρίου. Το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, ποινές φυλάκισης και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για το αδίκημα της φοροδιαφυγής, καθώς και αύξηση του συντελεστή φορολογίας των ενοικίων από 1.1.2015, αλλά και κατάργηση της δυνατότητας εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο.


Ιδιαίτερα αυστηρές είναι οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τη φοροδιαφυγή. Έτσι προβλέπεται ότι:

- πραγματοποιεί έγκλημα φοροδιαφυγής όποιος με πρόθεση αποκρύπτει εισοδήματα, στοιχεία και ειδικά όταν δεν υποβάλλει δήλωση για οποιοδήποτε είδος φορολογίας. Επιβάλλεται ποινή φυλάκισης 2 ετών για την αποφυγή πληρωμής φόρου πάνω από 100.000 ευρώ ή άνω των 50.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για ΦΠΑ. Δεν αναστέλλεται η ποινική διαδικασία ακόμη και αν ο φορολογούμενος υποβάλει ενδικοφανή προσφυγή

- καταργείται το ανώτατο όριο φορολογικών προστίμων 30.000 ευρώ για μη έκδοση φορολογικών στοιχείων (π.χ. αποδείξεων, τιμολογίων).

- η λήψη προληπτικών μέτρων διασφάλισης των εσόδων του δημοσίου σε βάρος όσων εντοπίζονται να έχουν φοροδιαφύγει πάνω από 150.000 ευρώ. Προβλέπεται η δέσμευση του 50% των καταθέσεων, του 50% του χρηματικού περιεχομένου θυρίδων και του 100% του μη χρηματικού περιεχομένου θυρίδων, όπως για παράδειγμα κοσμημάτων, ή άλλων πολύτιμων αντικειμένων. Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται και σε όσους έχουν ασκήσει διοίκηση με κάθε τρόπο στην εταιρεία που εντοπίζεται να φοροδιαφεύγει ακόμη και αν έχουν αποβάλει την ιδιότητα του διαχειριστή ή υπεύθυνου της εταιρείας στο παρελθόν.

- μειώνεται από το 100% στο 50% το πρόστιμο της μη υποβολής δήλωσης παρακρατούμενων φόρων

- Σε περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου ή έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα τοις εκατό (50%) επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο, ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα. Εξαιρείται της επιβολής κυρώσεων ο λήπτης που τελούσε σε καλή πίστη κατά την λήψη των στοιχείων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει και μια σειρά από φορολογικά μέτρα. Αυτά πλήττουν κυρίως επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες ακινήτων και ασφαλισμένοι που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση. Έχουμε και λέμε:

1. Αναδρομική αύξηση από φέτος της φορολογίας για τα έσοδα από ενοίκια, στο 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και στο 35% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
2. Είσπραξη ΕΝΦΙΑ από το πρώτο ευρώ, αφού ο φόρος είναι απαιτητός από την εφορία εάν ξεπερνά το 1 ευρώ.
3. Αναδρομική επιβολή ΕΝΦΙΑ από την 1η Ιανουαρίου 2015 και σε παραδοσιακούς οικισμούς και ακίνητα άνω των 100 ετών.
4. Κατάργηση της φοροαπαλλαγής για τα ανείσπρακτα ενοίκια.
5. Αυστηρότατες ποινές, που φτάνουν μέχρι και φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών, για όσους διαπράττουν «εγκλήματα φοροδιαφυγής».
6. Αρση του άβατου σε θυρίδες και τραπεζικούς λογαριασμούς για όσους φοροδιαφεύγουν, με δέσμευση του 50% των χρηματικών ποσών και του 100% του μη χρηματικού περιεχομένου.
7. Κατάργηση των αυτοτελών προστίμων για μη έκδοση αποδείξεων, ή την έκδοση πλαστών ή εικονικών στοιχείων, με την επιβολή όμως του προβλεπόμενου φόρου εισοδήματος και των προσαυξήσεων αλλά και με ταυτόχρονη αυστηροποίηση των ποινικών κυρώσεων.
8. Μείωση δόσεων ή και αποβολή από τη ρύθμιση των 100 δόσεων στην περίπτωση που ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα, σύμφωνα με τα οικονομικά του δεδομένα, να πληρώνει ή δεν ανταποκρίνεται εμπρόθεσμα στις τρέχουσες υποχρεώσεις του.
9. Περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και εφαρμογή των γενικών ορίων ηλικίας που είναι το 62ο έτος με 40 χρόνια ασφάλισης και το 67ο έτος με 15 ή περισσότερα χρόνια ασφάλισης.
10. Κατάργηση ευνοϊκών διατάξεων για επιχειρήσεις.

πηγή