Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Στη γραμμή Μέρκελ ο Γιούνκερ


γιουνκερ

Την Πέμπτη στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται Σύνοδος Κορυφής για την αντιμετώπιση της κρίσης με την Κομισιόν να προτείνει και αυτή – μετά τη Γερμανία – κοινές περιπολίες Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο, κάτι που η Αθήνα έχει απορρίψει κατηγορηματικά. Η διαχείριση των προσφυγικών θεμάτων, εν όψει της Συνόδου, καθώς και το επικείμενο ταξίδι της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Τουρκία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας με την Άγγελα Μέρκελ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι «θα ήταν πολύ χρήσιμο» αν «υπό ευρωπαϊκή αιγίδα» υπήρχε ναυτική συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας, «ούτως ώστε να επιτηρείται η πύλη εισόδου» των προσφύγων στην Ευρώπη.

Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ άφησε να εννοηθεί ότι, εξ όσων αντελήφθη κατά τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα δεν έχει αντιρρήσεις. Πλην όμως, συνέχισε, φαίνεται να υπάρχουν αντιρρήσεις από ελληνικής πλευράς, για τις οποίες -όπως σημείωσε- θα υπάρξουν διαβουλεύσεις.

«Είναι θέμα ευρωπαϊκό, δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικών σχέσεων» τόνισε επίσης ο πρόεδρος της Επιτροπής. Την ίδια ώρα στη Γερμανία παρατηρείται μεταστροφή της κοινής γνώμης σε ότι αφορά τους πρόσφυγες με το 56% να πιστεύει ότι η χώρα δεν μπορεί πλέον να δεχθεί άλλους αιτούντες άσυλο.

 

 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου