Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2015

Γ. Σταθάκης: «Χαμηλότερες οι ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, από ότι προέβλεπαν οι καταστροφολόγοι»

Γ. Σταθάκης: «Χαμηλότερες οι ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, από ότι προέβλεπαν οι καταστροφολόγοι»
Επιβεβλημένη από τις συνθήκες είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης στη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Παράλληλα, έκανε λόγο για «παράδοξη κριτική για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων», και σημείωσε ότι η εξέλιξη από το 2010 μέχρι το 2014 δείχνει ότι τα κόκκινα επιχειρηματικά και στεγαστικά έφτασαν από το 10% το 2010 στο 39,9% το 2015.


Ο υπουργός Οικονομίας υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί ένα από τα τρία κομβικά σημεία για την επιστροφή στην ανάπτυξη και προέβλεψε, ότι οι ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι χαμηλότερες «από αυτές που προέβλεπαν οι καταστροφολόγοι».

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση πριν από τις εκλογές κρίθηκε από τον ελληνικό λαό, ενώ αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συμφωνίας υποστήριξε ότι απομειώνει δραστικά τα πλεονάσματα, αναδιαρθρώνει το βραχυχρόνιο χρέος των 50 δισ. ευρώ και το μετατρέπει σε μακροχρόνιο και ανοίγει το θέμα της αναδιάρθρωσης.

Σε ότι αφορά τα capital controls και τις ζημιές που προέκυψαν για τις τράπεζες, είπε ότι δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης και ότι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν δεν είχε πιεσθεί το τραπεζικό σύστημα της χώρας με συγκεκριμένες αποφάσεις.

Καταλήγοντας ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε, ότι η κυβέρνηση εξομάλυνε με ικανότατο τρόπο τη λειτουργία της οικονομίας και η ομαλή λειτουργία είναι αυτή που οδηγεί σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά ύφεσης από αυτά που είχαν προβλεφθεί.


πηγή