Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Πολιτική λύση για τους πλειστηριασμούς διά χειρός Μοσκοβισί

Πολιτική λύση για τους πλειστηριασμούς διά χειρός Μοσκοβισί 

Πολιτική λύση για τους πλειστηριασμούς πριν το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση, δεδομένης της άρνησής της να υποχωρήσει σε ένα ηθικό πρωτίστως θέμα, στον βαθμό φυσικά που οι δανειστές, προεξάρχοντος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επιμείνουν στις άτεγκτες θέσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση, «δεν μιλάμε για αριθμούς, μιλάμε για ζωές», ήταν το αποφασιστικό μήνυμα που έστειλε η κυβέρνηση στον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων, ενώ και όταν από κάποιες πλευρές επιχειρήθηκε να αμφισβητηθεί ο συνταγματικός και νομικός πολιτισμός της χώρας μας, οι Έλληνες διαπραγματευτές απάντησαν: «Δεν θα γίνει εδώ Χιλή του Πινοσέτ».
Ο ρόλος της επίσκεψης Ολάντ
Η επίσκεψη Ολάντ στην Αθήνα ήταν το γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για την πολιτική διαπραγμάτευση, εκεί όπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κυβερνητικά στελέχη και αξιωματούχοι είχαν τις πρώτες επαφές με τον υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και τον εκπρόσωπο της Γαλλίας στο EuroWorking Group στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Οι υπουργοί Ν. Παππάς, Γ. Σταθάκης, Ευκλ. Τσακαλώτος, Αλ. Χαρίτσης, Δ. Μάρδας, ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Δ. Λιάκος, εξήγησαν τις ελληνικές θέσεις και συνέβαλαν στο να αρθούν παρεξηγήσεις.
Η κυβέρνηση δεν επιδιώκει να χτίσει τείχος προστασίας και για εκείνους που ενώ έχουν τα οικονομικά μέσα δεν πληρώνουν τις δόσεις τους, ειπώθηκε στις συσκέψεις. «Δεν προστατεύουμε, δίνουμε το δικαίωμα στην προστασία», είναι το «μότο» της ελληνικής πλευράς και ταυτοχρόνως διασφαλίζεται η επιτάχυνση των διαδικασιών επίλυσης των διαφορών διά της δικαστικής οδού, μέσω πρόσληψης ειρηνοδικών.
Ενώ διευκρινίστηκε ότι για όσους υπήχθησαν στο καθεστώς Κατσέλη δεν αλλάζει κάτι. Σημαντικό ρόλο, επιπροσθέτως, στην άρση των παρεξηγήσεων έπαιξε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, στη συνεδρίαση του EuroWorking Group.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αλλαγή κλίματος καταγράφεται και στις συζητήσεις με Κοινοτικές πηγές, καθώς, όπως σημειώνουν οι Βρυξέλλες, η «ψαλίδα» κλείνει οι δύο πλευρές δείχνουν να οδηγούνται σε συμβιβασμό.
Αλ. Τσίπρας: Οι πρόσφυγες και οι εξώσεις
Στα ελληνικά επιχειρήματα προστέθηκε εσχάτως και ένα ακόμη επιχείρημα: οι προσφυγικές ροές. Ο Αλ. Τσίπρας, σε μια πανομοιότυπη αναφορά, ενημέρωσε για το ζήτημα τόσο τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βλάντις Ντομπρόβσκις όσο και τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ – Βάλτερ Στάινμαϊερ, τονίζοντας: «Όταν δίνουμε στέγη σε 50.000 πρόσφυγες, δεν μπορεί να μας ζητούν οι Θεσμοί να πετάξουμε Έλληνες από τα σπίτια τους».
Στο σημείο αυτό, θετικό ρόλο στην προσέγγιση των δύο πλευρών μπορεί να παίξει και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων και επίσημος διαμεσολαβητής Πιέρ Μοσκοβισί, που φθάνει στην Αθήνα την Τρίτη.
Οι πλειστηριασμοί είναι το βασικό θέμα και μαζί με τις συζητήσεις για το χρέος, τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και την ανακεφαλαιοποίηση είναι τα κύρια «πιάτα» των συνομιλιών που θα έχει με τον Αλ. Τσίπρα και τους υπουργούς.
Στο θέμα του χρέους, ειδικότερα,όπως αναφέρει η «Αυγή»,  η Αθήνα αναμένει από τον Π. Μοσκοβισί να επαναβεβαιώσει τη θετική ώς τώρα στάση του. Ενώ, γενικά μιλώντας, Κοινοτικές πηγές έβλεπαν ότι η διαπραγμάτευση είναι εντός τροχιάς, δεν διαπιστώνεται καθυστέρηση και, συμπερασματικά, είναι εφικτός ο συμβιβασμός εντός της εβδομάδας (πριν το Eurogroup, με άλλα λόγια).
Ώς την τελική συμφωνία υπάρχουν, ασφαλώς, και άλλα «αγκάθια», και ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι ένα από αυτά. Σε αναζήτηση ισοδυνάμων ώς την τελευταία ώρα και με την πρόταση για κλιμακωτό ΦΠΑ (0% – 6% – 13%) να είναι πάντα πάνω στο τραπέζι. Στο «αγκάθι» της ανακεφαλαιοποίησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πιστεύει ότι πρέπει να έχει ολοκληρωθεί προηγουμένως η πρώτη αξιολόγηση, προκειμένου να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίων των τραπεζών, αλλά αρκεί η υιοθέτηση μέτρων περί τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του (3 και 4 Νοεμβρίου) στην Αθήνα, ο Γάλλος επίτροπος θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους Αλ. Τσίπρα, Ευκλ. Τσακαλώτο, Γ. Χουλιαράκη, Γ. Κατρούγκαλο, αλλά και με τους Γ. Σταθάκη, Αλ. Χαρίτση, με τους οποίους θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Ταυτόχρονα, κυβερνητικές πηγές ενέτασσαν τη θετική προσέγγιση Μοσκοβισί σε ένα πλαίσιο ευνοϊκών για τη χώρα μας κρίσεων, όπως αυτές διατυπώθηκαν από τους Φρ. Ολάντ και Β. Ντομπρόβσκις (που πρότειναν να είμαστε ευέλικτοι – ο πρώτος, να μην είμαστε δογματικοί – ο δεύτερος). Στους παραπάνω πρέπει ασφαλώς να προστεθεί και η δήλωση του Ζ.-Κλ. Γιούνκερ, που αναγνώρισε την ανάγκη συνδρομής των χωρών που δέχονται πρόσφυγες.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου