Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Το Λουξεμβούργο καταλογίζει ηγεμονική στάση στη Γερμανία


Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Άσελμπορν κατηγόρησε τη Γερμανία ότι παλεύει για την ηγεμονία της ευρωζώνης, υποδεικνύοντας στην Κύπρο το οικονομικό μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσει.

Ο κ. Άσελμπορν τόνισε, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ότι «η Γερμανία δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για το οικονομικό μοντέλο άλλων χωρών της Ε.Ε.» Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει με το πρόσχημα οικονομικών τεχνικών ζητημάτων να «πνίγονται» άλλες χώρες.   
«Δεν μπορούν η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία να λένε: “χρειαζόμαστε χρηματοπιστωτικά κέντρα σε αυτές τις τρεις μεγάλες χώρες και τα άλλα κράτη να σταματήσουν”» είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου.
Σημείωσε ότι η στάση αυτή αντίκειται στις αρχές της εσωτερικής αγοράς και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Χαρακτήρισε λανθασμένη και αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά την πάλη για ηγεμονία. 
Υποστήριξε ότι το Βερολίνο, το Παρίσι και το Λονδίνο προσπαθούν να συρρικνώσουν τα μικρότερα χρηματοπιστωτικά κέντρα στην Ευρώπη, αλλά διευκρίνισε ότι της συζήτησης ηγείται η Γερμανία.  Αναφερόμενος στην Κύπρο, είπε ότι υπεύθυνοι για την ιδέα να περιοριστεί ο τραπεζικός τομέας και να χρησιμοποιηθούν οι καταθέσεις για την διάσωση είναι οι Γερμανοί. Πρόσθεσε ότι οι γερμανοί πολιτικοί είναι εκείνοι που πυροδοτούν την συζήτηση και για άλλες χώρες.

Ο Γ. Άσελμπορν διαμήνυσε στη Γερμανία ότι πρέπει να λαμβάνει υπόψη πως ευεργετήθηκε από την κρίση στην ευρωζώνη επειδή μειώθηκε το κόστος δανεισμού της, καθώς ανήσυχοι επενδυτές αναζητούσαν ασφαλή καταφύγια. Προειδοποίησε, μάλιστα, για το ενδεχόμενο το Βερολίνο να υποκύψει στον πειρασμό να επωφελείται μονίμως από την ευρωπαϊκή κρίση.  
«Έχουμε εργαστεί πολλά χρόνια για να δημιουργήσουμε μια ευρωπαϊκή Γερμανία, αλλά δεν πρέπει η Ευρώπη των 27 να καταλήξει μια γερμανική Ευρώπη», υπογράμμισε ο κ. Άσελμπορν και συμπλήρωσε: «Κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει την ιστορία, την παράδοση και τα πλεονεκτήματά της. Ειδικότερα οι μικρότερες χώρες της ΕΕ πρέπει να αναζητούν εξειδικευμένους τομείς. Έτσι, το Λουξεμβούργο από την δεκαετία του '60 εξελίχθηκε σε χρηματοπιστωτικό κέντρο αλλά ανέπτυξε και σημαντική βιομηχανία δορυφόρων και χάλυβα». 
Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία,  Γιοάχιμ Πος, τόνισε πως η Ε.Ε. πρέπει να επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις σε άλλα οικονομικά κέντρα που ευθύνονται για φοροδιαφυγή στην ευρωζώνη, όπως το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Ιρλανδία. 
Απαντώντας στα σχόλια του κ. Άσελμπορν, ο ίδιος σημείωσε ότι σε βάθος χρόνου δεν μπορεί να γίνει ανεκτό κανένα οικονομικό μοντέλο που παρακάμπτει τον θεμιτό ανταγωνισμό. «Φυσικά το Λουξεμβούργο ανήκει στην ομάδα των προβληματικών χωρών»είπε χαρακτηριστικά.
Οι γερμανοί πολιτικοί έχουν αυξήσει τις αναφορές τους στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, εν όψει των εκλογών στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο.
Η αλλαγή στάσης του Λουξεμβούργου έναντι της Γερμανίας και υπέρ της Κύπρου διαφαίνεται και από τη συνέντευξη του λουξεμβουργιανού πρωθυπουργού Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, στον κρατικό γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό Phoenix: «Συμπεριφερθήκαμε στους Κυπρίους σαν να ήταν όλοι συμμορίτες και γκάνγκστερ», τόνισε ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup. 

Πηγή:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου