Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Η μαφία των φυλακών οργανώνει αποδράσεις






Αποδείχθηκε, για παράδειγμα, ότι οι Αλβανοί δραπέτες είχαν καταφέρει να προμηθευτούν κινητά τηλέφωνα αλλά και... τροχιοδεικτικά λέιζερ προκειμένου να συντονίζονται με την ομάδα υποστήριξης που δρούσε περιμετρικά της φυλακής. Παρότι από την αστυνομική έρευνα, το πρωί του Σαββάτου, δεν βρέθηκαν κάλυκες εντός της φυλακής, στην κατάθεσή του αστυνομικός της ΟΠΚΕ, που ήταν παρών στο συμβάν, φέρεται να υποστήριξε ότι δεχόταν πυρά από κρατούμενους εντός της φυλακής. Το ίδιο είχαν ισχυριστεί και οι υπάλληλοι της εξωτερικής φρουράς. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, την ομάδα ΟΠΚΕ πυροβόλησε, λόγω σύγχυσης, υπάλληλος της εξωτερικής φρουράς.
Το θέμα απασχόλησε χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους υπουργούς Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη και Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια.
Αναφερόμενος στο περιστατικό της Παρασκευής, ο υπουργός Δικαιοσύνης το χαρακτήρισε «πρωτοφανές» και «πρωτάκουστο», τονίζοντας ότι αντίστοιχο έχει σημειωθεί μόνο στις φυλακές του Μεξικού. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο πρωθυπουργός έδωσε το «πράσινο φως» για τη δημιουργία φυλακής υψίστης ασφαλείας, αλλά και την αύξηση του αριθμού των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των μέτρων ασφαλείας στις φυλακές. Ο κ. Ρουπακιώτης ζήτησε την πρόσληψη 500 σωφρονιστικών υπαλλήλων (σε κάθε υπάλληλο αναλογούν 300 κρατούμενοι) και την απορρόφηση 200 επιπλέον υπαλλήλων από το πρόγραμμα της κινητικότητας. Σε ό,τι αφορά τη συνδρομή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι ζητήθηκε η συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. για τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση των υπαλλήλων της εξωτερικής φρουράς και το ενδεχόμενο σε «ειδικές περιπτώσεις» ο έλεγχος των κελιών να γίνεται από άνδρες της ΕΚΑΜ. Επίσης, στο τραπέζι τέθηκε εκ νέου το θέμα εγκατάστασης και λειτουργίας «κλωβού» που θα εμποδίζει τη λειτουργία κινητών τηλεφώνων, καθώς και το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν αλεξίσφαιρες σκοπιές στην περίμετρο των φυλακών. Στελέχη των δύο υπουργείων θα συναντηθούν για το ίδιο θέμα την ερχόμενη εβδομάδα.
Σε ό,τι αφορά τα γεγονότα της Παρασκευής και τον τρόπο που έδρασε η ομάδα υποστήριξης των δραπετών, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης έκανε λόγο για «άτομα εκπαιδευμένα στον χειρισμό των όπλων», υπογραμμίζοντας ότι πυροβολούσαν για περίπου 40 λεπτά εναντίον των εξωτερικών φρουρών και των αστυνομικών που βρίσκονταν στο σημείο. Επίσης μέχρι και χθες αστυνομικοί και πυροτεχνουργοί του στρατού είχαν περισυλλέξει από την περίμετρο 17 (!) επιθετικές χειροβομβίδες. Σύμφωνα με μια εκδοχή, η επιχείρηση οργανώθηκε για την απελευθέρωση του 36χρονου Μαριάν Κόλα, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην αιματηρή συμπλοκή με αστυνομικούς στον Βύρωνα, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε τραυματιστεί θανάσιμα 25χρονος Βορειοηπειρώτης.
Αλλο ένα παράδειγμα ελεύθερης «ροής» όπλων εντός των φυλακών αποτελεί η υπόθεση του πιστολιού και των δύο χειροβομβίδων, που είχαν βρεθεί στις 2 Μαρτίου στην Δ΄ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού και τα οποία, όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα η «Κ», προορίζονταν για τον βαρυποινίτη Αλκέτ Ριζάι. Ο τελευταίος είχε αποπειραθεί να αποδράσει, την 17η Μαρτίου, κρατώντας ομήρους 6 σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Μαλανδρίνου.
Ακόμη, πέντε αυτοσχέδιες λάμες κοπής μετάλλων βρέθηκαν το Σάββατο στο κελί του βαρυποινίτη Βλαστού ένα μήνα μετά την απόπειρα απόδρασής του με ελικόπτερο. Σε νεότερο έλεγχο την Κυριακή, σωφρονιστικοί κατάσχεσαν και δύο κινητά τηλέφωνα! Πηγή από τη φυλακή αποκάλυψε στην «Κ» ότι τα τηλέφωνα ήταν τοποθετημένα μέσα σε κρύπτη που ο Βλαστός είχε φτιάξει στον νιπτήρα του κελιού του. Σχολιάζοντας τα παραπάνω, υπάλληλος των φυλακών Τρικάλων δήλωσε στην «Κ» ότι «καθημερινά εντοπίζουμε τηλέφωνα εντός της φυλακής» και συμπλήρωσε ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα μέσα σε κατσαρόλα με διπλό πάτο βρέθηκαν 5 συσκευές κινητών. Υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης σχολίαζαν χθες ότι η «ταρίφα» για την προμήθεια κινητού τηλεφώνου σε κρατούμενο κυμαίνεται μεταξύ 1.500 και 2.000 ευρώ, ενώ για την αγορά κάρτας sim το αντίτιμο ανέρχεται σε 500 - 700 ευρώ.
Τους τελευταίους μήνες έχουν κατηγορηθεί για «δοσοληψίες» με κρατουμένους σωφρονιστικοί υπάλληλοι από τις φυλακές Αλικαρνασσού, Κορυδαλλού, Τρικάλων και Πάτρας, καθώς και δύο υπάλληλοι της εξωτερικής φρουράς από τις φυλακές Σερρών και Αμφισσας.

Πηγή:ikathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου