Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

ΤΣΙΠΡΑΣ όχι στην ψήφο εμπιστοσύνης «Μομφή» στην κυβέρνηση αλλά με... λαϊκές συγκεντρώσεις

«Μομφή» στην κυβέρνηση αλλά με... λαϊκές συγκεντρώσεις
ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΠΕΝΕΚΟΥ
Θρυαλλίδα κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων θεωρούν στην Κουμουνδούρου την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης για «λουκέτο» στην ΕΡΤ και τις έντονες αντιδράσεις που αυτή προκαλεί.
Τηρώντας στάση αναμονής, «επενδύοντας» στη διαρκώς ογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια και «μετρώντας» τις αντοχές των δύο κυβερνητικών εταίρων (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ), διατηρούν ανοικτό το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής, αλλά αφήνουν προς το παρόν τον... λαό να μιλήσει.

Πίεση από την κοινωνία
«Προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι να αναδείξουμε όσο μπορούμε το θέμα, να κατεβάσουμε όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο στην Αγία Παρασκευή», έλεγαν με νόημα στελέχη της Κουμουνδούρου, ξεκαθαρίζοντας πως για να πετύχει μια πρόταση μομφής, όπως και οποιαδήποτε πολιτική κίνηση, αυτή θα πρέπει πρωτίστως να προέρχεται από την πίεση της κοινωνίας. Στον σχεδιασμό αυτό μάλιστα, συνηγορούν και οι αποφάσεις της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για 24ωρη απεργία σήμερα. Δεν είναι τυχαίο ότι και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάλεσε τον λαό «να αναλάβει ο ίδιος την υπεράσπιση του Συντάγματος και των δημοκρατικών θεσμών», ενώ σε ερώτηση για το αν θα υποβάλει πρόταση μομφής, περιορίστηκε να πει πως ναι μεν εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, αλλά «αυτή την κυβέρνηση θα τη ρίξει ο λαός, όχι οι μαριονέτες του κ. Σαμαρά».
«Από δω και στο εξής και μέχρι αυτή η κυβέρνηση, που είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία, να αποχωρήσει και να οδηγήσει τη χώρα στη δημοκρατική διέξοδο, θα βρεθούμε στο πλάι των εργαζομένων σε όλη τη χώρα.
Και καλούμε τον λαό σε έναν ανένδοτο αγώνα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της ελευθερίας της έκφρασης και της κοινωνικής συνοχής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. Φρόντισε δε να εκφράσει την πεποίθησή του ότι «αυτή η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε αίσθηση του μέτρου, στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης στις επιλογές της».
Μπούμερανγκ
Ο κ. Τσίπρας άλλωστε από τις πρώτες ώρες μετά την ανακοίνωση του κλεισίματος στην ΕΡΤ, έσπευσε στο Ραδιομέγαρο, προκειμένου με την παρουσία του να αναδείξει το θέμα.
Αν και η απόφαση αιφνιδίασε αρχικά ακόμη και την Κουμουνδούρου, ωστόσο σε μία πιο ψύχραιμη «ανάγνωση» τις ώρες που ακολούθησαν κατέληξαν στην εκτίμηση πως η κίνηση αυτή από το Μαξίμου -σε συνδυασμό με τη γενικευμένη αντίδραση- θα μπορούσε να μετατραπεί σε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση. Όπως σημειώνουν «μία απόφαση που δεν έχει την κοινωνική στήριξη, μπορεί να προκαλέσει την αυθόρμητη συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας». «Όταν δεν μετράς σωστά τις ενδεχόμενες παρενέργειες που προκαλούνται στην κοινή γνώμη, τότε αποδεικνύεται ότι κινείσαι εκτός πραγματικότητας» προσθέτουν, ενώ εξηγώντας το μέγεθος των αντιδράσεων, τις αποδίδουν στον φόβο που προκάλεσε στους πολίτες το ότι αν η κυβέρνηση στέλνει εν μία νυκτί στην ανεργία 2.500 υπαλλήλους, τότε δεν θα διστάσει να κάνει το ίδιο και με άλλες κατηγορίες εργαζομένων στο μέλλον.
«Οργιο συκοφαντίας»
Ταυτόχρονα οι επιτελείς της Κουμουνδούρου θα φροντίσουν να στηλιτεύσουν την κυβέρνηση για το «όργιο συκοφαντίας» που επιχειρεί εναντίον της ΕΡΤ, προκειμένου να δικαιολογήσει την απόφασή της.
Στο πλαίσιο αυτό, μέσω δηλώσεων και τοποθετήσεων θα διατυπώσουν μετ' επιτάσεων το ερώτημα γιατί αν η κρατική τηλεόραση αποτελούσε εστία διαφθοράς και αδιαφάνειας, η κυβέρνηση επί ένα χρόνο συνέχιζε να την εκτρέφει, οδηγώντας την τελικά στην απαξίωση και το «λουκέτο».
Παράλληλα, ιδιαίτερη σημασία αποκτά και η προετοιμασία της μεγάλης ανοιχτής συγκέντρωσης που ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για την προσεχή Δευτέρα στην Αθήνα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τις εκλογές του 2012.
Με βάση τον σχεδιασμό που υπήρχε, σε αυτή ο κ. Τσίπρας θα παρουσίαζε τη «Μαύρη Βίβλο» της τρικομματικής διακυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και στοιχεία των δικών του προτάσεων. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, φιλοδοξία της Κουμουνδούρου, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, είναι η συγκέντρωση να αποτελέσει την «εκκίνηση μιας παλλαϊκής συμμετοχής». Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και αρκετό καιρό με αφορμή το επικείμενο συνέδριο βρίσκεται σε ρυθμούς «προεκλογικής περιόδου», με διαρκείς συγκεντρώσεις και παρουσίαση των προγραμματικών του θέσεων. Κατά συνέπεια, τα στελέχη του δηλώνουν έτοιμα για οποιαδήποτε εξέλιξη, ακόμη και πρόωρες κάλπες.
Ζήτησε παρέμβαση του Κ. Παπούλια για το ζήτημα της ΕΡΤ
  • Αλ. Τσίπρας: «Το να νομίζει κάποιος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι κλητήρας για να θυροκολλεί απολύσεις εργαζομένων είναι μια υποτίμηση και μια υποβάθμιση του Θεσμού»
Σε ανώτατο πολιτειακό επίπεδο, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έφερε χθες το θέμα της ΕΡΤ ο Αλ. Τσίπρας, ζητώντας την παρέμβασή του, ενώ ταυτόχρονα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση νόμου στη Βουλή για κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Αντιπροσωπεία της Κ.Ο. εξάλλου, θα συναντηθεί σήμερα με την αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου η Δικαιοσύνη να ερευνήσει το θέμα της διακοπής της εκπομπής του σήματος της δημόσιας τηλεόρασης.
Κάνοντας λόγο για «πλήγμα στην κοινωνική συνοχή, στους θεσμούς και στον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας», ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη πως «το να νομίζει κάποιος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι κλητήρας για να θυροκολλεί απολύσεις εργαζομένων είναι μια υποτίμηση και μια υποβάθμιση του Θεσμού». Ωστόσο ο κ. Παπούλιας υπενθύμισε στον κ. Τσίπρα πως οι δικές του δυνατότητες είναι περιορισμένες από το Σύνταγμα και ότι δεν μπορεί να αναπέμψει την Πράξη. Παράλληλα όμως εξέφρασε την άποψη πως πρέπει να υπάρχει Δημόσια Τηλεόραση και ότι η ενημέρωση δεν μπορεί να γίνεται μόνο από τα ιδιωτικά κανάλια.
Στις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας πάντως επισήμανε πως επισκέπτεται τον Πρόεδρο όχι με τη θεσμική ιδιότητά του, αλλά επειδή είναι αγωνιστής με ευαισθησίες και πρόσθεσε ότι ανεξάρτητα από το Σύνταγμα, έχουμε υποχρέωση να ανοίγουμε δρόμους. Συμπλήρωσε δε ότι ζήτησε από τον κ. Παπούλια να αναλάβει πρωτοβουλίες και να επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής. Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον Κ. Παπούλια και για την Πρόταση Νόμου που κατέθεσε, ζητώντας την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία «έκλεισε» η ΕΡΤ.
Με αυτή, όπως αναφέρεται στην Πρόταση Νόμου «αποκαθίσταται η υπηρεσία της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, η απρόσκοπτη και συνεχής λειτουργία της οποίας επιβάλλεται από το Σύνταγμα, αλλά και από αδήριτους εθνικούς λόγους ενημέρωσης και ψυχαγωγίας των απομακρυσμένων περιοχών και του εγκατεσπαρμένου νησιωτικού χώρου, καθώς και των πολλών εκατομμυρίων Ελλήνων μεταναστών - ομογενών σε όλα τα σημεία του ορίζοντα».

πηγή: imerisia.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου