Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Το κλείσιμο της ΕΡΤ άνοιξε την πόρτα της εξόδου για τον Σαμαρά;


Με μία απόφαση που αφορά το (έστω και προσωρινό) κλείσιμο της ΕΡΤ και η οποία αντιμετωπίζεται ποικιλοτρόπως, αλλά μέσω της οποίας κατορθώθηκε να «κατηγορηθεί» διεθνώς η κυβέρνησή του για κατάργηση της δημοκρατίας και ευρωπαϊκών κεκτημένων, ο Αντώνης Σαμαράς κατόρθωσε να ανοίξει την πόρτα εξόδου από το Μαξίμου για τον ίδιο. 


Δεν είναι γνωστό εάν τελικά ο κ. Σαμαράς θα περάσει την πόρτα της εξόδου και θα βρεθεί εκτός εξουσίας, όπως δεν είναι γνωστό εάν είμαστε μάρτυρες σε ένα κυβερνητικό πολιτικό «grande colpo» που μέσα στα πλαίσια της επικοινωνιακής πολιτικής οδηγεί σε αποπροσανατολισμό από μείζονα θέματα που τρέχουν για την Ελλάδα τόσο στο εσωτερικό της χώρας (π.χ. μαζικά κλεισίματα νοσοκομείων) όσο και στο εξωτερικό και τα οποία είτε η σημερινή κυβέρνηση δεν επιθυμεί να τα αντιμετωπίσει, είτε θέλει να τα αντιμετωπίσει με τους δικούς της όρους, δηλαδή την επιβολή απόλυτης σιγής στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας (ήδη το κλείσιμο της ΕΡΤ κάποιοι το αντιμετωπίζουν ως σαφές μήνυμα προς τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα που είναι υπερχρεωμένα) αλλά κυρίως στους συγκυβερνώντες ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που εσχάτως είδαν λαμπρή ευκαιρία να ανακάμψουν δημοσκοπικά μέσα από τα προβλήματα της χώρας και τα διαχειριστικά λάθη του Μαξίμου.

Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούσαν φήμες περί διάθεσης εξόδου από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δεν αντέχει σε περισσότερη πίεση και επιθυμεί να αποχωρήσει –μιμούμενος τον Γιώργο Παπανδρέου- ηρωικά και, κυρίως, χωρίς να εμπλακεί περαιτέρω σε θέματα που ενδεχομένως θα τον οδηγήσουν στο ειδικό δικαστήριο.
Στο σημείο αυτό και εάν τελικά αποχωρήσει ο Αντώνης Σαμαράς από την πρωθυπουργία, δημιουργείται ένα σοβαρό θέμα, αφού θα πρέπει η χώρα να έχει πρωθυπουργό. Θα αναλάβει πρωθυπουργός ο Βαγγέλης Βενιζέλος ή μήπως ο Φώτης Κουβέλης; Και πως νομιμοποιείται κάτι τέτοιο;
Βέβαια, υπάρχει ιστορικό προηγούμενο της αποχώρησης του Γιώργου Παπανδρέου και της αντικατάστασής του από τον Λουκά Παπαδήμο. Ενδεχομένως κάτι τέτοιο να συμβεί και με την αποχώρηση του Αντώνη Σαμαρά (ο οποίος αναμένεται πως θα γίνει στη συνέχεια αντιμνημονιακός!!!). Έχει βρεθεί ο αντικαταστάτης του σημερινού πρωθυπουργού ή μήπως –τελικά- η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές; Η τελευταία λύση, δηλαδή αυτή των εκλογών, είναι κάτι που απεύχεται σχεδόν το σύνολο των πολιτικών της χώρας, αφού οι συγκυβερνώντες (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) πολύ δύσκολα θα ξαναμπούν στην Βουλή, η Νέα Δημοκρατία θα καταβαραθρωθεί (όσο και αν προσπαθούν να πείσουν μέσω των γνωστών δημοσκοπήσεων για το αντίθετο), ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί αντιμέτωπος με την σκληρή αλήθεια και την έλλειψη ουσιαστικής εθνικής πολιτικής πρότασης διάσωσης της χώρας (αλλά με επιπρόσθετα στοιχεία μείζονος σημασίας εθνικά θέματα, με τα οποία υπάρχει δεδομένο πρόβλημα).

Γεγονός, πάντως, είναι ότι υπάρχει έκδηλη ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ενώ οι συγκυβερνώντες κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αποδεχθούν την περαιτέρω συνεργασία και συμμετοχή τους στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα, τη στιγμή που θεωρούν ότι η κυβέρνηση Σαμαρά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κινούνται πέραν της δημοκρατικής νομιμότητας μέσω της απόφασης για το (έστω και προσωρινό) κλείσιμο της ΕΡΤ.

Η επόμενη εβδομάδα, αφού έχει οριστεί ως ημέρα συνάντησης και συζήτησης μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων η Δευτέρα, αναμένεται ιδιαίτερα έντονη. Είτε για τον ίδιο τον Σαμαρά εάν εγκαταλειφθεί από τους κυβερνητικούς του εταίρους είτε για το «δίδυμο» των συγκυβερνώντων, εάν τελικά υποχωρήσουν στις μέχρι στιγμής «γενναίες» και απόλυτα σεβόμενες την δημοκρατία δηλώσεις τους. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται μπροστά στην έξοδο κινδύνου ή στην σωτηρία των προσχημάτων (σύμφωνα με όσα αποκαλύπτονται οι συγκυβερνώντες γνώριζαν και συνυπέγραψαν τα πάντα) ή... εκ των εξελίξεων εξαναγκασμού και απομάκρυνσής του από την πρωθυπουργία.

Ειδικός συνεργάτης
Τάσος Κλασσικός


Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου