Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

Λουκέτο & ένταση στους δήμους

Τριήμερο λουκέτο στους δήμους της χώρας από την ερχόμενη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη αποφάσισε η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιήθηκε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων αλλά και την αύξηση των αρμοδιοτήτων του Παρατηρητηρίου για την Αυτοδιοίκηση.
Λουκέτο & ένταση στους δήμους
Οι κοινωνικές υπηρεσίες και η καθαριότητα θα λειτουργήσουν κανονικά, εκτός από την Τρίτη που είναι ημέρα γενικής απεργίας.
Η πλειονότητα των δημάρχων έθεσε στη διάθεση της ΚΕΔΕ τις παραιτήσεις τους σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν κάνει αποδεκτά τα αιτήματα των αιρετών της Αυτοδιοίκησης.
Η γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ κάνει λόγο για αντισυνταγματική προσπάθεια της κυβέρνησης μέσω του Παρατηρητηρίου να υποκαταστήσει τα όργανα της Αυτοδιοίκησης με επιτρόπους. Η ΚΕΔΕ ζητά άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ενώ διεκδικεί να αποσυρθούν οι επίμαχες διατάξεις και να ξεκινήσει η αξιολόγηση του προσωπικού στους δήμους.
Οι αιρετοί θα συγκεντρωθούν την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στο υπουργείο Εσωτερικών και κατόπιν θα πραγματοποιήσουν πορεία στη Βουλή.
Σε αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο για τη διαθεσιμότητα προχώρησε ο Κυρ. Μητσοτάκης
Σε αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο για τη διαθεσιμότητα προχώρησε ο Κυρ. Μητσοτάκης
Το κλίμα στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ ήταν βαρύ, καθώς οι αιρετοί εξέφραζαν την αγανάκτησή τους για τον απαξιωτικό τρόπο -όπως τον χαρακτήρισαν-, με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εντονότατες ήταν οι αντιδράσεις των αιρετών σχετικά με τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου που προβλέπουν τη δημιουργία ασφυκτικού οικονομικού κλοιού πάνω από τους δήμους. «Θα πρέπει να ζητάμε την άδεια του Παρατηρητηρίου για την Αυτοδιοίκηση προκειμένου να κάνουμε αναμόρφωση στον προϋπολογισμό μας. Τελικά θα αποφασίζουν οι γραφειοκράτες του υπουργείου ακόμα και για το τελευταίο ευρώ δαπάνης κάθε δήμου», ανέφερε με αγανάκτηση παλαιό αυτοδιοικητικό στέλεχος στο «Εθνος».
Επανεκτίμηση
Την πρόταση για τριήμερο «λουκέτο» στους δήμους κατέθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Καλλιθέας Κ. Ασκούνης, ο οποίος τόνισε ότι την ερχόμενη Τετάρτη, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ προκειμένου να εκτιμήσει εάν οι νομοθετικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν συμπεριέλαβαν τις απόψεις της ΚΕΔΕ.
«Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο δυναμικότερων κινητοποιήσεων, εάν δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματά μας, που θα περιλαμβάνουν ακόμα και την πρόταση για ομαδικές παραιτήσεις δημοτικών συμβουλίων», είπε ο Κ. Ασκούνης.
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, διαφώνησε με τις παραιτήσεις αιρετών από τα δημοτικά συμβούλια, για τις οποίες είπε ότι δεν αποτελούν λύση. Στην τοποθέτησή του ζήτησε την απόσυρση των επίμαχων διατάξεων για τη διαθεσιμότητα και για το Παρατηρητήριο Οικονομική Αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης και πρότεινε τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων. «Να αποφασίσουν οι πολίτες εάν θέλουν τους σχολικούς φύλακες και τη Δημοτική Αστυνομία», σημείωσε ο δήμαρχος της Αθήνας.
Χαιρετίζοντας τη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θ. Μπαλασόπουλος, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα κοινό μέτωπο αιρετών και εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Αφού δεν μας σέβεται η κυβέρνηση, τότε να μάθει να μας φοβάται», είπε ο Θ. Μπαλασόπουλος.
Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν προγραμματίσει τη συνέχιση των κινητοποιήσεων το Σαββατοκύριακο, με επαφές που θα πραγματοποιήσουν τα σωματεία με τους τοπικούς βουλευτές. Την Τρίτη το βράδυ η ΠΟΕ-ΟΤΑ διοργανώνει συναυλία στο Σύνταγμα, ενώ θα προηγηθεί η συγκέντρωση των δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων το πρωί, στο πλαίσιο της πανεργατικής απεργίας που διοργανώνουν η ΓΣΣΕ και η ΑΔΕΔΥ.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πορεία και μήνυμα από Μπουτάρη
Με το δημαρχιακό μέγαρο περικυκλωμένο από δημοτικούς αστυνομικούς και σχολικούς φύλακες, οι οποίοι έφτασαν με μηχανοκίνητη πορεία, συνεδρίασε χτες το δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης με αποκλειστικό θέμα την κατάργηση των δύο θεσμών.
«Δεν έχουμε περιθώρια, η διάλυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι έξω από την πόρτα μας» επισήμανε ο δήμαρχος Γ. Μπουτάρης σε γραπτό μήνυμα, καθώς ο ίδιος βρισκόταν στην έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ στην Αθήνα.
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς πόρους και αποφασιστική εξουσία είναι καταδικασμένη» επισήμανε στο μήνυμά του ο Γ. Μπουτάρης. Στη Θεσσαλονίκη εργάζονται 172 δημοτικοί αστυνομικοί και 120 σχολικοί φύλακες.
ΑΠΕΡΓΙΕΣ
Παραλύει δημόσιος και ιδιωτικός τομέας την Τρίτη
Απεργιακό μπλακ άουτ αναμένεται την ερχόμενη Τρίτη καθώς ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν σε 24ωρη γενική απεργία, αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.
Το βράδυ της Δευτέρας η ΑΔΕΔΥ διοργανώνει συγκέντρωση στο Σύνταγμα και καλεί σε περικύκλωση της Βουλής.
Στις 11:30 το πρωί της Τρίτης θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, ενώ το ΠΑΜΕ καλεί σε ξεχωριστή συγκέντρωση στις 10.30 στην Ομόνοια.
Επίσης την Τρίτη απεργούν οι εργαζόμενοι στην Υγεία, την Πρόνοια και το ΕΚΑΒ καθώς επίσης και οι νοσοκομειακοί γιατροί, ενώ στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ θα συμμετάσχουν και οι εκπαιδευτικοί.
Στο μεταξύ, με δυσκολία θα γίνουν οι μετακινήσεις των επιβατών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς την ίδια μέρα καθώς 24ωρη απεργία εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και τον Προαστιακό, ενώ στάσεις εργασίας ανακοινώθηκαν σε λεωφορεία και τρόλεϊ.
Ετσι, την ερχόμενη Τρίτη δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα σιδηροδρομικό δρομολόγιο, ενώ ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν και οι συρμοί του Προαστιακού. Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα πραγματοποιούν δρομολόγια από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, καθώς οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας στην έναρξη και τη λήξη της βάρδιας.
Με 24ωρη απεργία συμμετέχει στην πανελλαδική κινητοποίηση και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον ΟΤΕ.
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Μπαράζ συναντήσεων για εκτόνωση
Σε μια προσπάθεια εκτόνωσης των αντιδράσεων βουλευτών των κυβερνητικών κομμάτων αλλά και των δημάρχων επιδίδονται ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εν όψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου την ερχόμενη εβδομάδα.
Στην Ιπποκράτους πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις στελεχών της κοινοβουλευτικής ομάδας με «πράσινους» δημάρχους την Πέμπτη το βράδυ προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιθέσεις για τη διαθεσιμότητα των δημοτικών αστυνόμων και των σχολικών φυλάκων.
Οι δήμαρχοι που εκλέχτηκαν με το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες, προετοίμασαν την ηγεσία του Κινήματος για κύμα αντιδράσεων από την τοπική αυτοδιοίκηση σε περίπτωση που ψηφιστούν οι επίμαχες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της Ιπποκράτους, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν συμφωνήσει στη δημιουργία της Διοικητικής Αστυνομίας ως κλάδου της ΕΛΑΣ στην οποία θα μετακινηθεί η πλειοψηφία των δημοτικών αστυνόμων μετά από αξιολόγηση.
Οι επιλεγέντες θα εκπαιδευτούν από την ΕΛΑΣ με στόχο να τηρούν την τάξη και να ασχολούνται με θέματα τοπικής παραβατικότητας καθώς τον επιχειρησιακό έλεγχο της διοικητικής αστυνομίας θα έχει η τοπική αυτοδιοίκηση. Σε αυτό το πλαίσιο κατατέθηκε τροπολογία από το υπουργείο Εσωτερικών, η οποία προβλέπει ότι το νέο καθεστώς θα καθοριστεί με προεδρικά διατάγματα.
Αντίστοιχα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης ήταν ανοιχτός σε προτάσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, σύμφωνα με τις οποίες, οι σχολικοί φύλακες θα μπορούσαν να μετακινηθούν σε θέσεις φυλάκων σε νοσοκομεία. Αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον καθηγητή Δ. Κρεμαστινό επισκέφτηκε τον υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη και πρότεινε να υπάρξει μέριμνα προκειμένου να μην γίνουν απολύσεις από το πρόγραμμα της κινητικότητας στο υπουργείο Υγείας, ενώ ζήτησε να αξιοποιηθούν και οι καθηγητές των ΕΠΑΛ που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και κατέχουν ειδικότητες από τον χώρο της υγείας.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

πηγή: ehnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου