Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Ρωγμές για τον Ταγίπ Ερντογάν

Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου

Το πραξικόπημα στην Αίγυπτο εναντίον του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας και η συμπεριφορά της Αμερικής, που αρνείται να λάβει θέση υπέρ του Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος άλλωστε δεν αντιστρατεύθηκε ποτέ τα συμφέροντά της, είναι και μία ήττα για τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, ο οποίος είχε αναδειχθεί σε «λαϊκό ήρωα» μετά τη νίκη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.


Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις σκηνές στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα όταν αφίχθηκε σαν σουλτάνος ο Ταγίπ Ερντογάν για να συναντήσει τους… υπηκόους του.

Ηταν και μία από τις κακές στιγμές του Τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος έδειξε το απολυταρχικό του πρόσωπο. Στην Τουρκία «πάγωσαν» και σε άλλες χώρες με ενδιαφέροντα στην περιοχή ανατρίχιασαν…

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει πλέον προβλήματα. Δεν είναι ο αδιαμφιβήτητος ηγέτης της Τουρκίας, ούτε ο απόλυτος άρχοντας στο κόμμα του. Η αμφισβήτηση της δύναμής του είναι πλέον ισχυρή και στον στενό κύκλο των συνεργατών του. Η απώλεια της εύνοιας του Γκιουλέν και η υποστήριξη του τελευταίου προς τον Αμπντουλάχ Γκιουλ και τους λεγόμενους εκσυγχρονιστές, που δεν είναι φανατικοί όπως ο Ερντογάν, μπορεί να αποδειχθεί το τελειωτικό χτύπημα για τον μέχρι πρόσφατα παντοδύναμο ηγέτη.

Τα παραπάνω δεν είναι «ευσεβείς πόθοι» ούτε αποκυήματα της φαντασίας μας. Είναι η πραγματικότητα στην Τουρκία, όπως μεταφέρεται στην Ουάσιγκτον μέσω επισήμων καναλιών. Η χώρα βράζει και η συνεχιζόμενη αστυνομική βία και καταπίεση απλά μεταθέτει τις εξελίξεις, που θα είναι καταλυτικές για τον Ερντογάν και την επικυριαρχία του στα τουρκικά πολιτικά πράγματα.

Πολύ ορθά οι παρατηρητές θεωρούν τις συνεχιζόμενες «προκλήσεις» των πολιτών στο Πάρκο Γκεζί και στην Πλατεία Ταξίμ ως δοκιμές για τη μεγάλη αναμέτρηση. Χώρες όπως η Αίγυπτος και η Τουρκία είναι απρόβλεπτες, και οι λαοί δείχνουν να έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον στρατό παρά στους πολιτικούς. Με δεδομένη τη ρευστή πολιτική κατάσταση στην Τουρκία είναι παραλογισμός να έχει αποφασίσει η Λευκωσία να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, οι οποίες είναι καταδικασμένες σε αποτυχία, αφού η Αγκυρα επιθυμεί λύση στη βάση του Σχεδίου Ανάν που θα παραδώσει για πάντα την Κύπρο στη σφαίρα επιρροής της Αγκυρας.

πηγή: kostasxan

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου