Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Μουρμούρες και γκρίνιες στην γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα

moyrmoyres-kai-gkrinies-sthn-galazia-koinoboyleytikh-omada

Τίποτε δεν έχει αλλάξει, τίποτε δεν είναι όπως παλιά, θα μπορούσαν να τραγουδούν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι με τη συμπεριφορά τους δείχνουν να αναζητούν μια νέα ισορροπία στη σχέση τους με το κόμμα και την κυβέρνηση.
Οι τελευταίες εξελίξεις με την εκλογή της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, τα όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο φωτογραφίζουν μια απρόβλεπτη και με απροσδόκητες εξελίξεις στάση που προβληματίζει τόσο την κυβερνητική όσο και την κομματική ηγεσία. Γκρίνιες έχουν αρχίσει και καταγράφονται, ενώ κάποιοι υπόγεια αρχίζουν να λένε ότι η ψήφος τους δεν πρέπει να θεωρείται και δεν θα είναι δεδομένη.

Μετά από μια περίοδο ενός έτους σχετικής κομματικής ηρεμίας -μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012-που περιόριζε τον βουλευτή της συμπολίτευσης στον ρόλο του χειροκροτητή των αποφάσεων της ηγεσίας, λόγω και της κρίσιμης οικονομικής κατάστασης, φαίνεται πως σήμανε η ώρα της γκρίνιας.
Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για αμφισβήτηση, ούτε για εξέγερση, αλλά για τάσεις προς τη γκρίνια και τη διαφοροποίηση. Για διαφορετικούς για τον καθένα λόγους ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ επιδεικνύουν-λίγες μέρες μετά το συνέδριο του κόμματος -απειθαρχία και δεν θα διστάσουν όπως λένε, να μιλήσουν σκληρά, αλλά κατ’ αυτούς με τη γλώσσα της αλήθειας.
Αυτά που κάποτε ελέγοντο ψιθυριστά (διαμαρτυρίες, επικρίσεις, διαφωνίες) μόνο στους διαδρόμους της Βουλής ή πίσω από κλειστές πόρτες, τώρα ετοιμάζονται κάποιοι να τα πούνε δημοσίως. Ήδη προ ημερών είχαμε τις περιπτώσεις των Βύρωνα Πολύδωρα, Νικήτα Κακλαμάνη και Γιώργου Βλάχου και έρχονται και άλλοι.
Μπορεί στο 9ο συνέδριο της ΝΔ την περασμένη εβδομάδα να επικράτησε ολοκληρωτικά το σύστημα του προέδρου Αντώνη Σαμαρά, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να περιορισθεί η γενικευμένη μουρμούρα για πολλά απ’ όσα γίνονται σε επίπεδο κόμματος και κυβερνητικής μηχανής.
Πλέον αρχίζει και καταγράφεται, έστω και χαλαρά, κριτική για πολλές κινήσεις της κυβέρνησης και όπως λένε επώνυμοι βουλευτές που είναι εκτός κυβέρνησης: «Η οικονομία πληγώνει τη ΝΔ». Αυτή είναι η ομολογία αρκετών στελεχών, χωρίς ίχνος πολιτικής εμπάθειας απέναντι στον Πρωθυπουργό, στον οποίο αναγνωρίζουν πολλά θετικά και προφανώς όχι ευθύνες για την κατάσταση της οικονομίας.
Όμως, η ΝΔ στήριξε την πολιτική της πορεία επί ένα χρόνο σε μια καλύτερη μοίρα για τον τόπο, αλλά η πίεση της τρόικας τις προηγούμενες ημέρες έδειξε ότι όλα μπορεί να αλλάξουν άρδην και να υπάρξουν αρνητικές παρενέργειες για την κοινωνία και νέα υποβάθμιση της καθημερινότητάς της.
Επίσης, μεγάλο τμήμα της κομματικής βάσης είναι ακόμα…«υπνωτισμένο» με τις αντιμνημονιακές ανέσεις των ετών που η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση και δεν είναι εύκολο να ακολουθήσει και να στηρίξει τη σημερινή ηγεσία, παρά τις όποιες προσπάθειες και τα συνθήματα για «Νέα Ελλάδα».
Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτή την περίοδο το μοναδικό θέμα συζήτησης από το Μέγαρο Μαξίμου ως την τελευταία ομάδα κυβερνητικών και κομματικών στελεχών της ΝΔ είναι η οικονομία και οι επιπτώσεις της στην εικόνα και κυρίως στην επιρροή του κόμματος στα πλατιά λαϊκά στρώματα. 
«Ας αλλάξουμε τα πάντα, αν δεν καταφέρουμε να ανατρέψουμε την οικονομική δυσπραγία δεν πρόκειται να ανατρέψουμε το δυσμενές πολιτικό κλίμα» παρατηρούσε προχθές στο περιστύλιο της Βουλής ένας από τους πρώην ισχυρούς παράγοντες του κόμματος.
Το πολυήμερο θρίλερ με την τρόικα και το άγχος και η αγωνία για το εάν θα υπάρξουν ή όχι νέα μέτρα, εάν θα γίνουν ή όχι απολύσεις, ήταν αρκετό για να τρομάξει και πάλι τον κόσμο. Και όπως έλεγε προ ημερών πρώην υπουργός που έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης στο εσωτερικό της Κ.Ο. της ΝΔ: «Σε αυτή τη χώρα όλα μπορούν να συμβούν ακριβώς τη στιγμή που δεν τα περιμένεις. Πόσο μάλλον τώρα με την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας»

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου