Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Ντράγκι (ΕΚΤ): Ναι, κάναμε λάθος για την Ελλάδα αλλά είχαμε λάθος στοιχεία

Ντράγκι (ΕΚΤ): Ναι, κάναμε λάθος για την Ελλάδα αλλά είχαμε λάθος στοιχεία

Τα λάθη που έγιναν στην περίπτωση του πρώτου Μνημονίου για την Ελλάδα παραδέχθηκε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κρατικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, αλλά τα απέδωσε στα λανθασμένα οικονομικά δεδομένα που υπήρχαν το 2010. Τα χαρακτήρισε ελλιπή και περικομμένα.
«Ορισμένες αποφάσεις είχαν ληφθεί τότε στη βάση πληροφοριών οι οποίες ήσαν είτε ελλιπείς, είτε εσφαλμένες, ή παραπλανητικές», είπε ο χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι κάνοντας μια τοποθέτηση ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο του ΕΚ.

«Ασφαλώς οι αναφορές σχετικά με την δομική ισχύ της ελληνικής οικονομίας δεν ήταν ακριβείς. Οι (ελληνικές) αρχές της εποχής διαβεβαίωναν συνεχώς την (διεθνή) Τρόικα (των πιστωτών) ότι η οικονομία ήταν πολύ πιο ισχυρή από όσο ήταν στην πραγματικότητα», ανέφερε ο επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης.
Σε μια έκθεσή του που είχε δημοσιευθεί στα μέσα του Ιουνίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ένα από τα μέλη της Τρόικα των δανειστών, είχε μεμφθεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για έλλειψη επάρκειας όσον αφορά τη χορήγηση βοήθειας προς κράτη που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές δυσχέρειες στην Ευρωζώνη, και διότι δεν είχαν συμφωνήσει στην απομείωση της αξίας των κρατικών ομολόγων που διακρατούσαν ιδιώτες -το πολυσυζητημένο PSI- ήδη από το 2010, όταν είχε συναφθεί το πρώτο μνημόνιο δανεισμού της χώρας.
«Αναμφίβολα διαπράχθηκαν λάθη. Θα ήταν καλό αυτά να προσδιοριστούν» με περισσότερη σαφήνεια ώστε να μην επαναληφθούν, ανέφερε ο κ. Ντράγκι.
Εξάλλου ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπενθύμισε ότι την εποχή εκείνη, η αστάθεια στις χρηματαγορές δημιουργούσε φόβους περί μετάδοσης της κρίσης χρέους σε άλλες χώρες μέλη της Ευρωζώνης σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους. «Είναι πολύ εύκολο να μιλάμε σήμερα περί αναδιάρθρωσης», καθώς ο κίνδυνος έχει μειωθεί, ανέφερε.
Εκτοτε, είπε ακόμη ο κ. Ντράγκι, «η Ελλάδα κατάφερε σημαντικές προόδους, και τους έχουμε πει να συνεχίσουν αυτήν την προσπάθεια, ιδίως τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποφέρουν σήμερα τα πρώτα αποτελέσματα».
Μιλώντας γενικότερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι κάτι «αναπόφευκτο» για τα περισσότερα κράτη, καθώς «σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρξει αντίδραση των αγορών, δηλαδή τα επιτόκια (σ.σ. των ομολόγων των κρατών μελών της Ευρωζώνης) θα αυξηθούν».
Αναφερόμενος στην πολιτική κρίση στην Πορτογαλία και τις συνέπειες της πολιτικής λιτότητας στη χώρα αυτή ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι πρόκειται για μία χώρα που αποτελεί «παράδειγμα μιας οικονομίας υπό πίεση όπου η κοινωνική δυστυχία και η ανεργία των νέων είναι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα».
Ομως, «αυτό που λέμε εδώ και μήνες στην ΕΚΤ είναι 'μην αποκλίνετε από την δημοσιονομική πειθαρχία'», σημείωσε, αναφέροντας πως αυτή η προσαρμογή πρέπει να εφαρμόζεται «κατά τρόπο συμβατό προς την ανάπτυξη».
Ο Ντράγκι πρόσθεσε ότι ο «βασικός κίνδυνος» που φοβάται σήμερα είναι «μια παρατεταμένη ύφεση» στην Ευρωζώνη.


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου