Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Μ.Χρυσοβελώνη: Να αναθεωρηθεί άμεσα ο τρόπος χαρακτηρισμού επιλέξιμης έκτασης βοσκοτόπου



Μαρίνα ΧρυσοβελώνηΤην αδικία που έχει συντελεσθεί σε βάρος των κτηνοτρόφων του Αλμυρού από τον τρόπο χαρακτηρισμού επιλέξιμης έκτασης βοσκοτόπου αναδεικνύει με αναφορά της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η Βουλευτής Μαγνησίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης 2013, με την οποία πιστώθηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των κτηνοτρόφων ήταν κατά πολύ μικρότερη του 50% των αντιστοίχων δικαιωμάτων τους ή και μηδενική. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές από τις εκτάσεις βοσκοτόπων που δηλώθηκαν κατά την υποβολή της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης χαρακτηρίστηκαν μη επιλέξιμες.

’’Ο νέος τρόπος χαρακτηρισμού των βοσκήσιμων εκτάσεων είναι αναμφίβολα εσφαλμένος. Η κυβέρνηση αλλάζει τα δεδομένα μετά από δεκαετίες χωρίς κανείς να αντιλαμβάνεται το όφελος.
Αντιθέτως είναι ξεκάθαρο ότι πλήττονται ανεπανόρθωτα οι κτηνοτρόφοι. Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τον Αλμυρό, που αποτελεί μία κατεξοχήν γεωργική περιοχή με σημαντική κτηνοτροφία αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι μείωση της οικονομικής ενίσχυσης των κτηνοτρόφων συνεπάγεται προβλήματα τόσο στην κάλυψη των αναγκών λειτουργίας της κάθε εκμετάλλευσης (ζωοτροφές κτλ) όσο και στην κάλυψη των αναγκών διαβίωσης των οικογενειών των κτηνοτρόφων.

Καλώ τον Υπουργό να αναθεωρήσει άμεσα τον τρόπο χαρακτηρισμού των βοσκησίμων εκτάσεων ως επιλέξιμων ή μη και να επαναφέρει το καθεστώς των προηγουμένων ετών. Η συγκυβέρνηση αντί να βλάπτει και τελικά να ξεχνά την ελληνική περιφέρεια οφείλει να ενισχύσει τις προοπτικές της. Είναι χρέος της πολιτείας να βγάλει από το αδιέξοδο τον πρωτογενή τομέα και να σταθεί δίπλα και όχι απέναντι στον Έλληνα παραγωγό, δίπλα στον Έλληνα κτηνοτρόφο’’ δήλωσε η Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου