Του Κώστα Παντελάκη*
Η Ελλάδα της Μεταπολίτευσης, αντί να προσδώσει "περιεχόμενο" στην Γ’ Ελληνική Δημοκρατία, αρκέστηκε στην περιφορά του "ξόανου-τοτέμ" της Χούντας, όπως οι “Κυνηγοί” του Αγγελόπουλου που περιφέρουν το πτώμα του αντάρτη, χτίζοντας στην άμμο μόνο μύθους ( Αλλαγή, Εκσυγχρονισμός, Αντιευρωπαϊσμός) και “καταβρόχθιζε” σαν Γαργαντούας επιδοτήσεις και δάνεια, για το Κράτος και τους πελάτες του.
Κρατισμός, πελατειακό σύστημα, ιδεοληψια και ημιμάθεια ήταν οι “πληγές του Φαραώ” για μια κοινωνία που ξέχασε να δουλεύει, αλλά έμαθε να καταναλώνει!
Επειτα απο ολη αυτη τη μαραθωνια εξαθλιωση των πολιτων...
Το χρέος της χώρας δεν μειώθηκε (αντιθέτως αυξήθηκε κιόλας), με τον “τοκογλυφικό” χαρακτήρα των δεσμεύσεων και των μέτρων που μας επιβλήθηκαν.
Τοκογλυφικός, έναντι των κρατών μελών της ευρωζώνης, οι οποίοι μας δανείζουν τα λεφτά των φορολογουμένων τους, αλλά και έναντι των διεθνών τραπεζών που διακρατούσαν στο μεγαλύτερο μέρος τους τα ελληνικά ομόλογα κατά την έναρξη της διεθνούς κρίσης.
Αυτό, διότι για όσο χρόνο η Ελλάδα δανειζόταν με υπέρμετρα επαχθείς όρους χρήματα κυρίως από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης (και δευτερευόντως από το ΔΝΤ), τα χρήματα αυτά κατευθύνονταν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους για την αποπληρωμή όσων ελληνικών ομολόγων διακρατούνταν από τις διεθνείς τράπεζες.
ΔΕΝ πήγαινε για την κάλυψη των ελληνικών πρωτογενών ελλειμμάτων.
Όσο για την κυρίαρχη άποψη της κυβέρνησης για την οικονομία, που λέει ότι πρώτα δημιουργώ πρωτογενές πλεόνασμα και μετά διανέμω, μπορεί να λειτουργήσει μόνο εφόσον το πλεόνασμα έχει να κάνει με ΠΑΡΑΓΩΓΗ πλούτου, και όχι με τη σημερινή φοροεπιδρομή και το κατέβασμα μισθών και συντάξεων.
Τα περιοριστικά μέτρα,σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς συντελεστές προξενούν μεγαλύτερη ζημιά μακροπρόθεσμα από ότι τα προσωρινά οφέλη(!!).
Ακούμε από κυβερνητικά χείλια ΝΑ απαιτουν τη δημιουργία τέτοιων πρωτογενών πλεονασμάτων, που όμοια τους δεν έχουν καταφερθεί ποτε στην οικονομική ιστορία.
Θυμίζω ότι πέρα του τωρινού χρηματοδοτικού κενού, έχουμε υπογράψει ότι από την άνοιξη του 2014 μέχρι το τέλος του 2015 θα πρέπει να πληρώσουμε πάνω από 25 δις, χρήματα που δεν θα δανειστούμε αλλά θα πρέπει να τα αντλήσουμε από την κοινωνική οικονομία.
Οι "ευρωκράτες" μεταθέτουν την συζήτηση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους για μετά τις ευρωεκλογές.
Όμως οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο και έχουν φτάσει στα όρια τους,μη μπορώντας να επωμιστούν στις πλάτες τους ,το γεγονός ότι η χώρα ενώ έχει χρεοκοπήσει... δεν το παραδέχεται!!!
*Ο Κώστας Παντελάκης είναι υποψήφιος βουλευτής Χανίων με τους Ανεξάρτητους Έλληνες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου