Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Ο Β.Πούτιν "κονταίνει" τον Τ.Ερντογάν & δείχνει ποιος κυριαρχεί στην Α.Μεσόγειο

Με την ουρά στα σκέλια μεταβαίνει σήμερα στην Αγία Πετρούπολη ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν όπου θα έχει συνάντηση με το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο πλαίσιο του Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών και αναμένεται να τεθεί το θέμα της Συρίας. Ο Πούτιν, μετά την πολιτική-διπλωματική νίκη στην υπόθεση της Συρίας έχει δείξει ποιος είναι ο κυρίαρχος του «παιχνιδιού» στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου και το ένοιωσε ο Ερντογάν με το μεγάλο «χαστούκι» που έφαγε στη G-20.

Η προγραμματισμένη συνάντηση τον Οκτώβριο στο περιθώριο της G-20 αναβλήθηκε με πρωτοβουλία του Ρώσου Προέδρου, καθώς ο Τούρκος πρωθυπουργός τάσσονταν αναφανδόν υπέρ της στρατιωτικής επιχείρησης σε βάρος της Συρίας και της ανατροπής του Μπασάρ αλ Άσσαντ, κάτι που δεν άρεσε καθόλου στον Πούτιν. Το μήνυμα που έστειλε στον Ερντογάν ήταν ηχηρό και σαφές.


την επίσκεψη που πραγματοποιεί από σήμερα ο Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη με αφορμή τη συνεδρίαση του Ρωσο-Τουρκικού Συμβουλίου Συνεργασίας, ο Πούτιν αναμένεται να «κοντύνει» ακόμη περισσότερο τον ξεσαλωμένο Τούρκο πρωθυπουργό, καθώς επρόκειτο να συζητηθεί το θέμα της Συρίας.

Ήδη, η κυβέρνηση της Συρίας ενέκρινε χθες τη σύμβαση για την εξερεύνηση  της υφαλοκρηπίδας και την υπεράκτια αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα χωρικά ύδατα της χώρας, με τη ρωσική εταιρεία SoyuzNefteGaz.

Η σύμβαση έχει υπογραφεί μετά από διαπραγματεύσεις που έγιναν από  το συριακό υπουργείο Πετρελαίου και Φυσικών Πόρων και την υπεύθυνη ομάδα διαχείρισης της ρωσικής εταιρείας, σύμφωνα με ρωσικό δημοσίευμα.

Οι δύο χώρες δεν είναι απέναντι, καθώς υπάρχει συνεργασία σε θέματα ενέργειας, αλλά η Ρωσία μετά και τη στάση της Τουρκίας στην υπόθεση της Συρίας θέλει να καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί «τσαμπουκάδες» και «κορδελάκια» σαν αυτά που πουλάει ο Ερντογάν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Την εξέλιξη αυτή, ειδικά την ανάληψη της εξερεύνησης και εκμετάλλευσης της συριακής υφαλοκρηπίδας από τους Ρώσους και τη συνεργασία που υπάρχει με το Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας θα πρέπει να την λάβει σοβαρά υπόψη της η Ελληνική και η Κυπριακή πλευρά.

Πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να αντιληφθεί με ποιους μπορεί να συνάψει συμφωνίες στρατηγικής σημασίας στον τομέα της ενέργειας προς όφελος της χώρας. Ιδίως όταν υπάρχει μετά από καιρό βελτίωση στις ελληνορωσικές σχέσεις και επίκειται η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού στην Αθήνα στις 4-5 Δεκεμβρίου.

Η άφιξη Σοιγκού θα λειτουργήσει ως προπομπός της επίσκεψης Πούτιν, η οποία, όπως έχει αποκαλύψει το «defencenet.gr», προγραμματίζεται να γίνει μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Πρόκειται για μία εξαιρετική ευκαιρία για την Ελλάδα, όταν οι δήθεν «σύμμαχοι» μας μας έχουν αδειάσει και κοιτούν πως θα βάλουν στο χέρι τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου