Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Σακελλαριδης: Δεν θα ζητήσουμε νέο δάνειο από τους εταίρους

sakellaridhs-den-tha-zhthsoyme-neo-daneio-apo-toys-etairoys

«Δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας στο εσωτερικό της χώρας», διεμήνυσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ενώ διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ζητήσει νέο δάνειο από τους εταίρους.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως δεν υπάρχει πρόβλημα με τους μισθούς και τις συντάξεις, καθώς «το πρόβλημα της ρευστότητας έχει να κάνει με την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τους εταίρους».
«Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη μπει σε διαδικασία, ώστε να επιταχυνθεί η είσπραξη δημοσίων εσόδων. Αυτόν τον σκοπό έχει και η ρύθμιση για τις 100 δόσεις», επεσήμανε.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σακελλαρίδης είπε πως το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις θα είναι από τα πρώτα που θα έρθουν για ψήφιση στη Βουλή και θα γίνει άμεσα. 
«Το ΥΠΟΙΚ εξετάζει τη νομοθετική ρύθμιση, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιη και αποτελεσματική, προκειμένου να αναπνεύσουν όσοι χρωστούν μεγάλα ποσά», τόνισε.
Και πρόσθεσε ότι «για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν απαιτείται συζήτηση στις Βρυξέλλες. Το μελετούν η κυρία Βαλαβάνη και τα τεχνικά κλιμάκια του ΥΠΟΙΚ. Δεν θέλουμε να είναι επικοινωνιακό πυροτέχνημα και να υπάρξουν επιπλοκές, όπως έγινε με τον ΕΝΦΙΑ».
Όσον αφορά στην υστέρηση των εσόδων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση έχει επίγνωση της κατάστασης. Το πρόβλημα έχει αφετηρία στο βάθος των προηγούμενων χρόνων. Προφανώς και μας ανησυχεί και γι' αυτό θέλουμε άμεσα να προωθήσουμε τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις». 
Για τη συμφωνία με τους εταίρους, ο κ. Σακελλαρίδης δήλωσε:
Θέλουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία ψήφισης από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, απ' όπου θα περάσει», και από εκεί και πέρα είναι θέμα της κυβέρνησης, αν θα έρθει στο Κοινοβούλιο. Δεν υπάρχει νομική δέσμευση για αυτό. Ειδικά σε τέτοιου είδους θέματα δεν θα υπάρξει πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Αυτές οι επιλογές έχουν καταδικαστεί και στη συνείδηση του κόσμου και από τη σημερινή κυβέρνηση.  
Για τον ΦΠΑ, υπογράμμισε πως «σε καμία περίπτωση δεν μπαίνουμε σε κουβέντα για αύξηση του ΦΠΑ είτε στα νησιά, είτε σε προϊόντα και υπηρεσίες που καλύπτουν βασικές ανάγκες. Δεν μελετάμε τέτοιες λύσεις. Το πιο σημαντικό για εμάς είναι να υπάρξει καλύτερο σύστημα ηλεκτρονικής διασταύρωσης, ώστε να εισπράττεται αποτελεσματικά». «Δεν πρέπει να νοιάζει τους εταίρους πως θα αυξήσουμε τα έσοδα», συμπλήρωσε. 
Σχετικά με το κείμενο του Γιάννη Μηλιού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως πρώτα πρέπει να ρωτηθεί ο ίδιος. «Πιστεύω ότι έχει λάθος εκτίμηση για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, θα μας κρίνει ο λαός», τόνισε και αναφερόμενος στο σχόλιο για τον Μανώλη Γλέζο είπε ότι «αυτά τα σχόλια που γίνονται είναι με απόλυτο σεβασμό στις προσωπικότητες που τα κάνουν, ειδικά αν είναι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ».
Για τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως έγινε μια ενδεικτική ψηφοφορία, σε περίπτωση που ερχόταν η συμφωνία στη Βουλή και εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν απώλειες αν έρθει προς ψήφιση στο κοινοβούλιο. «Για εμάς ήταν μια πολύ γόνιμη διαδικασία, δεν είχε τη μορφή διαγγέλματος του πρωθυπουργού, με τους βουλευτές να τον χειροκροτούν. Προφανώς υπήρξαν αντιρρήσεις και επιφυλάξεις, αλλά πιστεύουμε πως πρέπει να ακούγονται όλες οι απόψεις». Για το αν καταψήφισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν θέλησε να το αποκαλύψει.
Σε άλλο σημείο, ο κ. Σακελλαρίδης είπε πως όπως έχει εξαγγελθεί η εξεταστική για το μνημόνιο θα προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα.
«Από αυτή την εβδομάδα, στόχος είναι να τρέξει το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου