Δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης είναι σε εξέλιξη για τις μεταρρυθμίσεις και την εξειδίκευση των μέτρων που πρέπει να λάβει η Ελλάδα μέχρι τον Ιούνιο προκειμένου να εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση της χώρας.
Όλοι πιστεύουν πώς θα υπάρξει ακόμη ένα «ντέρμπι» μεταξύ των δύο πλευρών καθ’ ότι η κυβέρνηση εκτιμά πώς τα νομοσχέδια που έχει εξαγγείλει δεν επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους, άρα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα, ενώ οι δανειστές πιθανόν να μήν έχουν την ίδια άποψη τουλάχιστον στη ρύθμιση των 100 δόσεων και των ληξιπρόθεσμων χρεών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση φέρεται να έχει στείλει από την Κυριακή προσχέδια των μέτρων που προτείνει στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ πριν τα υποβάλλει στο Eurogroup σήμερα αργά το βράδυ και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης για να «κλείσουν» οριστικά.
Σε τεχνοκρατικό επίπεδο θα πρέπει να γίνει μία κοστολόγηση έτσι ώστε το πρωί της Τρίτης στο Euroworking Group που θα γίνει με τη συμμετοχή της Κριστίν Λαγκάρντ, του Πιέρ Μοσοκοβισί και του Μάριο Ντράγκι να κριθούν οι ελληνικές προτάσεις. Εάν η ελληνική λίστα εγκριθεί τότε μέσω τηλεδιάσκεψης το Eurogroup θα εγκρίνει και τυπικά το αίτημα της Ελλάδας, αν απορριφθούν τότε θα προγραμματισθεί μία νέα συνεδρίαση του Eurogroup για το τέλος της εβδομάδας. Εκεί θα ολοκληρωθεί και το θέμα των μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη λίστα που καταρτίζεται δεν θα υπάρχουν τα θέματα που αφορούν, στα εργασιακά και τις συλλογικές συμβάσεις, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, το ασφαλιστικό και οι αλλαγές στις συντάξεις, η ρύθμιση των 100 δόσεων, το πάγωμα των πλειστηριασμών και οι επαναπροσλήψεις των καθαριστριών και άλλων υπαλλήλων του Δημοσίου.
Όλα αυτά τα θέματα η κυβέρνηση θεωρεί πώς δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος και θα πρέπει να προωθηθούν κανονικά όπως έχουν δεσμευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να υλοποιήσει προς τους πολίτες. Μάλιστα πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν πώς τα θέματα αυτά είναι αδιαπραγμάτευτα και πρέπει να υλοποιηθούν.
Από την άλλη, στη λίστα με τις δεσμεύσεις που φέρεται να αναλαμβάνει η κυβέρνηση είναι, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η πάταξη της διαφθοράς, οι μεταρρυθμίσεις στον Δημόσιο Τομέα, οι αλλαγές από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, μέτρα για περαιτέρω ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων αλλά και η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, τα μέτρα που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση θα επιτρέψουν στην Αθήνα να συγκεντρώσει έσοδα που θα ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα οι μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιάσει η Αθήνα, περιλαμβάνουν την πάταξη του λαθρεμπορίου της βενζίνης και των τσιγάρων, από όπου το ελληνικό κράτος θα συγκεντρώσει αντίστοιχα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ και 800 εκατομμύρια ευρώ.
Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να συγκεντρώσει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από την φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών και των ολιγαρχών, καθώς επίσης άλλα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω της είσπραξης των ανεξόφλητων φορολογικών οφειλών των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων, αναφέρει το δημοσίευμα της γερμανικής Bild.
Συνολικά και σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, η Αθήνα στοχεύει στη συγκέντρωση περίπου 7,3 δισεκατομμυρίων ευρώ σε έσοδα. Όλα τα παραπάνω μέτρα φαίνεται να αρέσουν στους εταίρους που θεωρούν ότι δεν μπόρεσαν να τα κάνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, το ερώτημα όμως είναι αν είναι αρκετά για να αποσπάσουν τη σύμφωνη γνώμη τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου