Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Σαμποτάρισε η κυβέρνηση Σαμαρά τη συμφωνία με την Ελβετία για τη φορολόγηση καταθέσεων Ελλήνων


Όχι βέβαια χωρίς λόγο - Κάποιους ήθελαν να προστατεύσουν.Σαμποτάρισε η κυβέρνηση Σαμαρά τη συμφωνία με την Ελβετία για τη φορολόγηση καταθέσεων Ελλήνων
Και έχασε η Ελλάδα φόρους πολλών δισεκατομμυρίων - Τι συνέβη στο κρίσιμο ταξίδι Μαυραγάνη - Παπασταύρου στη Βέρνη τον Σεπτέμβριο του 2012.
Μια συμφωνία για επιβολή εφάπαξ φόρου δισεκατομμυρίων στους Έλληνες φοροφυγάδες με καταθέσεις στην Ελβετία, που ήταν έτοιμη να υπογραφεί, τη σαμποτάρισε εσκεμμένα η κυβέρνηση Σαμαρά.
Άλλη εξήγηση δεν υπάρχει στο ερώτημα γιατί δεν υπογράφηκε εκείνη η συμφωνία ενώ ήταν έτοιμη και στην οποία είχαν καταλήξει ύστερα από διαπραγματεύσεις οι δύο πλευρές, στις οποίες από ελληνικής πλευράς μετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου, το όνομα του οποίου παρεμπιπτόντως βρισκόταν στη θέση 1.085 της λίστας Λαγκάρντ και εμφανιζόταν με κατάθεση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ στην HSBC της Γενεύης. Ήταν μια συμφωνία ανάλογη με αυτή που είχε κλείσει με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όσοι από τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες κλήθηκαν να δηλώσουν αν δέχονται να δίνονται τα στοιχεία τους στις βρετανικές φορολογικές Αρχές. Όσοι απάντησαν θετικά, άρα είχαν κατά τεκμήριο καταθέσεις που προέρχονταν από δηλωμένα εισοδήματα, δεν είχαν το παραμικρό πρόβλημα. Όσοι ζήτησαν να διατηρηθεί το απόρρητο των στοιχείων τους, ήταν δηλαδή κατά τεκμήριο φοροφυγάδες, πλήρωσαν στην Ελβετία εφάπαξ φόρο με αρκετά υψηλό συντελεστή και τα έσοδα αποδόθηκαν στο Λονδίνο.

Εκτός από την Αγγλία, αρκετά δισεκατομμύρια πήρε και η Αυστρία από τις καταθέσεις που είχαν υπήκοοί της στην Ελβετία. 

Αυτή η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές του 2013 και οι Ελβετοί, ως τα τέλη του ίδιου έτους, δήλωναν έτοιμοι να καταλήξουν σε αντίστοιχη σύμβαση με την Ελλάδα. Μάλιστα, στις 11 Δεκεμβρίου του 2012, μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Μαυραγάνης δήλωνε αισιόδοξος για την έκβαση της διαπραγμάτευσης, τονίζοντας: «Στις αρχές του 2013, αν όλα πάνε καλά, θα είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τη συμφωνία με την Ελβετία για τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων». Ολόκληρο το 2013, όμως, χάθηκε με αδικαιολόγητες κωλυσιεργίες από ελληνικής πλευράς. Στις αρχές του 2014, όταν οι Ελβετοί είχαν «κρυώσει» και δήλωναν απρόθυμοι πλέον να καταλήξουν σε τέτοια συμφωνία με την Ελλάδα, ο κ. Μαυραγάνης επισκέφθηκε και πάλι τη Βέρνη για συνομιλίες! Φυσικά, ουδεμία πρόοδος σημειώθηκε έκτοτε. Ο κ. Μαυραγάνης είναι ένας από τους ικανότερους νομικούς αυτής της χώρας στα φορολογικά θέματα, με μεγάλη εμπειρία από τη θητεία του σε γνωστό οίκο ορκωτών ελεγκτών. Ουδείς μπορεί να πιστέψει ότι έχασε τη σπάνια ευκαιρία από αβλεψία ή ανικανότητα. 

Ούτε μπορεί να πιστέψει κάποιος ότι ο κ. Μαυραγάνης «κλώτσησε» την ευκαιρία με δική του πρωτοβουλία, χωρίς να έχει ενημερώσει το Μαξίμου, αφού στο κρίσιμο ταξίδι του Σεπτεμβρίου 2012 συνοδευόταν στη Βέρνη από έναν εκ των στενότερων συμβούλων του κ. Σαμαρά. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι ήταν πολιτική απόφαση κορυφαίου επιπέδου να «τορπιλιστεί» η συμφωνία με την τακτική της κωλυσιεργίας και οφείλεται, έστω σήμερα, μια εξήγηση στους πολίτες γι' αυτή την προκλητική ολιγωρία, που παραπέμπει και τον πιο καλόπιστο σε συνειδητή προσπάθεια παροχής προστασίας στους μεγαλόσχημους φοροφυγάδες.




πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου