Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΝΟΜΙΣΜΑ: H YΠΟΔΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΛΕΙΠΕΙ Η ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΘΕΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

σπασμενο-ευρω
Eίναι ιδιαίτερα δύσκολο να περιγράφεις το μέλλον, όταν δεν υπάρχει κάποιο σχετικό ιστορικό προηγούμενο.
Αλλά μπορεί να γίνει πολύ εύκολο, όταν γνωρίζεις κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες για τον τρόπο, που λειτουργεί το νόμισμα γενικότερα.

Απ” αυτή την άποψη μπορώ να σας βεβαιώσω ότι η κυκλοφορία διπλού νομίσματος είναι απόλυτα εφικτή και σε κάποιες περιπτώσεις σύντομη υπόθεση.


Στην παραδοσιακή μορφή του η έκδοση διπλού νομίσματος έχει πολλούς περιορισμούς.

1. Το νέο νόμισμα θα πρέπει αρχικά να έχει κάποια τιμή σε σχέση με το ευρώ

2. Θα πρέπει νομικά να γίνεται αποδεκτό σε κάθε συναλλαγή ή αντίθετα σε περιορισμένες νομικά συναλλαγές.

3. Αν κυκλοφορήσει σε φυσική μορφή ως χαρτονόμισμα θα πρέπει να έχει χαρακτηριστικά ασφαλείας, που να δυσκολεύουν την πλαστογράφηση του και να αναγνωρίζεται από καταμετρητικές μηχανές και ΑΤΜ. Διαδικαστικά αυτό αυξάνει  τα προβλήματα και δημιουργεί πρόσθετο οικονομικό κόστος.

4. Επίσης θα χρειασθεί ενδεχομένως  διαφορετικό σύστημα φυσικής διαχείρισης (Κεντρική Εθνική Τράπεζα) και λογιστικής απεικόνισης και συμψηφισμού.

Υπάρχουν πολλές ακόμες λεπτομέρειες γι” αυτό, αλλά δεν χρειάζεται να σας κουράσω με όλες.

Θα σας παρουσιάσω με τις  απόλυτα αναγκαίες λεπτομέρειες  μόνο την πιο εφικτή μορφή έκδοσης διπλού νομίσματος: το λογιστικό χρήμα.

Το λογιστικό χρήμα δεν έχει φυσική μορφή.

Μπορεί να αποκτήσει και φυσική μορφή, αλλά τότε θα είναι άτυπη: ένα είδος  τριτεγγυημένης συναλλαγματικής (ΙΟU) από το κράτος ή κάποια τράπεζα.

Για την χρήση του χρειάζεται μία διεθνής χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ή μία προπληρωμένη κάρτα από οποιαδήποτε Ελληνική τράπεζα.



Γι” αυτούς  που δεν προτιμούν τις κάρτες χρειάζεται μόνο ένας αριθμός δεκαέξη ψηφίων, ένα τουλάχιστον τετραψήφιο προσωπικό pin (Personal Identification Number) και κάποιος αριθμός αναγνώρισης για συναλλαγές μέσω Ιnternet.

To προιόν αυτό διατίθεται ήδη σε ευρώ, με αυτές τις προδιαγραφές, από τουλάχιστον μία Ελληνική τράπεζα.

Η διάθεση του γίνεται μέσω Internet και μπορεί να φορτίζεται από οποιοδήποτε τραπεζικό λογαριασμό της τράπεζας, που το χορηγεί.

Με τον παραπάνω τρόπο  αποφεύγονται κίνδυνοι πλαστογραφίας του λογιστικού χρήματος , γίνεται αποδεκτό σε κάθε περίπτωση, φορολογείται άμεσα και δεν χρειάζεται διπλό σύστημα λογιστικής απεικόνισης και συμψηφισμού, ούτε προσαρμογή στις τιμές.

Για την είσπραξη του ηλεκτρονικού χρήματος αρκεί μία ασφαλής σύνδεση στο Ιnternet με οποιαδήποτε  Ελληνική τράπεζα και κάποια σύμβαση για την παροχή υπηρεσιών πληρωμών.

Το σχετικό λογισμικό δεν είναι ακριβό και χρησιμοποιείται ήδη στα μεγαλύτερα Ελληνικά  καταστήματα.

Η  νομοθεσία για την χρήση ηλεκτρονικού χρήματος υπάρχει ήδη και εφαρμόζεται χωρίς να διαφημίζεται ιδιαίτερα (νόμος 4021/2011 (κεφάλαιο Β, άρθρο 9 έως 29), σε εφαρμογή   τραπεζικής οδηγίας της ΕΕ  2009/110/ΕΚ)

ΠΗΓΗ http://www.bankofgreece.gr/Pages/el/Supervision/LegalF/debitinstitutions/emoney.aspx



Σύμφωνα με τον υπάρχοντα νόμο,  ηλεκτρονικό χρήμα μπορεί να διαθέσει νομικό πρόσωπο με μορφή ΑΕ, με κεφάλαιο τουλάχιστον 350 xιλιάδων ευρώ, μετά από σχετική άδεια της ΤτΕ.

Το νομικό πρόσωπο ,με βάση τον νόμο, δεν αποκλείεται να είναι δημόσιο (πχ  ΤΧΣ, ΤΕΑΙΠΕΔ, θυγατρική ΑΕ ασφαλιστικού ταμείου, δήμος ή κοινότητα κλπ).

Το ηλεκτρονικό νόμισμα είναι πάντα άτοκο, αλλά στο νόμο δεν αποκλείεται να έχει άλλα πλεονεκτήματα , που δεν συνδέονται όμως  με επιτόκιο ή το χρόνο, πχ μικρότερη φορολόγηση ΦΠΑ.

Για να είμαι ακριβής θα πρέπει να αναφέρω ότι χρειάζονται κάποιες μικρές  προσθήκες στο νόμο.

Είναι τόσο απλό το θέμα…

Η τιμή του εναλλακτικού νομίσματος  θα πρέπει να συνδέεται με το ευρώ σταθερά ή θα πρέπει να προσδιορίζεται σε σχέση με ένα υπαρκτό νόμισμα,  που να βασίζεται σ” ένα καλάθι νομισμάτων  και να είναι επίσης  άυλο (πχ σε σχέση με το SDR, δηλαδή το νόμισμα που χρησιμοποιεί, αλλά δεν εκδίδει, σήμερα το ΔΝΤ).

Αν συνδέεται σταθερά με το ευρώ η ιδανική σχέση ανταλλαγής είναι 1 προς ένα, οπότε δεν χρειάζεται καμμία παρέμβαση με διπλές τιμές, στρογγυλοποίηση ή διπλό λογιστικό σύστημα.

Το εναλλακτικό νόμισμα θα πρέπει  να είναι κατά κάποιο τρόπο ισχυρότερο από το ευρώ , ώστε  να υπάρχει κίνητρο χρήσης και ανταλλαγής του με το ευρώ .

“Ετσι θα  γίνεται αποδεκτό από τους συναλλασσόμενους  πάντα προαιρετικά.

“Ενα καλό κίνητρο για τη χρήση του θα ήταν η πληρωμή μ” αυτό να εξασφαλίζει χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ πχ 13,8% αντί 23%.

Η χρήση ηλεκτρονικού χρήματος δίνει την δυνατότητα  άμεσης είσπραξης του ΦΠΑ στα δημόσια ταμεία.

Χωρίς την δυνατότητα φοροδιαφυγής είναι λογικό ότι  ο ΦΠΑ μπορεί να είναι μειωμένος κατά 60%, χωρίς να μειωθούν παράλληλα οι εισπράξεις του ΦΠΑ.

Το ισχυρό εναλλακτικό νόμισμα εξασφαλίζει ταχύτερη απομάκρυνση από το ευρώ σε φυσική μορφή  και άμεσο περιορισμό της παραοικονομίας , αν βέβαια σαν κοινωνία  το θέλουμε αυτό.

Αν το εναλλακτικό νόμισμα είναι ασθενέστερο από το ευρώ, τότε απλά θα  εξαφανίσει  το ευρώ από τις συναλλαγές, καθώς όσοι  κατέχουν ευρώ θα τα διατηρούν στα συρτάρια τους ως αξία ή θα αναγκασθούν να τα καταθέσουν για να μην έχουν προβλήματα με την Εφορία και το Πόθεν “Εσχες.

Αν επιλεγεί η  λύση του ασθενέστερου  εναλλακτικού νομίσματος θα οδηγήθούμε  σε μία σχέση με το ευρώ παρόμοια με την μετακατοχική δραχμή και την χρυσή λίρα Αγγλίας .

Δεν θα είναι επωφελής ούτε για το κράτος, ούτε για τις τράπεζες. Το ευρώ θα γίνει το νόμισμα της παραοικονομίας.

Το εναλλακτικό ευρώ ,με τις παραπάνω προδιαγραφές, θα μπορούσε να λύσει πολλά από τα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα της Ελληνικής κοινωνίας.

Δεν πρόκειται όμως από μόνο του να αντιμετωπίσει το κύριο πρόβλημα της Ελληνικής κοινωνίας, που είναι μόνο η ανεργία και η εκτεταμένη διαφθορά.

Η Ελλάδα χρειάζεται κάποιο βαθμό οικονομικής ελευθερίας για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της, αλλά δεν πρόκειται να τα λύσει όσο απλά τα συζητάει και δεν παίρνει αποφάσεις.

Η πρώτη απόφαση που καλείται να λάβει δεν είναι αν θα πρέπει να χρεοκοπήσει, αλλά αν θέλει να έχει παράλληλα και δεύτερο Εθνικό νόμισμα, έστω και ηλεκτρονικό ή άυλο…

Αφήστε τα ΜΜΕ να κινδυνολογούν όσο θέλουν με αναφορές για  Grexit και χρεοκοπία.

Αν θέλουν να μιλάνε για χρεοκοπία ,ας εξοφλήσουν πρώτα τα τραπεζικά τους δάνεια (που δεν μπορούν !)

Οι “Ελληνες καταθέτες ,που τους πιστεύουν και αποσύρουν τις καταθέσεις τους από το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οδηγούν με τις ενέργειες τους την χώρα εκτός ευρώ.

Σύντομα τα χρήματα τους θα γίνουν είτε άυλα, είτε απολύτως άχρηστα για συναλλαγές και αποταμίευση.

Η ισοτιμία του ευρώ σε σχέση με το δολάριο έχει πέσει πάνω από 20% σε μόλις ένα χρόνο.

Οι αγορές της Ευρώπης θα πλημμυρίσουν σύντομα  από ρευστότητα αξίας 1,1 τρις ευρώ  της ΕΚΤ, κατασκευασμένη από αέρα κοπανιστό με άρωμα Γερμανίας και αρνητικά επιτόκια καταθέσεων.

Το μέλλον πλησιάζει απειλητικό για  την Ελλάδα και το ευρώ , όχι απαραίτητα όμως μ” αυτή την σειρά…


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου