Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Τσίπρας: Οι κυρώσεις στη Ρωσία δεν οδηγούν πουθενά

 
Η Ελλάδα δεν συμφωνεί με τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία, καθώς είναι ένας «δρόμος που δεν οδηγεί πουθενά», δήλωσε σε αποκλειστική του συνέντευξη στο πρακτορείο TASS ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Στη συνέντευξη, η οποία δόθηκε εν όψει της επίσκεψής του στη Μόσχα στις 8 Απριλίου, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχει πιθανότητα οι εμπορικοί δεσμοί των δυο χωρών να μπουν σε νέο επίπεδο.

«Μπορούμε να έχουμε μια ουσιαστική συνεργασία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξάγει τα αγροτικά προϊόντα της στη Ρωσική Ομοσπονδία», τόνισε, συμπληρώνοντας: «όπως γνωρίζετε, τον τελευταίο χρόνο επλήγησαν οι σχέσεις αυτές καθώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις στη χώρα μου δεν έκαναν αυτά που θα μπορούσαν να είχαν κάνει για να αποφύγουν αυτήν την παράλογη πολιτική κυρώσεων, κατά τη γνώμη μου, εν μέσω εντάσεων στην Ουκρανία».

«Το αποτέλεσμα είναι ότι το εμπάργκο που επιβλήθηκε και στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα έχει βλάψει σοβαρά την ελληνική οικονομία», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως μόλις ανέλαβε την εξουσία της χώρας έλαβε μήνυμα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος «θεώρησε σχεδόν δεδομένη τη θέση της Ελλάδας υπέρ των κυρώσεων». «Του τηλεφώνησα, όπως και στην Φεντερίκα Μογκερίνι και τους είπα να μην θεωρούν πως η θέση της Ελλάδας είναι γενικά δεδομένη, η κατάσταση έχει αλλάξει και τώρα υπάρχει άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα. Και τώρα θα πρέπει να μας ρωτάτε πριν λάβετε τις αποφάσεις».

«Δεν συμφωνούμε με τις κυρώσεις. Πιστεύω πως είναι ένας δρόμος προς το πουθενά. Στηρίζω την άποψη πως υπάρχει ανάγκη για διάλογο και διπλωματία, θα πρέπει να κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρούμε τις λύσεις στα μεγάλα προβλήματα», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Όπως ανέφερε, ο οικονομικός πόλεμος είναι μια «αδιέξοδη πολιτική». «Είμαι υπέρ της διπλωματίας. Πιστεύω πως η επίτευξη των συμφωνιών του Μινσκ είναι ένα σημαντικό επίτευγμα. Νομίζω πως θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να σταματήσουν οι εντάσεις στην Ουκρανία».

Ερωτηθείς για τη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη και αν βλέπει τη Ρωσία στην «απέναντι πλευρά» ή ως μέρος της διαδικασίας διαλόγου και αμοιβαίας κατανόησης, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως «όπως το αντιλαμβάνομαι, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: η νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας θα πρέπει επίσης να συμπεριλαμβάνει και τη Ρωσία».

Πηγή: Εuro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου