Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Διπλή προειδοποίηση από Τσίπρα για εκλογές και λεφτά εκτός ΕΕ

Διπλή απειλή για εκλογές και λεφτά εκτός ΕΕ
Σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση εμμένει στη διαπραγματευτική γραμμή, δεν υπαναχωρεί, έχει εναλλακτικά σενάρια και δεν φοβάται τη σύγκρουση σε όλα τα μέτωπα στέλνει με πολιτικές επιλογές και στρατηγικές κινήσεις ο Αλέξης Τσίπρας τόσο προς τους δανειστές όσο και στην κοινωνία. Ενώ η διαπραγμάτευση εισέρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή, η ρευστότητα τόσο του Δημοσίου όσο και των τραπεζών εξαντλείται, ο πρωθυπουργός επιλέγει να ανοίξει το μέτωπο της διαπλοκής χτυπώντας με δυο κινήσεις ταυτόχρονα το κατεστημένο των media και τους πανίσχυρους τραπεζίτες.
Με τον τρόπο αυτό το Μαξίμου ευελπιστεί ότι θα ικανοποιήσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και θα πετύχει να συσπειρώσει την κοινωνία γύρω  από την κυβέρνηση. Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο βάζει τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιο κεφαλαικής στήριξης με λεφτά out of the box,σενάριο που αποκάλυψε το sofokleousin.gr και επιβεβαίωσε ο Δημήτρης Μάρδας στον ΣΚΑΪ.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

Στον ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η δημόσια, μέσω της Βουλής, αποκάλυψη των εθνικών κόκκινων γραμμών από τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ οι υψηλοί τόνοι στη συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς προκάλεσαν την επαναφορά εκλογικών σεναρίων. Αν και η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή εν τούτοις αισθάνεται ότι πιέζεται από θεσμικά και μη κέντρα, εντός και εκτός Ελλάδας, και δεν μπορεί να ασκήσει την πολιτική της.

Προσπαθώντας να κάμψει αυτές τις αντιδράσεις και τα μέτωπα ο Αλέξης Τσίπρας αφήνει το όπλο σε εμφανές σημείο πάνω στο τραπέζι, ενώ ο ίδιος αποφεύγει να το κοιτάξει, στέλνει όμως το μήνυμα ότι υπάρχει και είναι πάντα γεμάτο.

Αν και τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συζητούν για προσφυγή στις κάλπες, ο σχεδιασμός αυτός υπάρχει και είναι γνωστός, γι αυτό τον απεύχεται μάλιστα και η αντιπολίτευση, καθώς μια τέτοια εξέλιξη σε αυτή τη φάση θα οδηγούσε σε περαιτέρω συμπίεση της Νέας Δημοκρατίας, όπως φαίνεται και από τις Δημοσκοπήσεις, θα ανέβαιναν οι τόνοι και τα περιθώρια συμβιβασμού με τους εταίρους, μετά από μια τέτοια διαδικασία, θα ήταν μάλλον ανύπαρκτα.

Συνεπώς η Ευρώπη θα βρισκόταν μπροστά σε ένα ακόμα πιο σκληρή αυτοδύναμη κυβέρνηση, μια ακόμα πιο αποδυναμωμένη αντιπολίτευση και θα καλούνταν να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της ακραίας πίεσης στην οποία υπέβαλε την Ελλάδα.

Αυτά τα σενάρια προσπαθούν τώρα να αποτρέψουν στην Ευρώπη, προωθώντας έκτακτο διήμερο EuroWorking Group και με μπαράζ παρασκηνιακών διαβουλεύσεων για συμβιβασμό στις οποίες πρωταγωνιστεί ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Το Βερολίνο παραμένει σιωπηλό παρακολουθώντας τις εξελίξεις και ενεργοποιώντας διαύλους επικοινωνίας όπως αυτός του Γιορκ Άσμουσεν, ο οποίος έχει απευθείας επαφή με τον Γιάννη Δραγασάκη, τον μετριοπαθή αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και η Άνγκελα Μέρκελ αποφεύγουν ευθείες αναφορές και τοποθετήσεις επί της διαπραγμάτευσης, ένδειξη ότι είναι πολύ πιθανό να απαιτηθεί νέος κύκλος πολιτικών επαφών και παρεμβάσεων, ώστε να υπάρξει συμφωνία.

Ενώ οι ευρωπαίοι εμφανίζουν –μέσω ΕΚΤ- το όπλο της επιβολής capital controls, στέλνοντας το μήνυμα ότι ενδεχόμενο GRaccident που θα οδηγήσει σε GRexit βρίσκεται στους σχεδιασμούς, ο Αλέξης Τσίπρας απαντά με την απειλή εκλογών και με ανατροπή του γεωπολιτικού status quo.

Για το λόγο αυτό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ετοιμάσει και εναλλακτικό σχέδιο χρηματοδότησης, για την υπέρβαση των βραχυχρόνιων αναγκών, διασφαλίζοντας combo παρεμβάσεων τόσο μέσω διακρατικών συμφωνιών όσο και με είσοδο επενδυτών, υπό τον ομπρέλα χωρών. Οι σχεδιασμοί κρατούνται απόρρητοι καθώς ενδεχόμενη διαρροή τους θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα έλυνε.

Το sofokleousin.gr έχει εγκαίρως επισημάνει το σενάριο για λύση out of the box που διαθέτει το Μαξίμου,το οποίο επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Μάρδας, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Περιμένουμε τις διαπραγματεύσεις, αλλά αν δεν αποδώσουν, υπάρχουν άλλες λύσεις που μπορεί να έρθουν. Εμείς τις γνωρίζουμε, αλλά δεν τα γνωρίζουν αυτά στο εξωτερικό». Τόνισε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να πληρώνει τις υποχρεώσεις εγκαίρως αλλά και να έχει την απαραίτητη ρευστότητα στα χέρια της. Χαρακτήρισε δε «εικονική πραγματικότητα» τα περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα φέρει νέο μεσοπρόθεσμο που θα προσαρμόζει δαπάνες και έσοδα στα δεδομένα της νέας συμφωνίας.

sofokloeousin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου