Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Ο Νότης Μαριάς στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των 27 εκτελεσθέντων κατοίκων του Σοκαρά


Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που διοργάνωσε σήμερα 17 Αυγούστου 2013 ο Δήμος Γόρτυνας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σοκαρά για τους 27 ήρωες κατοίκους του Σοκαρά που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής πριν από 69 χρόνια  συμμετείχε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τομεάρχης Οικονομικών και Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς ο οποίος κατέθεσε στεφάνι κατά τη διάρκεια της τελετής.

Μετά τις εκδηλώσεις ο Νότης Μαριάς έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Δεν ξεχνούμε τις θηριωδίες των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής που εκτέλεσαν τους 27 ηρωϊκούς κατοίκους του Σοκαρά στη Σπηλιάρα πριν 69 χρόνια και με την παρουσία μας τιμούμε τον αγώνα τους. Επισημαίνουμε ότι σε συνάντησή μας στις 9/7/2013 με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μιχελάκη είχαμε ζητήσει να γίνει δεκτό το δίκαιο αίτημα του Σοκαρά και να να αναγνωριστεί ως «Μαρτυρικό Χωριό» σύμφωνα και με την υπ’ αριθμ. 337/6-12-2012 Πράξη του Δημοτικού Συμβουλίου Γόρτυνας.

Μάλιστα επισημάναμε στον Υπουργό Εσωτερικών ότι θα μπορούσε να μεριμνήσει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για τη συνεδρίαση της οικείας 3μελούς Εισηγητικής Επιτροπής όπου εκκρεμεί για έκδοση αιτιολογημένης πρότασης ο σχετικός φάκελος χαρακτηρισμού του Σοκαρά ως «Μαρτυρικό Χωριό», ενόψει μάλιστα της μαύρης επετείου της εκτέλεσης των 27 ανδρών του χωριού στη «Σπηλάρα» από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 17 Αυγούστου 1944. Με βάση τη μέχρι σήμερα ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Μιχελάκη, ο Υπουργός προχώρησε ήδη στην επανασυγκρότηση της οικείας επιτροπής προκειμένου να εξεταστεί το δίκαιο αίτημα του Σοκαρά.
Ταυτόχρονα από εδώ, από το Σοκαρά, θα θέλαμε για άλλη μια φορά να δηλώσουμε δημόσια ότι απαιτούμε από τη Γερμανία την άμεση αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων όλων των συμπατριωτών μας που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά  στρατεύματα κατοχής όπως επίσης και την άμεση καταβολή των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου που ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 162 δις ευρώ πλέον τόκων»
cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου