Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Η φοροκαταιγίδα ξεκίνησε -Ποιοι καλούνται να πληρώσουν έως τέλος Αυγούστου

Η φοροκαταιγίδα ξεκίνησε -Ποιοι καλούνται να πληρώσουν έως τέλος Αυγούστου

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν οι φορολογούμενοι επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές τους διακοπές καθώς μέχρι τέλος Αυγούστου θα πρέπει να έχει καταβληθεί η πρώτη από τις τρεις δόσεις του φόρου εισοδήματος όσων η φορολογική δήλωση εκκαθαρίστηκε μέχρι τις 31 Ιουλίου, αλλά και η πρώτη δόση του ΦΑΠ 2012.
Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η αποστολή της 1ης, 2ης, 3ης και 4ης παρτίδας εκκαθαριστικών σημειωμάτων του φόρου εισοδήματος ενώ... καθ' οδόν βρίσκονται η 5η, 6η και 7η παρτίδα, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Η 5η και η 6η παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων έχει ημερομηνία εκκαθάρισης την 30ή και 31ή Ιουλίου 2013, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η πρώτη από τις τρεις δόσεις του φόρου εισοδήματος των συγκεκριμένων υπόχρεων θα πρέπει να καταβληθεί ως το τέλος Αυγούστου.
Η 7η παρτίδα έχει ημερομηνία εκκαθάρισης την 14ή Αυγούστου οπότε η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου. Ομως, όσοι φορολογούμενοι λάβουν ραβασάκι της Εφορίας με ημερομηνία εκκαθάρισης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δυσυχώς δεν θα μπορέσουν να καταβάλλουν το φόρο σε τρεις δόσεις, όπως όλοι όσων η φορολογική δήλωση εκκαθαρίστηκε ως τις 31 Ιουλίου, αλλά σε δύο.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων εφιστά στην προσοχή των φορολογούμενων σχετικά με την 5η και 6η αποστολή εκκαθαριστικών λόγω της περιόδου διακοπών που διανύουμε και δεδομένου ότι η πρώτη δόση αυτών θα πρέπει να καταβληθεί ως το τέλος Αυγούστου. Γι αυτό συνιστά στους φορολογούμενους να ενημερωθούν μέσω του TAXISnet για το ποσό της εκκαθάρισης και για τις ταυτότητες οφειλής είτε των δόσεων είτε της ολικής εξόφλησης.
Όσοι φορολογούμενοι θέλουν να ενημερωθούν για το εκκαθαριστικό τους, μπορούν να το κάνουν από την ιστοσελίδα http://www.gsis.gr στην εφαρμογή με την οποία έκαναν τη δήλωση. Σημειώνεται ότι με βάση το ποσό της οφειλής και την ταυτότητα οφειλής που μπορούν να εκτυπώσουν από τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα οι φορολογούμενοι μπορούν εξοφλήσουν στις τράπεζες την πρώτη δόση ή ολόκληρο το ποσό του φόρου.
Στα 1.200 ευρώ ο μέσος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι
Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα από τη μέχρι τώρα πορεία της εκκαθάρισης των δηλώσεων προκύπτουν τα ακόλουθα: Έχουν εκκαθαριστεί 3.948.940 φορολογικές δηλώσεις που αφορούν σε καθαρό εισόδημα 54,132 δισ. ευρώ. Ο φόρος εισοδήματος ανέρχεται σε 1,439 δισ. ευρώ, η εισφορά αλληλεγγύης σε 410 εκατ. ευρώ και ο φόρος επιτηδεύματος σε 207,869 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός φόρος ανέρχεται σε 2,112 δισ. ευρώ.
Αναλυτικότερα, οι χρεωστικές δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί ανέρχονται σε 1.896.916. Σ' αυτές προκύπτει καταβολή συνολικού φόρου 2,303 δισ. ευρώ που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο οι φορολογούμενοι με χρεωστικά εκκαθαριστικά θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον φόρο 1.200 ευρώ. Τα πιστωτικά εκκαθαριστικά ανέρχονται σε 719.123 και αφορούν σε επιστροφή φόρου 191,936 εκατ. ευρώ.
Καθ' οδόν και 482.000 σημειώματα για τον ΦΑΠ 2012
Το δρόμο, όμως, προς τα σπίτια των φορολογουμένων έχουν πάρει και 482.201 σημειώματα με τον  ΦΑΠ 2012. Συνολικά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων για το συγκεκριμένο φόρο πρέπει να πληρώσουν στην Εφορία 489,940 εκατ. ευρώ.
Ο ΦΑΠ 2012 (όπως και αυτός του 2011), μπορεί να εξοφληθεί σε 7 μηνιαίες δόσεις. Η ενημέρωση με το εκκαθαριστικό έχει αναρτηθεί στην εφαρμογή υποβολής του Ε9.
Σημειώνεται πως δεν έχουν αναρτηθεί τα εκκαθαριστικά είτε του 2011 είτε του 2012 όσων δεν έχουν υποχρέωση πληρωμής (αντικειμενική αξία κάτω των 200.000 ευρώ ή φόρος μέχρι 27 ευρώ).


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου