Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Θα μας ταΐζουν ληγμένα, αφού αυτά μας αξίζουν

 


Επίσημα και με τη σφραγίδα του νόμου, η Ελλάδα γίνεται ανθρώπινη χωματερή για να κερδίζουν περισσότερα οι... επιχειρηματίες που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά 

Τελικά η κυβέρνηση Σαμαρά φαίνεται πως θέλει να δικαιώσει την ειρωνική έκφραση «παίρνεις ληγμένα» κι έτσι αποφάσισε να νομιμοποιήσει την χρήση – πώληση των ληγμένων και εκτός του κυβερνητικού συνασπισμού, επιτρέποντας την κατανάλωσή τους και στους απλούς πολίτες της χώρας, οι οποίοι με τη σειρά τους θα έχουν μία αιτιολογία για την κατάσταση πλήρους απάθειας στην οποία βρίσκονται.

Σημείο των καιρών; Μπορεί. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα πωλούνται ληγμένα προϊόντα με δόλωμα την χαμηλότερη τιμή. Και λέμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, γιατί αυτή η πρακτική είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο εξωτερικό.

Αυτού του είδους τα προϊόντα θα ονομάζονται "περασμένης διατηρησιμότητας" (το γνωστό παιχνίδι λέξεων και αλλαγής ονομασιών προκειμένου οι εθελόδουλοι ανθυπο-κυβερνώντες να παίζουν με την κοινή λογική) και η πώλησή τους θα επιτρέπεται από την 1η Σεπτεμβρίου κάτω από συγκεκριμένους όρους, όπως προβλέπεται από τους «Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) που αποτελούν μετεξέλιξη του Αγορανομικού Κώδικα.

Όπως αναφέρει σε ενημερωτικό έγγραφό του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, εφεξής επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, πλην όσων προσδιορίζονται από τη νομοθεσία ως ευαλλοίωτα, με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά, θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα, η φράση «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ».

Ο χρόνος αυτός διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:

α. Τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.

β. Τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.

γ. Τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.

Την αποκλειστική ευθύνη, στις περιπτώσεις αυτές, για την καλή υγιεινή κατάσταση των προϊόντων φέρει ο πωλητής.

Απαγορεύεται η αντικατάσταση ή τροποποίηση της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας με οποιονδήποτε τρόπο και από οποιονδήποτε.

Τα ως άνω προϊόντα πωλούνται μόνο σε χαμηλότερη τιμή.

Στους παραβάτες θα επιβάλλονται πρόστιμα ως εξής:

α. Έλλειψη πινακίδας με την ένδειξη «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ» 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

β. Μη διακριτός διαχωρισμός τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας από τα υπόλοιπα τρόφιμα 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

γ. Παραποίηση (αντικατάσταση ή τροποποίηση) της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

δ. Διάθεση τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας σε χώρους ομαδικής εστίασης 5.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

ε. Μη τήρηση υποχρέωσης πώλησης τροφίμων με την ένδειξη «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ»σε χαμηλότερη τιμή 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

Εν κατακλείδι:
- Τα ληγμένα τρόφιμα θα πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή - Θα μπορούν να έχουν λήξει έως και 3 μήνες!
- Την αποκλειστική ευθύνη για την καλή υγιεινή κατάσταση των προϊόντων φέρει ο πωλητής
- Απαγορεύεται η πώλησή τους σε χώρους ομαδικής εστίασης
Τα πρόστιμα για τους παραβάτες φτάνουν τα 5.000 ευρώ.

Με την συγκεκριμένη απόφασή της, η κυβέρνηση Σαμαρά αυτό-αποκαλύπτεται ως προς την οπτική αντιμετώπισης των Ελλήνων πολιτών, τους οποίους προφανέστατα αντιμετωπίζει σαν οργανικές χωματερές και αντικείμενα κατανάλωσης σκουπιδιών επικίνδυνων για την υγεία και την ασφάλεια κάθε ζώντα οργανισμού. Προφανώς ληγμένα δεν θα σερβίρονται στο κυλικείο του Κοινοβουλίου, αλλά ούτε και στο μέγαρο Μαξίμου και στα υπουργεία…, αφού οι «διασώστες» της χώρας πρέπει να συνεχίσουν να διάγουν απροβλημάτιστο βίο προκειμένου να συνεχίσουν το ευάρεστο για την τρόικα «έργο» τους. Ευτυχώς που έχουμε το μνημόνιο και σωθήκαμε. Ευτυχώς που είμαστε στο ευρώ και ζούμε ανθρώπινα. Ευτυχώς που η «ευλογία» των δανειστών μας επιτρέπει να ζούμε… ακόμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου