«Ο Αντώνης Σαμαράς προσπαθεί να κρύψει τα προβλήματα εσωστρέφειας κάτω από το χαλί», είναι η εκτίμηση αρκετών στελεχών της γαλάζιας παράταξης – Έντονος προβληματισμός για την τύχη της ΝΔ και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Την ίδια ώρα, τα νέα που φτάνουν στη Λεωφόρο Συγγρού από τις Βρυξέλλες και πιο συγκεκριμένα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας.
Πηγές που πρόσκειται στο ΕΛΚ εκτιμούν πως με την πορεία που διαγράφει σήμερα το κόμμα, σύντομα θα βρεθεί σε τροχιά σύγκρουσης με την ίδια του την ιδεολογική ταυτότητα, ιδιαίτερα δε αν ο Αντώνης Σαμαράς εμμείνει στις απόψεις του για το ΣΥΡΙΖΑ.
Υψηλός αξιωματούχος σημείωσε στο newsbomb.gr πως αν το επόμενο διάστημα αποφασιστεί για την Ελλάδα τρίτη συμφωνία χρηματοδότησης, η οποία αναγκαστικά θα περάσει από τη Βουλή, δε θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε μια κυβέρνηση ευρύτερων δυνάμεων.
Με κομμένες τις γέφυρες συνεννόησης του προέδρου της ΝΔ με τον Αλέξη Τσίπρα, δεν αποκλείεται τα γεγονότα να προσπεράσουν τον 3ο όροφο της γαλάζιας παράταξης και ο Πρωθυπουργός να απευθυνθεί απευθείας για στήριξη σε βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος εκτιμούν πως η Νέα Δημοκρατία είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί σε διάσπαση καθώς με την ηγεσία να βρίσκεται περιχαρακωμένη, δε θα λείψουν οι κορυφαίοι γαλάζιοι βουλευτές που θα ζητήσουν από τον Αντώνη Σαμαρά να κάνει ένα βήμα πίσω για το καλό της χώρας.
Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δείγματα γραφής του πρώην πρωθυπουργού κάτι τέτοιο δε θα συμβεί, οπότε νομοτελειακά είναι αρκετά πιθανό η Βουλή να έχει στη σύνθεση της δύο κοινοβουλευτικές ομάδες προερχόμενες από τα «σπλάχνα» της ΝΔ.
Το σενάριο μάλιστα αυτό, όπως τονίζουν, δε φαντάζει τόσο μακρινό καθώς οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες...
Γκρίνιες έφερε και η «σκιώδης» κυβέρνηση Σαμαρά
Τα αντίθετα αποτελέσματα φαίνεται να φέρνει και η προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά να μοιράσει θέσεις προκείμενου να κάμψει τις αντιδράσεις.
Η διαδικασία του νέου οργανογράμματος που επέλεξε ο πρόεδρος της ΝΔ (μία υποψηφιότητα ανά θέση) δεν ήταν αναίμακτη, καθώς αρκετοί από τους διαφωνούντες δεν έδωσαν το παρών, ενώ ο νεοεκλεγείς βουλευτής Κέρκυρας, Στέφανος Γκίκας, επέμεινε στην υποψηφιότητα του μέχρι τέλους, κερδίζοντας 18 ψήφους έναντι 41 του Γιάννη Κεφαλογιάννη που κατέβαινε ως προεδρική επιλογή.
Οι γκρίνιες όμως για τις κινήσεις Σαμαρά στην εσωκομματική σκακιέρα, δε λένε να μετριάσουν το κλίμα εσωστρέφειας που επικρατεί στη γαλάζια βάση, καθώς με την ανακοίνωση της σύνθεσης των νέων οργάνων ξεκίνησε νέος γύρος αντιπαράθεσης, μιας και ο Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή είχε τονίσει πως στο άτυπο πολιτικό συμβούλιο θα μετέχουν και δύο μέλη του οργάνου, κάτι που προφανώς θυσιάστηκε στο βωμό της ικανοποίησης των εσωκομματικών ισορροπιών. Το γεγονός αυτό, φαίνεται πως έχει εξοργίσει αρκετά στελέχη του κομματικού μηχανισμού, τα οποία μιλούσαν για εμπαιγμό, καθώς θεωρούν πως η ανακοίνωση που έγινε λίγες ημέρες πριν τη συνεδρίαση του οργάνου ήταν προσχηματική και είχε αποκλειστικό στόχο να «κατευνάσει» το κομματικό ακροατήριο.
Μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις, το κλίμα στο εσωκομματικό πεδίο παραμένει τεταμένο, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως από τους διαφωνούντες μόνο ο Ν. Δένδιας έδωσε την Τετάρτη 18/03/2015 το παρόν στις διαδικασίες, με τους Ντόρα Μπακογιάννη, Ευριπίδη Στυλιανίδη, Γιώργο Βλάχο και Κώστα Τζαβάρα, να επιλέγουν την αποχή. Κάτι που επέλεξε να κάνει και ο Κώστας Καραμανλής, για τον οποίο πάντως πηγές του επιτελείου του Α. Σαμαρά επιμένουν ότι είχε ενημερώσει.
newsbomb.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου