Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Η γεωστρατηγική αποτελεί μέρος της διαπραγμάτευσης


 
  Γράφει ο Τάσος Τσακίρογλου
 
«Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας αποτελεί το ισχυρότερο διαπραγματευτικό χαρτί του Τσίπρα», έγραφε προ μηνός το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη έχει να χάσει κάτι περισσότερο από χρήματα, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα καταλήξουν σε αδιέξοδο.

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά φέρεται αποφασισμένη να παίξει αυτό το χαρτί, καθώς, απ' ό,τι φαίνεται, θεσμικοί παράγοντες τόσο της Ε.Ε. όσο και της Γερμανίας αρχίζουν να συνειδητοποιούν τους κινδύνους από μια πιθανή αποσταθεροποίηση της Ελλάδας σε ένα ρευστό περιφερειακό περιβάλλον.
Την ίδια ώρα, ανώτατοι παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών θεωρούν ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική αντιλαμβάνεται καλύτερα από κάποιους εταίρους εντός Ε.Ε. τα ζητήματα της γεωστρατηγικής σταθερότητας και τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται τα κράτη με μοναδικό κριτήριο τις δημοσιονομικές τους επιδόσεις, όσο, κυρίως, με την εν δυνάμει συνεισφορά τους σε επίπεδο σταθερότητας και ασφάλειας.
Υπό το πρίσμα αυτό, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, θα δεχτεί σήμερα τη βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, αρμόδια για ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα, στην οποία, κατά πληροφορίες, θα θέσει τόσο το θέμα της επίλυσης της οικονομικής κρίσης και των κινδύνων για την ευρωζώνη, όσο και του ασταθούς περιβάλλοντος στο τρίγωνο Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Λιβύη.
Ο κ. Κοτζιάς θα υπογραμμίσει ότι η Αθήνα μπορεί να παίξει έναν ειδικό ρόλο στο τρίπτυχο «διαπραγμάτευση - διαμεσολάβηση - διαιτησία», προσφέροντας «καλές υπηρεσίες» σε περιπτώσεις όπως στη διένεξη μεταξύ Ισραήλ-Παλαιστινίων ή μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας.
Η κυρία Νούλαντ θα έχει συνάντηση και με τον υπουργό Αμυνας, Πάνο Καμμένο, κάτι που δεν είναι χωρίς σημασία, δεδομένων των επιθέσεων που δέχεται ο τελευταίος από τους αξιωματούχους της Ε.Ε.
Μάλιστα χθες ο ο Αμερικανός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Ρόμπερτ Σάντερς, έγινε δεκτός από την υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά (των ΑΝ.ΕΛΛ.), στην οποία δήλωσε ότι «είναι προς το συμφέρον της Αμερικής και της Ευρώπης να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και να συνεχίσει να παίζει ένα σταθεροποιητικό ρόλο, ούσα η ίδια σταθερή και δυνατή στην Ευρώπη και σε μια δύσκολη περιοχή, στα Βαλκάνια». Πρόσθεσε δε ότι η υποστήριξη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα προς τον ελληνικό λαό είναι δεδομένη.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου