Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Μπαράζ συναντήσεων Τσίπρα με ηγέτες και κορυφαίους παράγοντες της ΕΕ


Εντονότατες είναι οι διεργασίες των τελευταίων ωρών. Οι τηλεφωνικές γραμμές έχουν πάρει φωτιά.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να δει τους τέσσερις πιο σημαντικούς παράγοντας της Ευρώπης στην σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Πριν δηλαδή με το ραντεβού του με την Γερμανίδα καγκελάριο την Δευτέρα στο Βερολίνο
.

Η συνάντηση της Πέμπτης
Οι παράγοντες αυτοί είναι οι Μάριο Ντράγκι, Φρανσουά Ολάντ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και βέβαια την Άγκελα Μέρκελ. Στόχος της Αθήνας είναι να μην είναι μόνο του το Ελληνικό ζήτημα στην συνάντηση του Βερολίνου.
Το Μαξίμου επικοινώνησε σχετικά με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ντόναλντ Τούσκ και αναμένεται να κανονιστεί η 5μερής αυτή συνάντηση την Πέμπτη.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης τόνισε σχετικά: «Θα γίνει μια απευθείας επικοινωνία για να βρεθεί μια λύση σε όλη αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί όλο αυτόν καιρό. Εμείς τα θέματά μας θα τα βάλουμε τόσο στη Σύνοδο Κορυφής όσο και στη συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ. Τα θέματα αυτά έχουν να κάνουν με την εμμονή μας για εφαρμογή της απόφασης της 20ής Φεβρουαρίου. Θα είναι μια συνάντηση ουσίας και όχι μια συνάντηση για να βγουν φωτογραφίες. Θα εκθέσουμε την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και θα επιμείνουμε στην εφαρμογή της απόφασης της 20ής Φεβρουαρίου και στις μεταρρυθμίσεις που θέλουμε να κάνουμε».
Ανησυχία των ΗΠΑ
Εν τω μεταξύ οι τηλεφωνικές γραμμές έχουν πάρει φωτιά και πέρνα του Ατλαντικού μιας και η Ουάσιγκτον ανησυχεί για τις εξελίξεις στην ΕΕ.
Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει η εφημερίδα «Έθνος» υπήρξε τηλεφώνημα της οικονομικής συμβούλου του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Καρολίν Άτκινσον προς τον αντιπρόεδρο της Ελληνικής κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ανάλογο τηλεφώνημα υπήρξε και προς τις Βρυξέλλες αλλά και προς το Βερολίνο…
Η Ουάσιγκτον ζήτησε να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με τις Βρυξέλλες, για να λάβει την απάντηση από τον αντιπρόεδρο της Ελληνικής κυβέρνησης πως η Αθήνα καταβάλει κάθε προσπάθεια, για να υλοποιηθεί η συμφωνία του περασμένου Φεβρουαρίου την στιγμή που μια χώρα, φωτογραφίζοντας την Γερμανία, προσπαθεί να την ακυρώσει.
Στο πλαίσιο αυτών των έντονων διαβουλεύσεων ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί το απόγευμα της Τρίτης στις 18:00 με την υφυπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νόλαντ.
Ο στόχος της συνάντησης της Δευτέρας στο Βερολίνο
Στο Βερολίνο πρώτη προτεραιότητα του Έλληνα πρωθυπουργού είναι να μιλήσει για πολιτική διαπραγμάτευση, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση για το ελληνικό ζήτημα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός άλλωστε έχει διαμηνύσει πως «η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται».
Ο παράγων Ρωσία
Πιο έντονη γίνεται όμως και η παρουσία της Μόσχας καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα», ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Κρεμλίνο στις 8 Απριλίου, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ραντεβού κλείστηκε μετά από σχετικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο αποδέχθηκε η Μόσχα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει ήδη προσκαλέσει τον Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα στις 9 Μαΐου, για τον εορτασμό της 70ής επετείου από τη νίκη κατά των δυνάμεων του Άξονα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου