Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Νέο crash test για την Ελλάδα η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης

neo-crash-test-gia-tin-ellada-i-sunodos-korufis-tis-pemptis
Η Σύνοδος Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης θα αποτελέσει -όπως όλα δείχνουν- το επόμενο κρίσιμο crash-test της ελληνικής κυβέρνησης.
Η Σύνοδος Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης θα αποτελέσει -όπως όλα δείχνουν- το επόμενο κρίσιμο crash-test της ελληνικής κυβέρνησης, στον απόηχο της πολυαναμενόμενης πρόσκλησης που διατύπωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ προς τον Α. Τσίπρα να επισκεφθεί το Βερολίνο στις 23 Μαρτίου.


Τσίπρας: Πολιτική λύση αν συνεχιστεί η υπονόμευση της συμφωνίας

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Έθνος την Δευτέρα, ο έλληνας πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι «αν συνεχιστεί η υπονόμευση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο».

«Η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ήταν ξεκάθαρη και οι συμφωνίες είναι για να τηρούνται. Εμείς την τηρούμε και περιμένουμε να τηρηθεί και από την άλλη πλευρά» τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Στην Ελλάδα έγιναν εκλογές και η κυβέρνηση Σαμαρά έπεσε από την ψήφο του λαού. Αν νομίζουν, λοιπόν, ότι θα επιμένουν να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση αυτά που άφησε η κυβέρνηση Σαμαρά, λυπάμαι θα τους απογοητεύσουμε».

Κομισιόν: Είναι η ώρα των εμπειρογνωμόνων

Ωστόσο, η Κομισιόν προκρίνει την πρόοδο και ολοκλήρωση της συζήτησης στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε τη Δευτέρα ότι πρωταρχική σημασία έχει η θετική έκβαση των τεχνικών διαβουλεύσεων μεταξύ Αθήνας και θεσμών, πριν περάσουμε σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Ερωτηθείς εάν θα αναζητηθεί λύση για το ελληνικό ζήτημα στην Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι «η κατάσταση είναι σοβαρή και προτεραιότητα αυτή την εβδομάδα είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Πριν περάσουμε σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», σημείωσε, «πρέπει να επιτρέψουμε στους εμπειρογνώμονες να συζητήσουν σε τεχνικό επίπεδο. Αυτές οι τεχνικές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Τώρα είναι η ώρα των εμπειρογνωμόνων».

«Φυσικά θα ήθελα να υπάρξει πρόοδος, είμαι υπέρ μιας πολιτικής συμφωνίας με την Ελλάδα αλλά στο τέλος θα πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις», ανέφερε από τη μεριά του ο ευρωπαίος επίτροπος για οικονομικά θέματα Πιερ Μοσκοβισί.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της Ελλάδας τυπικά δεν βρίσκεται στην ατζέντα των θεμάτων συζήτησης της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής.

Η συνάντηση Μέρκελ-Ντράγκι

Τυπικά, το ελληνικό ζήτημα δεν θα βρίσκεται ούτε στην ατζέντα της συνάντησης μεταξύ Α. Μέρκελ και Μ. Ντράγκι την Τρίτη, μιας συνάντησης την οποία η εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου χαρακτήρισε συνάντηση ρουτίνας.

Ωστόσο, δεδομένων των εξελίξεων αλλά και του γεγονότος ότι το ζήτημα της ρευστότητας της Ελλάδας εξαρτάται από τις κινήσεις της ΕΚΤ, θεωρείται απίθανο να μην τεθεί στη συνάντηση Μέρκελ -Ντάγκι και το θέμα της Ελλάδας.



Τεχνικά κλιμάκια, ρευστότητα και πρωτογενές πλεόνασμα

Τη στιγμή που παραμένει αβέβαιο αν και σε ποιο βαθμό προχωρούν οι τεχνικές συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών, το ζήτημα της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας εξακολουθεί να προκαλεί πονοκέφαλο στην Αθήνα.

Την Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ για την ενίσχυση -μέσω του έκτακτου μηχανισμού (ELA)- της ρευστότητας προς το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ η Αθήνα επιμένει στο αίτημα για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Αλλά και όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα τα πράγματα δεν δείχνουν ιδιαιτέρως ευοίωνα. Με λεπτομερή ανακοίνωσή του, το υπουργείο οικονομικών ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι για το 2014 ο πήχης του πρωτογενούς πλεονάσματος θα βρεθεί στο 0,3% του ΑΕΠ και όχι στο 1,5%, που ήταν ο στόχος για την περυσινή χρονιά.

Ερωτηθείς για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι «δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα». Υπογράμμισε δε ότι τα πρόσφατα στοιχεία για τα δημοσιονομικά έσοδα (Ιανουάριος 2015) επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους: «Το πρωτογενές πλεόνασμα έχει μειωθεί, ίσως εξαφανιστεί», σημείωσε.

Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις από τους εταίρους

Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ λόγω ατυχήματος, αλλά και για την αναγκαιότητα τήρησης των δεσμεύσεων από την ελληνική πλευρά, γεγονός που καθιστά ορατό τον κίνδυνο «πολιτικής απομόνωσης» στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση κατέστρεψε όλη την εμπιστοσύνη που είχε οικοδομηθεί στο παρελθόν, δήλωσε τη Δευτέρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της Bundesbank κ. Βάιτμαν, που δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι αναξιόπιστη.

Από τη μεριά του, ο βέλγος υπουργός οικονομικών Γιόχαν Βαν Οβερτβελτ δήλωσε ότι η Αθήνα έχει «ενοχλήσει» και «απογοητεύσει» τους εταίρους της στην ευρωζώνης με τις επιθετικές διαπραγματευτικές τακτικές και προειδοποίησε την Ελλάδα ότι η ευρωζώνη μπορεί με ασφάλεια να αντιμετωπίσει την έξοδό της από το ευρώ.

«Δεν αποτελεί ένα σενάριο που πρέπει να αποκλείεται, αλλά το τελείως αντίθετο», σημείωσε ο αυστριακός υπουργός εξωτερικών Σεμπάστιαν Κούρτς, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός Grexit. 


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου