Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Καταποντισμό της ΝΔ φοβούνται οι βουλευτές

 
Την απόφασή τους να συνεχίσουν την... εποικοδομητική κριτική στις αποφάσεις (επιλογές) της ηγεσίας υπογραμμίζουν κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, κάτι που -όπως είναι ευνόητο- θα ενισχύσει το κλίμα έντασης και καχυποψίας που επικρατεί στο εσωτερικό της παράταξης.

Στις τελευταίες εκλογές η Νέα Δημοκρατία υπέστη μια βαριά πολιτική αλλά και ιδεολογική, κυρίως, ήττα και έχασε την επαφή της με την κοινωνία. Λόγω, δε, της περιοριστικής (αντιλαϊκής) πολιτικής που εφάρμοσε τα προηγούμενα δυόμισι χρόνια, επαγγελματικές τάξεις που παραδοσιακά τη στήριζαν της γύρισαν την πλάτη. Γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια ανάκαμψης. Για τον λόγο αυτό, βουλευτές και στελέχη επισημαίνουν την ανάγκη να αναληφθούν άμεσα σημαντικές και γενναίες πρωτοβουλίες και να γίνουν αλλαγές, προκειμένου να αναστραφεί το κλίμα. Πρωτοβουλίες που δεν θα περιοριστούν στο επίπεδο της αναδιοργάνωσης της παράταξης που μεθοδεύει η σημερινή ηγεσία, αλλά θα έχουν ευρύτερο χαρακτήρα. Αλλαγές που θα αφορούν το σύνολο της κομματικής πυραμίδας, ακόμη και την κορυφή της.

Ζήτημα μείζονος σημασίας και πρώτης προτεραιότητας θεωρείται από τα στελέχη ο επανακαθορισμός της ιδεολογικής ταυτότητας της Νέας Δημοκρατίας, καθώς θεωρούν ότι τα τελευταία χρόνια αλλοιώθηκαν βασικά χαρακτηριστικά της. Η αναφορά του Ν. Δένδια στον κίνδυνο να μετεξελιχθεί η Νέα Δημοκρατία σε «ακροδεξιό γκρουπούσκουλο του 4%-5%» απηχεί τις απόψεις και πολλών άλλων. Τα στελέχη προειδοποιούν, μάλιστα, ότι αν δεν αναληφθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες και δεν γίνουν οι επιβεβλημένες αλλαγές, η παράταξη δεν πρόκειται να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και να μπει στον δρόμο της ανάκαμψης. Δεν θα ωφελείται επίσης από τη φυσιολογική φθορά της κυβέρνησης, εκτίμηση με την οποία συμφωνούν και οι δημοσκόποι, που προβλέπουν ότι, αν η κυβέρνηση ξεπεράσει τις δυσκολίες και σταθεροποιήσει την κατάσταση, το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας θα πάρει την κατηφόρα.

Τα περισσότερα από τα κορυφαία στελέχη, κρίνοντας και από τις πρώτες κινήσεις, εκτιμούν (και πιστεύουν) ότι ο Αντ. Σαμαράς δεν θέλει και δεν μπορεί να ηγηθεί της προσπάθειας να αλλάξουν τα δεδομένα. Ότι έχει ταυτιστεί με όσα συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια, με επώδυνα μέτρα και πολιτικές, γεγονός που του στερεί τη δυνατότητα να απευθυνθεί εκ νέου στην κοινωνία με πειστικό τρόπο. Ακόμη όμως κι αν μπορούσε, δεν δείχνει ανάλογη διάθεση, καθώς κύριος -αν όχι αποκλειστικός- στόχος του αυτήν τη στιγμή φαίνεται να είναι η παραμονή του στην εξουσία και μόνο. Όλα τα υπόλοιπα έπονται...

«Ο Σαμαράς έχει κλείσει τον κύκλο του», επιμένουν οι πιο... προχωρημένοι και τονίζουν την ανάγκη αλλαγής ηγεσίας αργά ή γρήγορα, κάτι που τη δεδομένη χρονική στιγμή φαντάζει πολύ δύσκολο, αν όχι ανέφικτο. Εκμεταλλευόμενος το ότι κανένας από τους πιθανούς διαδόχους του δεν παρουσιάζει ουσιαστική δυναμική αλλά και την ουδέτερη στάση που τηρεί ο Κ. Καραμανλής, ο κ. Σαμαράς απέρριψε το αίτημα για σύγκληση εκτάκτου Συνεδρίου. Κέρδισε έτσι χρόνο, χωρίς ωστόσο να μπορεί κανείς να προεξοφλήσει αν πρόκειται για διάστημα λίγων μηνών ή πολύ μεγαλύτερο, αφού ρόλο σε αυτό είναι πιθανό να διαδραματίσουν και οι ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις. 



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου