Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Το μήνυμα Τσίπρα από το μνημείο του Ολοκαυτώματος: «Δεν υπάρχει ταφή μνήμης, υπάρχει κοινή συνείδηση»

Το μνημείο του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος επισκέφτηκε ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο του ταξιδιού του στο Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με την καγκελάριο Άγνκελα Μέρκελ, τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Ο πρωθυπουργός είχε επίσης συναντήσεις με την ηγεσία της Αριστεράς (Die Linke) και των Πρασίνων.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέβασε στο Twitter φωτογραφία από την επίσκεψή του στο μνημείο του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος. «Φόρος τιμής στο Μνημείο για τους δολοφονημένους Εβραίους της Ευρώπης και επίσκεψη στο Μουσείο Ολοκαυτώματος. Δεν υπάρχει υγειονομική ταφή της μνήμης. Υπάρχει κοινή συνείδηση».
«Ο τόνος στις γερμανοελληνικές συνομιλίες τις τελευταίες ημέρες έχει αλλάξει σημαντικά, έχει βελτιωθεί σημαντικά», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εκφράζοντας την ικανοποίησή του. «Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι αυτό δεν είναι ακόμη η λύση για τα προβλήματα οικονομικής πολιτικής τα οποία πρέπει να ξεπεραστούν. Αλλά είναι αναμφίβολα μια προϋπόθεση ώστε τις επόμενες ημέρες να μπούμε σε σοβαρές συζητήσεις μεταξύ μας», πρόσθεσε.
Ο Φρανκ Σταϊνμάγερ εξέφρασε την ελπίδα οι δύο επισκέψεις, του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και του πρωθυπουργού, «να συνέβαλαν ώστε η παραφωνία που υπήρχε στις διμερείς γερμανοελληνικές σχέσεις να μην μεταφερθεί στο μέλλον».«Προσπάθησα σήμερα και στη συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών να κάνω σαφές ότι οι δυσκολίες οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας πρέπει να ξεπεραστούν μέσω μιας συνομιλίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης και ότι δεν θα έπρεπε να δημιουργηθεί στην Ελλάδα η εντύπωση ότι όλα πρέπει να διευθετηθούν στις γερμανοελληνικές σχέσεις», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός, για να επισημάνει ότι δεν είναι έτσι.
«Θέλουμε, αντιθέτως»,είπε, «να φροντίσουμε ώστε οι γερμανοελληνικές σχέσεις να μην ζημιωθούν λόγω των προβλημάτων που πρέπει να επιλυθούν.  «Γι' αυτό συμφώνησα -και σήμερα εδώ το επανέλαβα- ότι θέλουμε μαζί με την Ελλάδα να συστήσουμε μια Ομάδα Εργασίας στην οποία θέλουμε να συμφωνήσουμε για την κατάσταση των σχέσεων και να ερευνήσουμε πού θα μπορούσαμε αυτές τις σχέσεις να τις εμβαθύνουμε περαιτέρω», κατέληξε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου