Σε μεγάλο «αγκάθι» για την κυβέρνηση αναμένεται να εξελιχθεί το φορολογικό… τμήμα της λίστας των μεταρρυθμίσεων η οποία και αναμένεται να κατατεθεί μέχρι τη Δευτέρα στους «θεσμούς».
Εκτός από τα –εύπεπτα από την πλευρά της κοινωνίας- μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς που αναμένεται να κυριαρχήσουν, η λίστα αναμένεται να περιλαμβάνει παρεμβάσεις στον ΦΠΑ ενώ δεν αποκλείεται να ανοίξουν τώρα ζητήματα όπως τι μέλλει γενέσθαι με τον ΕΝΦΙΑ αλλά και με τον φόρο εισοδήματος που θα κληθούμε να πληρώσουμε την επόμενη χρονιά.
Προς το παρόν, η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος ως προς τα κρίσιμα φορολογικά ζητήματα
Προς το παρόν, η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος ως προς τα κρίσιμα φορολογικά ζητήματα και περιορίζεται –όπως έγινε και χθες με το τελευταίο non paper από το Μέγαρο Μαξίμου- σε διαβεβαιώσεις ότι «η λίστα δεν θα περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, όπως η περικοπή μισθών και συντάξεων αλλά και τα μέτρα περαιτέρω απορρύθμισης της αγοράς εργασίας. Καμία ενημέρωση, δεν υπάρχει από την άλλη για το τι πρόκειται να γίνει με το θέμα του ΦΠΑ.
Με τον συγκεκριμένο φόρο, όλα τα σενάρια που έχουν πέσει πάνω στο τραπέζι έχουν και την αρνητική τους πλευρά που σημαίνει ότι είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις. Επί της ουσίας, οι δανειστές έχουν ζητήσει είτε κατάργηση των απαλλαγών (στα νησιά και στα ξενοδοχεία όπως επίσης στα βιβλία και στις εφημερίδες)είτε θέσπιση ενιαίου συντελεστή. Το πρώτο σενάριο πλήττει τις νησιωτικές περιοχές και τον τουρισμό, το δεύτερο σενάριο χτυπάει στα είδη πρώτης ανάγκης που καταναλώνουν κυρίως τα φτωχότερα εισοδηματικά στρώματα. Και αυτό διότι με την θέσπιση ενιαίου συντελεστή, όλα τα προϊόντα που σήμερα βρίσκονται στο 13% (τρόφιμα, φάρμακα, ηλεκτρικό ρεύμα νερό) αυτομάτως θα φορολογηθούν περισσότερο. Το να αποφευχθεί η «μεταρρύθμιση» του ΦΠΑ, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο καθώς υπήρχε ρητή αναφορά στο κείμενο της 20ης Φεβρουαρίου το οποίο αποτελεί και τον «οδηγό» με βάση τον οποίο θα συνταχτεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων.
Η δεύτερη «καυτή πατάτα» για την κυβέρνηση είναι ο ΕΝΦΙΑ
Η δεύτερη «καυτή πατάτα» για την κυβέρνηση είναι ο ΕΝΦΙΑ. Ενώ έχει δεσμευτεί ότι θα τον καταργήσει για να βάλει στη θέση του τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, τα νούμερα… δεν βγαίνουν καθώς οι δημοσιονομικές απώλειες από ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν πολύ μεγάλες. Γι’ αυτό στο τραπέζι παραμένει το σενάριο για βελτιωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ (το σχετικό σενάριο δημοσίευσε το THETOC.gr, δείτε το σχετικό άρθρο εδώ)
Αλλαγές στο ασφαλιστικό, αναμένεται ότι θα υπάρχουν στη λίστα. Μεταξύ αυτών, θεωρείται βέβαιη η δέσμευση για περαιτέρω συγχωνεύσεις των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και παρεμβάσεις για απαγόρευση των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδων, προγραμμάτων που έτρεξαν όλο το προηγούμενο διάστημα κυρίως σε τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις. Πιθανή θεωρείται και η παρέμβαση στα ενδιάμεσα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης έστω και με μεταβατικό στάδιο ώστε να μην θιγούν ασφαλισμένοι που βρίσκονται με το ένα πόδι στη σύνταξη.
Τα περισσότερα πρόσθετα έσοδα, η κυβέρνηση θα υποσχεθεί ότι θα τα εισπράξει με τα μέτρα καταπολέμησης της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και τους λαθρεμπορίου
Τα περισσότερα πρόσθετα έσοδα, η κυβέρνηση θα υποσχεθεί ότι θα τα εισπράξει με τα μέτρα καταπολέμησης της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και τους λαθρεμπορίου (ήδη νομοθετήθηκε η πρώτη παρέμβαση για τις τριγωνικές συναλλαγές). Η μάχη σε αυτό το θέμα με την τρόικα, θα παιχτεί στο επίπεδο της ποσοτικοποίησης. Οι δανειστές, συνηθίζουν να κατεβάζουν πολύ χαμηλά τον πήχη όταν ακούν για στόχους είσπραξης εσόδων από τη φοροδιαφυγή. Ενδεχόμενη αμφισβήτηση, μπορεί να ανατρέψει όλο το οικοδόμημα ποσοτικοποίησης της κυβέρνησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου