Πρόκειται για ένα πολιτικό δοκίμιο διεκδίκησης της δημοκρατίας σε αυτήν τη χώρα της Ιβηρικής με σκοπό μια πιο δίκαιη κοινωνία. Είναι μια εναλλακτική «εργαλειοθήκη» που περιλαμβάνει τρόπους αγώνα, στοχασμούς και διαδικασίες για μια άλλου είδους αριστερά. Αποτελεί μια μελέτη του χθες για μια πολιτική του σήμερα που -κατά τον συγγραφέα- συνιστά μια πολιτική του αύριο για έξοδο από την κρίση.
«Δεν έχει νόημα να αναζητάμε μια ιδεολογία που μας τοποθετεί πάντα αριστερότερα από τους υπόλοιπους, αλλά μια ιδεολογία που θα επιτρέψει να γίνουμε σημείο αναφοράς και υπέρμαχοι της δημοκρατίας», υπογραμμίζει ο ακαδημαϊκός και επικεφαλής του νέου κινήματος, ο οποίος είναι λέκτορας πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε της Μαδρίτης και ευρωβουλευτής από το 2014.
Ο πρωθυπουργός στον, υπό ημερομηνία 3 Μαρτίου 2015, πρόλογό του με τίτλο «Έφτασε η στιγμή να αλλάξουμε τον κόσμο» και υπότιτλο «Επιταχύνοντας την Ιστορία», μεταξύ άλλων, τονίζει: «Κοντεύει να κλείσει σχεδόν μια δεκαετία από την ιστορική κατάρρευση του 2008, και ένα πράγμα είναι σαφές: η σημερινή Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση. Το βασικό της εργαλείο, η σκληρή λιτότητα, δεν έχει απολύτως κανένα αποτέλεσμα- εκτός αν ο βασικός στόχος είναι η μεγαλύτερη ανισότητα, η κατάργηση του κοινωνικού κράτους, οι μισθοί πείνας, η ανεργία, η φτώχεια και η εξαθλίωση».
Συνεχίζοντας, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλάει για τα κινήματα κατά των εξοντωτικών πολιτικών: «Οι φωνές που ξεσηκώθηκαν στις ευρωπαϊκές χώρες ενάντια στη στρατηγική λιτότητας, μέρα με τη μέρα πυκνώνουν και δυναμώνουν. Σήμερα ακούγονται σαν μια δυνατή φωνή , που εκφράζει την τεράστια πλειοψηφία της κοινωνίας, το 99 %, και ζητά αλλαγή, επιτέλους, στην Ευρώπη. Αυτό το μεγάλο και πολύμορφο κίνημα έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια, μια μοναδική δυναμική, που πριν από την κρίση θα ήταν αδιανόητο. Στην Ελλάδα κέρδισε τις εκλογές απέναντι σε ολόκληρο το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο. Στην Ισπανία ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο».
Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δοκιμιογράφος Ιγκλέσιας στις 255 σελίδες ξεκινάει το πόνημά του επισκοπώντας την έννοια της δημοκρατίας από τη Γαλλική Επανάσταση μέχρι την αποκαλούμενη «δικτατορία του λαού», που -όπως λέει- «μετατράπηκε σε κυβέρνηση ενός κόμματος και τελικά σε κυβέρνηση των ελίτ του κόμματος, διατεθειμένες να παραδοθούν στον καλύτερο αγοραστή, όπως απέδειξε μεγάλο μέρος των βιογραφικών των γραφειοκρατών της Ανατολής που μετατράπηκαν σε κραταιούς επιχειρηματίες οι οποίοι ηγήθηκαν πρόθυμα της μετάβασης σε υπερφιλελεύθερα συστήματα».
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου