Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

FT: Σφίγγουν τη μέγγενη οι δανειστές xrima_evro.jpg

Σε αναλυτικό ρεπορτάζ της η εφημερίδα Financial Times -επικαλούμενη πηγές από Αθήνα, Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη- υποστηρίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο... παρά 1, καθώς η ρευστότητα εξαντλείται με γρήγορο ρυθμό, οι οικονομικές υποχρεώσεις είναι αυξημένες και οι δανειστές ουσιαστικά δεν κάνουν ούτε βήμα πίσω. 


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το δεδομένο ότι η Αθήνα πρέπει να πληρώσει 1,7 δισ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα και άλλα 450 εκατομμύρια τη δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στις 9 Απριλίου, αξιωματούχοι της ευρωζώνης πιστεύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν διαθέτει τα κονδύλια να ανταποκριθεί και στις δύο υποχρεώσεις της. Οι αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες εξέφρασαν μεν την ελπίδα οι μαραθώνιες επαφές του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ να δώσουν νέα πνοή στις διαπραγματεύσεις αλλά επισημαίνουν ότι αυτή η λίστα που περιμένουν από την Αθήνα θα πρέπει να συμφωνηθεί πρώτα με τους «επιθεωρητές» του προγράμματος, πριν οι αρχές της ευρωζώνης σημειώσουν οποιαδήποτε πρόοδο για να απελευθερωθεί νέα χρηματοδότηση.

Επιπλέον -σημειώνει η εφημερίδα- η νέα απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επιβάλει αυστηρότερους περιορισμούς στην έκδοση έντοκων γραμματίων είναι άλλο ένα εμπόδιο για τη ελληνική κυβέρνηση να βρει μετρητά. Σε περίπτωση που δεν σημειωθεί πρόοδος, ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιταχύνουν τις διαδικασίες για την περίπτωση που η Αθήνα ξεμείνει από μετρητά πριν συμφωνήσει πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Στις Βρυξέλλες ήδη αξιωματούχοι της Κομισιόν έχουν αρχίσουν να κοιτάζουν πάλι τη νομοθεσία που διέπει την επιβολή ελέγχουν στη διακίνηση κεφαλαίων για την περίπτωση που η αυξανόμενη αβεβαιότητα ή η μη καταβολή της δόσης του ΔΝΤ προκαλέσει μαζική ανάληψη καταθέσεων. 

Μάλιστα, η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές από διάφορους κρατικούς οργανισμούς και υπηρεσίες, αναφέρει συγκεκριμένες περιπτώσεις παρακράτησης κονδυλίων από την κυβέρνηση Τσίπρα, ιδιαιτέρως από τον τομέα της υγείας.

Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η αδυναμία πληρωμής της δόσης του Απριλίου στο ΔΝΤ δεν θα είναι καταστροφική: σύμφωνα με τους κανόνες του Ταμείου, μία μη καταβολή δεν θεωρείται άμεσα στάση πληρωμών, παρότι θα εμποδίσει την καταβολή των επόμενων δόσεων προς την Ελλάδα. 

Τυχόν αποτυχία να πληρωθούν κάποια από τα έντοκα γραμμάτια, τα οποία λήγουν στις 14 και στις 17 Απριλίου, πιθανότατα θα προκαλέσει μεγαλύτερη αναταραχή, δεδομένου ότι περιέχουν ρήτρες. 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου