Να σημειωθεί ότι το κείμενο αυτό της Αριστερή Πλατφόρμας προέτασε σχέδιο αντεπίθεσης στη βάση των προεκλογικών δεσμεύσεων και η εξέταση εναλλακτικών λύσεων μετά από ρήξη με τους δανειστές.
Ενωρίτερα η συνεδρίαση του ηγετικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε δραματική τροπή μετά την απόφαση της πτέρυγας, στην οποία ηγείται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, να καταθέσει τελικά κείμενο, που καλεί την κυβέρνηση να συγκρουστεί ευθέως με τις προσβλητικές απαιτήσεις των εταίρων και να μην διστάσει να προχωρήσει ακόμη και σε ρήξη, επιλέγοντας τη στάση πληρωμών προς τους δανειστές, ακόμη κι αν αυτό οδηγεί σε έξοδο από την ευρωζώνη.
Στην ομιλία του στην ΚΕ ο κ. Λαφαζάνης εξέφρασε την αμφισβήτησή του ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία και διερωτήθηκε «σε τι έχουμε συμφωνήσει;». Ζήτησε, δε, να πάρει απόφαση η Κεντρική Επιτροπή και να πει «όχι» στις ιδιωτικοποιήσεις σε λιμάνια, σιδηροδρόμους και αεροδρόμια.
Σε ό,τι αφορά τη στάση της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα ανέφερε: «Πού ακούστηκε ότι είναι τρομοκρατία να μην πληρώσουμε την επόμενη δόση ΔΝΤ; Πού ακούστηκε ότι είναι τρομοκρατία ότι δε θα υποκύψουμε στους εκβιασμούς των δανειστών; Πού ακούστηκε ότι είναι καταστροφή η έξοδος από το ευρώ;»
Ο κ. Λαφαζάνης κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να πούμε στο λαό το ελληνικό σχέδιο και θα μας στηρίξει.
Βούτσης: Δεν θα πληρώσουμε τη δόση στο ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου
Στο ίδιο μήκος κύματος αναφορικά με τη μη πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ, εμφανίστηκε πάντως και ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, σε τηλεοπτική συνέντευξη. Η δόση προς το ΔΝΤ δεν θα πληρωθεί στις 5 Ιουνίου, δήλωσε χαρακτηριστικά το πρωί της Κυριακή ο κύριος Βούτσης στο Mega, λέγοντας ότι υπάρχει πολύ ισχυρή σύγκρουση και στοίχημα των δανειστών να κάνουν την κυβέρνηση να οπισθοχωρήσει.«1,6 δισ. είναι οι δόσεις του Ιουνίου για το ΔΝΤ αρχής γενομένης από τις 5 Ιουνίου μέχρι τις 19. Αυτά τα χρήματα δεν θα δοθούν και δεν υπάρχουν για να δοθούν. Αυτό είναι γνωστό και συζητάμε στη βάση της συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι θα υπάρξει μια ισχυρή συμφωνία».Ο υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία λογικής και προς το συμφέρον του λαού καθώς τα πράγματα είναι ώριμα.
Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε ότι στόχος είναι μία ενιαία συμφωνία έως το τέλος Ιουνίου και διεμήνυσε ότι «δεν δεχόμαστε τον εκβιασμό που λέει ρευστότητα με μνημόνιο ή χρεοκοπία» και διεμήνυσε ότι «δεν πρόκειται να αποδράσουμε, θα είμαστε πολύ συνεπείς. Θα δώσουμε τη μάχη μαζί με τον λαό».
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει όπως υπήρχε πάντοτε μια πολύ γόνιμη συζήτηση και αντιπαράθεση απόψεων. Είναι σαφές ότι ο καθένας σε ιστορικές στιγμές καθένας φέρνει τις σκέψεις του, τις αποφάσεις του και το κόμμα συνθέτει. Αν δεν το καταφέρει πιθανότητα που δεν της δίνω ούτε 5% καθένας προφανώς θα έχει τις ευθύνες του. Αυτό μπορεί να αφορά εμένα, μπορεί να αφορά οποιονδήποτε. Νομίζω ότι θα πάμε καλά».
Το κείμενο της Αριστερής Πλατφόρμας
Σύμφωνα με πληροφορίες στο κείμενο της Αριστερής Πλατφόρμας, που θα κατατεθεί ως τροπολογία-προσθήκη, αναφέρεται ότι «οι Θεσμοί δεν επιδιώκουν αυτό που λένε κάποιοι ‘‘έντιμο συμβιβασμό’’ αλλά με αδίστακτο τρόπο να στραγγαλίσουν την οικονομία και να εξωθήσουν την κυβέρνηση και τη χώρα σε υποταγή και διασυρμό». Κατά την αριστερή πλατφόρμα η κυβέρνηση οφείλει να σχεδιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο, που θα βασίζεται στην εθνικοποίηση των τραπεζών, στη διαφάνεια στα μέσα ενημέρωσης, στην άρση των προνομίων και της ασυλίας των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων και στη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου. Η κυβέρνηση, κατά την αριστερή πλατφόρμα, οφείλει να αντικρούσει την προπαγάνδα των κυρίαρχων κύκλων, που τρομοκρατούν τον λαό ότι θα επέλθει καταστροφή από μία ενδεχόμενη στάση πληρωμών προς τους δανειστές και έξοδο από την ευρωζώνη.
Η απόλυτη καταστροφή, λέει η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η επιβολή ενός νέους τύπου μνημονίου και ζητά από την κυβέρνηση να σχεδιάσει εναλλακτικές επιλογές, καθώς ενδεχόμενη διακοπή πληρωμής χρέους, παρά τις αρχικές δυσκολίες, είναι προτιμότερη γιατί προσφέρει προοπτική και ελπίδα στον λαό και τον τόπο.
Αν οι «Θεσμοί» συνεχίσουν την πίεση, η κυβέρνηση πρέπει να έχει εναλλακτικές λύσεις σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, λέει η πλευρά Λαφαζάνη.
Το κείμενο ρίχνει λάδι στη φωτιά της εσωκομματικής σύγκρουσης στον ΣΥΡΙΖΑ και φέρνει την ηγετική ομάδα σε δύσκολη θέση. Καταδεικνύει ότι η διαφωνία για τη στρατηγική στις διαπραγματεύσεις είναι βαθιά. Ιδίως με δεδομένο ότι οι κριτικές φωνές δεν προέρχονται μόνο από την πλευρά Λαφαζάνη, αλλά και άλλες εσωκομματικές ομάδες. Ακόμη και η κίνηση των «53» που ανήκει στην προεδρική πλειοψηφία, άσκησε έντονη κριτική σε χειρισμούς της κυβερνητικής ηγεσίας.
Κομμουνιστική Οργάνωση: Η χώρα δεν έχει ανάγκη από μια συμφωνία γενικά
Κείμενο επίσης κατέθεσε και η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας τα στελέχη της οποίας ασκούν κριτική στην κυβερνητική τακτική τόσο σε σχέση με τη «διαπραγμάτευση», όσο και στο εσωτερικό, αφού εκτιμούν ότι ρίχνονται «γέφυρες προς τον συστημικό οικονομικό και πολιτικό κόσμο». Οι υπογράφοντες τονίζουν ότι «η χώρα δεν έχει ανάγκη από μια συμφωνία γενικά. Έχει ανάγκη από μια έξοδο από τα αδιέξοδα των μνημονίων», ενώ υποστηρίζουν ότι «βρισκόμαστε σε σημείο καμπής όπου προετοιμάζονται οι όροι για την κεντροαριστερή ανασύσταση τόσο ιδεολογικά – αξιακά όσο και πολιτικά».
Διαπιστώνουν μάλιστα ότι «το τελευταίο διάστημα γίνεται συστηματική προσπάθεια ώστε να περάσει μια συμφωνία, μνημονιακής κοπής με νέα οδυνηρά μέτρα, η οποία θα παρουσιαστεί σαν αναγκαία, περίπου σαν νίκη της κυβέρνησης απέναντι σε δύσκολους αντιπάλους.
Το εντυπωσιακό είναι πως η εφαρμοζόμενη πολιτική -ακόμα κι αν την θεωρήσουμε αναγκαστική μέσα από την πίεση των τροϊκανών- δεν έχει θίξει διόλου το δίκτυο της εσωτερικής διαπλοκής».
Επισημαίνουν, ακόμα, ότι «σήμερα τίθεται η ανάγκη της λαϊκή ενεργοποίησης, για την δημιουργία πολιτικού κινήματος διεξόδου και αναγέννησης της χώρας, που θα επιβεβαιώνει στόχους που ανάδειξε ο αγώνας του λαού μας».
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου