Σύμφωνα με την ανταπόκριση και όπως φέρεται να είπε Αμερικανός διπλωμάτης που μίλησε στο Real.gr, oι δύο τελευταίες τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιού, μέσα σε διάστημα μόλις πέντε ημερών, έχουν ένα έντονο όσο και πολυσύνθετο παρασκήνιο στο οποίο εμπλέκεται προσωπικά η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.
Ο Αμερικανός διπλωμάτης αποκάλυψε ότι στην Ρίγα της Λετονίας και στο τετ α τετ που υπήρξε μεταξύ Μέρκελ-Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανίδα Καγκελάριος προέτρεψε τον Έλληνα πρωθυπουργό να ζητήσει την βοήθεια του Μπαράκ Ομπάμα για να τεθεί - παρά το γεγονός ότι δεν είναι στην ατζέντα - το ελληνικό ζήτημα στην Σύνοδο του G7 στην Δρέσδη, αλλά και να μεσολαβήσει ώστε καμφθούν οι αντιστάσεις του ΔΝΤ και να ανοίξει ο δρόμος για μια συμφωνία.
Μέρκελ και Τσίπρας, σύμφωνα πάντα με τον Αμερικανό διπλωμάτη, είχαν μια ενδελεχή συζήτηση για τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης και τα εμπόδια τα οποία συνεχώς προβάλει, όχι μόνο το ΔΝΤ, αλλά και για την αντιπαραγωγική στάση που κρατά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον οποίο η κ.Μέρκελ έχει διαφορετικές απόψεις για την οικονομία.
Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, όταν ο πρωθυπουργός σημείωσε την αντιπαραγωγική και σκληρή στάση που κρατά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην διαπραγμάτευση η κυρία Μέρκελ φέρεται να του είπε: «Eγώ κυβερνώ την Γερμανία». Οι ρόλοι του καλού και του κακού εναλλάσσονται για τους δυο κορυφαίους Γερμανούς αξιωματούχους καθώς, η ναι μεν πρώτη επιθυμεί απαραιτήτως να εμποδίσει ένα Grexit, o δεύτερος επιμένει στην σκληρότητα.
Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά το ραντεβού, πήρε το μήνυμα της κυρίας Μέρκελ και τηλεφώνησε την περασμένη Παρασκευή στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού ζητώντας την παρέμβαση του Λευκού Οίκου τόσο στη σύνοδο του G7 όσο και προς το ΔΝΤ. Από εκείνη την χρονική στιγμή και μετά υπάρχει παρασκηνιακά μια συντονισμένη δράση του αμερικανικού παράγοντα για να «απομονωθεί» ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και συγχρόνως να υποχωρήσει στις απαιτήσεις του το ΔΝΤ.
Το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει ότι ο Τζακ Λιου θα θέσει το ελληνικό ζήτημα στην Σύνοδο της G7 που αρχίζει σήμερα, Τετάρτη, στη Δρέσδη, με συγκεκριμένες προτάσεις και ένα σχέδιο για να αποφευχθεί η κρίση, αν και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει διαμηνύσει ότι στη G7 δεν θα βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου