Από το πρωί, στα Χανιά, επαναλαμβάνονται με μεγαλύτερη ένταση οι βομβαρδισμοί της πόλης, της Σούδας και των γειτονικών χωριών. Οι Γερμανοί κύριοι του αεροδρομίου του Μάλεμε, χρησιμοποιούν την εστιακή τους αυτή δύναμη, για την εκκαθάριση της κατάστασης.
Η απομάκρυνση σημαντικών τμημάτων που υπερασπίζονταν την πόλη επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα που επικρατούσε σ” αυτή. Η επιθετική πρωτοβουλία βρίσκεται στα χέρια των κατακτητών. Από τη στιγμή που οι βρετανικές δυνάμεις αρχίζουν να υποχωρούν, η αντίσταση είχε πέσει ουσιαστικά στα χέρια του ντόπιου ένοπλου πληθυσμού.
Η απομάκρυνση σημαντικών τμημάτων που υπερασπίζονταν την πόλη επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα που επικρατούσε σ” αυτή. Η επιθετική πρωτοβουλία βρίσκεται στα χέρια των κατακτητών. Από τη στιγμή που οι βρετανικές δυνάμεις αρχίζουν να υποχωρούν, η αντίσταση είχε πέσει ουσιαστικά στα χέρια του ντόπιου ένοπλου πληθυσμού.
Στην Κίσαμο η αντίσταση των Κρητικών ήταν τόσο δυναμική που απέτρεψε την αποβίβαση αρμάτων, προσφέροντας έτσι ανεκτίμητη βοήθεια στα υποχωρούντα συμμαχικά στρατεύματα. Οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις συνεχίζονται στο Ακρωτήρι και το Κολυμπάρι. Κατά τη διάρκεια της ημέρας νέες ενισχύσεις καταφθάνουν αεροπορικώς στο αεροδρόμιο του Μάλεμε.
Στο Ρέθυμνο, ισχυρές γερμανικές αεροπορικές επιθέσεις επαναλαμβάνονται και πάλι. Τα 200 περίπου αεροπλάνα κατέβαιναν μέχρι τις στέγες των σπιτιών, σπέρνοντας το θάνατο και ολοκληρώνοντας το καταστροφικό έργο.
Παρά τις αεροπορικές ενισχύσεις των Γερμανών που είχαν συλληφθεί και βρισκόταν αιχμάλωτοι στην περιοχή του νεκροταφείου Αγίου Γεωργίου, η θέση τους ήταν δεινή και ιδιαίτερα επικίνδυνη. Ο κλοιός των χωροφυλάκων και των ένοπλων πολιτών γινόταν ολοένα και στενότερος.
Στο Ηράκλειο, τα ερείπια των προηγουμένων βομβαρδισμών δεν αποτελούν λόγο αναστολής ή ματαίωσης νέων. Έτσι επαναλαμβάνονται με μεγαλύτερη σφοδρότητα και αγριότητα.
Γίνονται ρίψεις νέων αλεξιπτωτιστών γύρω από την πόλη του Ηρακλείου. Απόπειρα των Γερμανών να εισέλθουν στην πόλη από τη Χανιώπορτα αποκρούεται και εξοντώνονται μέχρις ενός. Το αεροδρόμιο εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια των Βρετανών που το υπερασπίζονται.
Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει εγκαταλείψει την πόλη. Οι εστίες αντίστασης των Γερμανών στο Γάζι και τον Σταυρωμένο, έχουν ενισχυθεί σημαντικά κι έχουν καταστεί επικίνδυνες για την πόλη.
Οι αμυνόμενοι στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τη μάχη «μέχρι εσχάτων».
Στο απόρρητο ημερολόγιό του ο Γκέμπελς έγραφε για τούτη τη μέρα :
«…Η κατάσταση στην Κρήτη έχει ήδη βελτιωθεί κατά πολύ. Οι Εγγλέζοι αναγκάστηκαν να αποσύρουν τις μοίρες των καταδιωκτικών τους. Βομβαρδίζουμε τα αεροδρόμιά τους ακατάπαυστα. Έχουμε τώρα 15.000 άνδρες εκεί κάτω, ορισμένους με βαρύ οπλισμό. Σκληρός αγώνας. Μια από τις νηοπομπές μας κτυπήθηκε άσκημα.
Η Λουφτβάφφε μας βύθισε τέσσερα από τα καταδρομικά τους. Η υπόθεση εξελίσσεται σε ένα ναυτικό νεκροταφείο για τους Εγγλέζους, ακριβώς όπως στο Νάρβικ. Πιστεύω, για τον λόγο αυτό, ότι σύντομα θα αποσυρθούν…»
Και οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν και το νησί άρχισε να πολιορκείται σιγά σιγά…να καίγεται…!
Βλέπουμε στην τηλεόραση εικόνες από πολέμους σε χώρες λιγότερο ή περισσότερο μακριά από τον τόπο μας, και μοιάζει τόσο μακρινό. Σκεφτόμαστε, αυτό δε μπορεί να συμβεί εδώ.
Όμως, πριν 74 χρόνια, ο πόλεμος ήταν εδώ. Και οι εικόνες από συντρίμμια, πολιτείες κατεστραμμένες από τους βομβαρδισμούς των κατακτητών ήταν η πραγματικότητα των προγόνων μας. Αυτών που πολέμησαν για την ελευθερία και έζησαν τη σκλαβιά. Αντιστάθηκαν και έχυσαν το αίμα τους.
Πριν 74 χρόνια.
Θα θέλαμε οι φωτός που παρουσιάζουμε σήμερα να μην τις δουν οι αναγνώστες σα μία ανάμνηση από κάποιο μακρινό παρελθόν που πέρασε αλλά να τις συγκρίνουν με φωτογραφίες από πολέμους που συμβαίνουν σήμερα, στη Συρία, στο Ιράκ, στην Παλαιστίνη. Για να καταλάβουμε πόσο πολύτιμη είναι η ειρήνη, η ελευθερία και για να συνειδητοποιήσουμε πως αυτό που για εμάς σήμερα είναι παρελθόν αν δεν αγωνιζόμαστε μπορεί να γίνει το παρόν.
Πρέπει να μένουμε σε επαγρύπνηση και συγχρόνως να βοηθούμε αυτούς που σήμερα βιώνουν αυτά που έζησαν οι πρόγονοί μας.
Ο δρόμος με τα στιβανάδικα, μετά από τον βομβαρδισμό των Χανίων από τους Ναζί
ΠΗΓΕΣ :
Εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ
Εφημερίδα ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Cretalive.gr
“ ΚΡΗΤΗ”, Γ. Παναγιωτάκης
Το Ηράκλειο και η Νομαρχία του, 2005
Geetha.mil.gr
flashnews.gr
Πηγή φώτο Ντοκουμέντου :από τον «Αγώνα της Κρήτης!»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου