Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

«Κούρεμα» καταθέσεων 20%-25% μόνο για την Τράπεζα Κύπρου



Ραγδαίες εξελίξεις, με άγνωστη ωστόσο κατάληξη, σημειώνονται τις τελευταίες ώρες στην Κύπρο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Ολομέλεια της Βουλής θα ψηφίσει απόψε τρία νομοσχέδια για: α) την εξυγίανση των τραπεζών (Λαϊκή), β) τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης και γ) τον περιορισμό των εκροών, όταν ανοίξουν εκ νέου οι τράπεζες την Τρίτη.

Το Σάββατο θα διεξαχθεί η ψηφοφορία του νομοσχεδίου για το «κούρεμα» στις καταθέσεις, που αναμένεται να ανέρχεται σε ποσοστό 20%-25% και θα αφορά μόνο στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου. Άγνωστο παραμένει, ωστόσο, πώς θα δεχτεί το νέο σχέδιο η Τρόικα.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την ψήφιση και του νομοσχεδίου για το «κούρεμα», το Σάββατο, ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με την ηγεσία της ΕΕ.

«Θα υπάρχουν οδυνηρές πτυχές, όμως η χώρα πρέπει να σωθεί» τόνισε σε μήνυμά του στο Twitter, πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής, ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, δίνοντας το στίγμα για την κρισιμότητα των στιγμών. «Η Βουλή θα κληθεί σε λίγο να πάρει μεγάλες και δύσκολες αποφάσεις. Θα υπάρχουν οδυνηρές πτυχές, όμως η χώρα πρέπει να σωθεί» ανέφερε.

Λίγο πριν τη συνεδρίαση της Ολομέλειας και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών (η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20:00), νεότερες πληροφορίες ανέφεραν ότι η Τράπεζα Κύπρου αποφάσισε να προχωρήσει από μόνη της σε «κούρεμα» καταθέσεων.

Την ίδια ώρα, άλλες πληροφορίες, που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρουν ότι πρόταση -από κοινού ή χωριστά- για κάποιας μορφής «κούρεμα των καταθέσεων» ενδέχεται να καταθέσουν απόψε στη Βουλή τα δύο κόμματα, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, που στηρίζουν την κυβέρνηση του προέδρου Αναστασιάδη.Εξάλλου, ο Κύπριος πρόεδρος είχε συνάντηση με υψηλόβαθμο κλιμάκιο της Τρόικας.

Κατά την επιστροφή του στην Κύπρο δε, από το ταξίδι του στη Ρωσία, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, ξεκαθάρισε ότι το «κούρεμα» των καταθέσεων βρίσκεται σαφώς στο τραπέζι. 
Διαβάστε περισσότερα εδώ

Κατά πληροφορίες, οι βουλευτές υφίστανται πιέσει, για να ψηφίσουν στην κατεύθυνση της πλήρους αποδοχής των προτάσεων της Τρόικας, Καθώς φαίνεται, οι πιέσεις αυτές έχουν αποδώσει ως τώρα, καθώς υπολείπονται μόλις δύο ψ΄φοι για την έγκριση της όποιας συμφωνίας. 

Την προσπάθεια ευθυγράμμισης με τις αξιώσεις της Γερμανίας, εξάλλου, αλλά και των άλλων ισχυρών της ευρωζώνης, σηματοδοτεί η δήλωση του αναπληρωτή προέδρου του κυβερνώντος κόμματος της Κύπρου, ΔΗΣΥ.

Μιλώντας μπροστά σε δεκάδες Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, ο Αβέρωφ Νεοφύτου με την κομματική του ιδιότητα ως αντιπροέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού - πρόεδρος του οποίου είναι ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης- υπογράμμισε ότι γίνονται προσπάθειες «ώστε απόψε να μπορέσουμε όσο το δυνατό μέσα από μια ευρύτερη κοινοβουλευτική συνεννόηση να περάσουμε τα μέτρα που να ικανοποιούν τους στόχους και τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο τελευταίο Eurogroup».

Λίγο πριν τη μία το μεσημέρι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Χρήστος Στυλιανίδης ζήτησε απ' όλους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. «Οι επόμενες ώρες θα κρίνουν το μέλλον του τόπου», επισήμανε σε δραματικούς τόνους και πρόσθεσε ότι «η Βουλή των Αντιπροσώπων θα κληθεί σε λίγο να πάρει τις μεγάλες αποφάσεις, τις δύσκολες αποφάσεις, αναμφίβολα θα υπάρχουν και οδυνηρές πτυχές σε οποιαδήποτε απόφαση κι αν ληφθεί, όμως η χώρα πρέπει να σωθεί», τόνισε.

Περίπου στις 14.30, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης, ζήτησε από τα μέλη της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων να ψηφίσουν άμεσα και ως έχει τη δέσμη των νομοθετημάτων. Ο κ. Δημητριάδης επιχειρηματολόγησε ότι έτσι θα σταλεί θετικό μήνυμα προς τα έξω και πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να έχει στη διάθεσή της η Κεντρική τα κατάλληλα εργαλεία για να διαχειριστεί την κρίση.

«Αναμένουμε ότι όλη η δέσμη των νομοσχεδίων και κανονισμών που υπέβαλε η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να ψηφιστεί άμεσα και ως έχει για δύο βασικούς λόγους», είπε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου έξω από τη Βουλή και αιτιολόγησε την παρότρυνση του λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα «σταλεί ένα πολύ θετικό μήνυμα προς τα έξω γεγονός που θα διευκολύνει τη σύντομη συμφωνία με την Τρόικα» και δεύτερον, πρόσθεσε, «είναι άκρως απαραίτητο η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να έχει τα κατάλληλα νομοθετικά εργαλεία που θα της επιτρέψουν να διαχειριστεί την κρίση την οποία αντιμετωπίζει σήμερα η κυπριακή οικονομία».

Εντείνονται οι πιέσεις
Την ίδια ώρα, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, έστειλε σαφές μήνυμα στην Κύπρο περί εξάντλησης της υπομονής των εταίρων της, Δήλωσε επίσης ότι επιθυμεί την παραμονή της Κύπρου στην ευρωζώνη, αλλά και ότι η Λευκωσία πρέπει να καταλάβει ότι το επιχειρηματικό της μοντέλο έχει πεθάνει.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η κρατικοποίηση των πόρων των ασφαλιστικών ταμείων στην Κύπρο δεν αποτελεί αποδεκτό τρόπο για την πλήρωση του χρηματοπιστωτικού κενού που απαιτείται για την κατάρτιση ενός διεθνούς προγράμματος διάσωσης, όπως δήλωσαν κοινοβουλευτικές πηγές στο Βερολίνο. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Εν τω μεταξύ, νέο έκτακτο Eurogroup για την Κύπρο, πιθανότατα την Κυριακή, ώστε να βρεθεί κάποια λύση για τη χώρα, προανήγγειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, αν η Λευκωσία έχει κάποιο σχέδιο να παρουσιάσει στην Τρόικα, τότε «είναι πιθανόν να υπάρξει σύγκληση του Eurogroup μέσα στο Σαββατοκύριακο». Διαβάστε περισσότερα εδώ

Εν τω μεταξύ, προσηλωμένοι στην προσπάθεια να μείνει η Κύπρος στο ευρώ είναι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, είναι πιθανά όλα τα σενάρια και εκείνα στα οποία επικεντρώνονται είναι να καταλήξουν σε μια κοινή λύση, με βάση την οποία η Κύπρος θα σωθεί, ο τραπεζικός της τομέας θα συνεχίσει να υπάρχει, μικρότερος αλλά υγιέστερος. Διαβάστε περισσότερα εδώ
Διαπραγματεύσεις για κούρεμα 15,6% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ
Σύμφωνα με πληροφορίες  από τις Βρυξέλλες η κυπριακή πλευρά  πρότεινε η εισφορά στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ να μην ξεπεράσει το 15,6%. Η τρόικα απέρριψε την πρόταση με την αιτιολογία πως η καθυστέρηση της Κύπρου να λάβει μια απόφαση εδώ και μια εβδομάδα είχε ως συνέπεια την επιδείνωση της κυπριακής οικονομίας και υποστήριξε πως μόνο με μια εισφορά ύψους 16,9% θα μπορούσε η κυπριακή κυβέρνηση να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια.  Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έπειτα από προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά σε υψηλά ευρωπαϊκά κλιμάκια η τρόικα υπαναχώρησε και δέχθηκε την εισφορά στο 15,6%.

Πηγή:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου