Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

"Σφάζουν" τους Κύπριους καταθέτες

Η Κύπρος είπε ένα τεράστιο και υπερήφανο «ΌΧΙ» στην πρόταση του οριζόντιου κουρέματος των καταθέσεων για να καταλήξει στην σφαγή των καταθετών των δύο μεγάλων κυπριακών τραπεζών, της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής.
Η απόφαση αυτή προκαλεί αν μη τι άλλο μεγάλα ερωτήματα για τις προτεραιότητες εκείνων που λαμβάνουν αποφάσεις στην Μεγαλόνησο. Η μετάθεση ευθυνών στους δήθεν διώκτες του... ελληνισμού είναι μία εξαιρετική ιδέα για να αποφύγουν στο μέλλον οποιαδήποτε κριτική για τις σημερινές τους αποφάσεις.

Η κεντρική ιδέα της πολιτικής τους είναι να περισώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους Ρώσους καταθέτες, εκτιμώντας ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να διατηρήσουν ανέπαφη την βιομηχανία των τραπεζικών τους υπηρεσιών.

Αν έκαναν τον κόπο να βάλουν τον εαυτό τους στην θέση του Ρώσου καταθέτη, θα αντιλαμβανόντουσαν ότι ο τραπεζικός παράδεισος της Κύπρου έχει ήδη βουλιάξει, ύστερα από την απόφαση του Eurogroup και το πολυήμερο κλείσιμο των καταστημάτων των τραπεζών. Ό,τι και να γίνει από εδώ και πέρα, ακόμη κι αν επιστρέψουν στην αρχική (πολύ καλύτερη από την εξεταζόμενη σήμερα) πρόταση.

Το περίεργο, λοιπόν, είναι ότι επιλέγουν να σφαγιάσουν τις καταθέσεις των Κυπρίων για να περισώσουν τις καταθέσεις των Ρώσων ή τουλάχιστον των περισσοτέρων. Δηλαδή των πελατών των πολλών δικηγορικών και λογιστικών γραφείων της Κύπρου. Κι αυτό όταν γνωρίζουν ότι μόνο οι Κύπριοι θα μπορούσαν με τις οικονομίες τους να στηρίξουν και πάλι την Οικονομία του νησιού. Όπως συνέβη και μετά από την εθνική καταστροφή του 1974. Ένα πελώριο «γιατί» θα τους συντροφεύει από εδώ και πέρα. Γιατί αποφασίζουν το επιλεκτικό κούρεμα; Η απάντηση είναι ότι έτσι νομίζουν πως θα κρατήσουν τους Ρώσους στο νησί. Μία επόμενη ερώτηση είναι πόσοι Κύπριοι πολιτικοί έχουν σχέση με τον άλφα ή βήτα τρόπο με αυτή την βιομηχανία των Ρώσων «πελατών»...

Αρχικά η πρόταση της κυπριακής πλευράς ήταν αυτή του good bank – bad bank μόνο για την Λαϊκή Τράπεζα. Την πρόταση αυτή απέρριψε η τρόικα και αντιπρότεινε να συμβεί το ίδιο ακριβώς και με την Τράπεζα Κύπρου και εν συνεχεία να συγχωνευτούν τα δύο good bank. Διότι μόνο έτσι ήταν βιώσιμο το σχέδιο. Ή αλλιώς να επιστρέψουν στην αρχική πρόταση του οριζόντιου κουρέματος. Το οποίο οριζόντιο κούρεμα θα είχε μία επίπτωση της τάξης του 15% σε όλες τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Κι όμως! Ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου δεν το συζητά καν αυτό. Προτιμά να οδηγήσει στον Καιάδα τους καταθέτες της Λαϊκής και της Κύπρου. Ή έστω να προσπαθήσει να «σώσει» την Κύπρου με ένα κούρεμα της τάξης του 25% για τους μεγάλους καταθέτες.

ΣΗΜ: Οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα πάνε στην bad bank και θα περιμένουν την εκκαθάριση. Δηλαδή, μερικά χρόνια...

Τα συμπεράσματα δικά σας…



Πηγή:capital.gr



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου