Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Οριακά μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ σε δύο δημοσκοπήσεις

Οριακά μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ σε δύο δημοσκοπήσεις


Ισχνό προβάδισμα καταγράφουν για το ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας δύο δημοσκοπήσεις, στις οποίες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευση προηγείται με διαφορά κάτω από μία μονάδα.
Στο βαρόμετρο της Metron Analysis που έγινε για λογαριασμό της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» και δημοσιεύεται το Σάββατο ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει στην εκτίμηση ψήφου με αναγωγή στα έγκυρα ποσοστό 25,8% έναντι 25,2% της ΝΔ. Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή με 11,7%,το ΠΑΣΟΚ στο 9%, οι ΑΝΕΛ στο 8,5%, η ΔΗΜΑΡ στο 6,3% και το ΚΚΕ στο 5,5%.
Στην πρόθεση ψήφου χωρίς κάλπη η διαφορά είναι ακόμη μικρότερη με τον ΣΥΡΙΖΑ να παίρνει 17,3%, ενώ η ΝΔ βρίσκεται στο 17% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 7,9%, το ΠΑΣΟΚ με 6%, οι ΑΝΕΛ με 5,7%, η ΔΗΜΑΡ με 4,2%, το ΚΚΕ με 3,7%.
Ωστόσο, ο Αντώνης Σαμαράς συνεχίζει να θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός με 29% των ερωτηθέντων να τον προτιμάει έναντι του 13% που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας.
Στα πλαίσια του βαρόμετρου οι ερωτηθέντες δείχνουν και τη δυσπιστία τους για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, καθώς το 80% εκτιμά ότι η κατάσταση είναι χειρότερη απ΄ ότι ένα χρόνο πριν, ενώ το 40,4% τάσσεται υπέρ της διάλυσης της ΕΕ και 45% κατά του ευρώ.
Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ καταδεικνύει και η δημοσκόπηση της Kappa Research για λογαριασμό της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής» .
Η αξιωματική αντιπολίτευση καταγράφει ποσοστό 26,6% με τη ΝΔ να βρίσκεται στο 25,7% και η Χρυσή Αυγή σταθερά τρίτη με 13%. Από τα υπόλοιπα κόμματα το ΠΑΣΟΚ με 8,8%, οι ΑΝΕΛ με 5,7%, το ΚΚΕ με 6,4%, η ΔΗΜΑΡ με 4,8%.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο Αντώνης Σαμαράς με 44,1% έναντι 31,8% του Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 23,1% απορρίπτει και τους δύο.
Αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας το 70,8% τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, ενώ το 52,3% επικρίνει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις εξελίξεις στην Κύπρο.
Σε ποσοστό 42,3% τάσσονται υπέρ μιας συμμαχικής κυβέρνησης με κορμό τη ΝΔ, 34,8% θα ήθελαν μια συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τον ΣυΡιζΑ.



Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου