Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Πέρασαν και τα τρία νομοσχέδια από την κυπριακή Βουλή

20130323-002222.jpg


Ναι στο ταμείο αλληλεγγύης, στα έκτακτα μέτρα περιορισμού στις κινήσεις κεφαλαίων και στην εξυγίανση τoυ τραπεζικού συστήματος ψήφισαν οι Κύπριοι βουλευτές
Και τα τρία νομοσχέδια ψήφισε η κυπριακή Βουλή, η ολομέλεια της οποίας συνεδρίασε το βράδυ της Παρασκευής.
Τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν αφορούν την ίδρυση του ταμείου αλληλεγγύης, τα έκτακτα μέτρα περιορισμού στις κινήσεις κεφαλαίων και την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος.
Τα δύο πρώτα νομοσχέδια ψηφίστηκαν ομόφωνα ενώ στο τρίτο, αυτό για την αναδιάρθρωση των τραπεζών, που αφορά ιδιαίτερα τη Λαϊκή Τράπεζα, υπήρξαν αποχές. Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο γπέρασε με 26 υπέρ, 2 κατά και 25 αποχές.
Κατά την τοποθέτηση του επικεφαλής του ΑΚΕΛ, ο κ. Αντρος Κυπριανού έκανε οξεία επίθεση στην κυβέρνηση και την Ευρωζώνη. «Το νομοσχέδιο είναι απαρχή δεινών για τη χώρα και το λάο μας», ανέφερε. Τόνισε ακόμα ότι λόγω της κρισιμότητας των στιγμών δεν θα αποδυναμώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και παρά τις έντονες διαφωνίες το ΑΚΕΛ θα απέχει της ψηφοφορίας.
«Δεν υπάρχει αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους επί των κρίσιμων θεμάτων», προσέθεσε ο κ. Κυπριανού, σημειώνοντας επίσης ότι «θα αποφασίσουμε το πρωί αν θα συνοδεύσουμε τον Πρόεδρο στις Βρυξέλλες».
Την πρόθεσή του να απέχει από την ψηφοφορία εκδήλωσε ο επικεφαλής των Πράσινων (2,2%, 1 έδρα) κ. Περδίκης και ζήτησε παραίτηση του Γενικού Διευθυντή της Κεντρικής Τράπεζας.
Ο εκπρόσωπος της ΕΔΕΚ κ. Ν. Νικολαΐδης δήλωσε ότι η ΕΔΕΚ θα ψηφίσει 8 από τα 9 νοιμοσχέδια και θα απέχει από αυτό που αφορά τις τράπεζες.
Εναντίον του νομοσχεδίου για εξυγίανση των τραπεζικών ιδρυμάτων τοποθετήθηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας.
Ο κ. Συλλούρης από το ΕΥΡΩΚΟ έκανε επίθεση στους εταίρους της ΕΕ και ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία διαμαρτυρόμενος για τη διαδικασία.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ κ. Ν. Καρογιάν είπε ότι δεν είναι ώρα για να γίνεται κριτική.
O αντιπρόεδρος του κυβερνητικού ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι οι καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ στη Λαϊκή Τράπεζα θα περιμένουν πολλά χρόνια για να δουν αν θα αποζημιωθούν και σε ποιο ποσοστό, ωστόσο εγγυήθηκε τις καταθέσεις για τους υπόλοιπους. Συμπλήρωσε ότι με αυτό το νομοσχέδιο θα χάσουν τη δουλειά τους εκατοντάδες εργαζόμενοι, αλλά αν δεν ψηφιζόταν θα την έχαναν χιλιάδες και χαρακτήρισε στάση ευθύνης την απόφαση του ΑΚΕΛ να απέχει.
Το Σάββατο θα διεξαχθεί η ψηφοφορία του νομοσχεδίου για το «κούρεμα» στις καταθέσεις, που αναμένεται να ανέρχεται σε ποσοστό 20%-25% και θα αφορά μόνο στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου. Άγνωστο παραμένει, ωστόσο, πώς θα δεχτεί το νέο σχέδιο η Τρόικα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τελική λύση για το κούρεμα στις κυπριακές τράπεζες διαμορφώνεται ως εξής: Γενναίο κούρεμα έως και 25% στις καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου, ενώ το κούρεμα πιθανόν να μην το αποφύγουν και οι μικρότερες τράπεζες, αλλά με πολύ μικρότερο ποσοστό, το οποίο θα είναι κλιμακωτό ανάλογα με την τράπεζα. Η Λαϊκή Τράπεζα, χωρίζεται σε «καλή» και «κακή» τράπεζα. Θα αποζημιωθούν όλοι οι καταθέτες, έως 100.000 ευρώ.

Πηγή:olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου