Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Στην «Πειραιώς» πάνε Κύπρου – Λαϊκή

Στην «Πειραιώς» πάνε Κύπρου – Λαϊκή


 Την πρόταση της Τραπέζης Πειραιώς ενέκρινε τελικώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος για την εξαγορά του δικτύου υποκαταστημάτων που διαθέτουν κυπριακές τράπεζες στη χώρα μας.
Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα ύστερα από τη γιγάντωση που θα προκαλέσει η απογευματινή εξέλιξη στον Όμιλο της Τραπέζης Πειραιώς. Εκ των γεγονότων επιβεβαιώνονται απολύτως οι πρώτες πληροφορίες που διέρρευσαν από ιδιαίτερα αξιόπιστη πηγή του τραπεζικού κλάδου και δημοσιεύθηκε νωρίτερα το απόγευμα στο “Newsbomb.gr”.
Στη σχετική ανάρτηση αναφερόταν ότι δεν θα δοθούν στην “AlphaBank” οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο συνέβη και ανακοινώθηκε με το τέλος της συνεδρίασης του ΤΧΣ.
Είχε προηγηθεί η τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη προκειμένου να ρυθμιστεί το ζήτημα αποξένωσης των ελλαδικών παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών. Στην ανακοίνωση της κυπριακής προεδρίας αναφέρθηκε μάλιστα ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν ώστε η αποκαλούμενη «αποξένωση» να γίνει «με τους ευνοϊκότερους υπό τις συνθήκες όρους, με σημαντικό όφελος για την κυπριακή πλευρά».
Το απόγευμα ανακοινώθηκε ότι τελικώς η «Τράπεζα Πειραιώς» θα αναλάβει τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στη χώρα μας με την επισήμανση ότι η συναλλαγή γίνεται με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Δήλωση του κ. Μιχάλη Σάλλα
«Ανταποκριθήκαμε στην ανάγκη να προστατευτούν απόλυτα οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και να υπάρξει από ελληνικής πλευράς βοήθεια στα σχέδια εξόδου της Κύπρου από την κρίση.
»Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μία ακόμη σημαντική κίνηση στην αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όπου η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει από την πρώτη στιγμή, ως βασικός πυλώνας, συμβάλλοντας στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και την προοπτική ανάκαμψης, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», δήλωσε επί λέξει ο πρόεδρος της Τραπέζης Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας λίγη ώρα πριν αναρτηθεί αυτό το ρεπορτάζ.
Τραπεζικοί παράγοντες σχολίαζαν πάντως ότι με την απόφαση του ΤΧΣ και την επικύρωση της σχετικής συμφωνίας θα δοθεί τέλος σε ένα σήριαλ που πήρε τις διαστάσεις του θρίλερ από το βράδυ της Κυριακής. Πρόσθεσαν ότι διασφαλίσθηκε το σύνολο των καταθέσεων στα ελληνικά υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών και σημείωσαν ότι το  δίκτυο των τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής (CPB) δεν πρόκειται να διαχωριστεί.
Ενδιαφέρον έχει επίσης η εξής λεπτομέρεια: Η «Ελληνική Τράπεζα» θα συνεχίσει αυτόνομη, η οποία δεν συμπεριελήφθη τελικώς στις «απορροφήσεις».
Ο Όμιλος Πειραιώς
Στελέχη του κλάδου επισήμαναν πως η εξαγορά των κυπριακών τραπεζών στη χώρα μας καθιστούν τον Όμιλο της Τραπέζης Πειραιώς τη δεύτερη ισχυρότερη δύναμη της αγοράς. Ήδη κατέχει μερίδιο ύψους 19% στις καταθέσεις και 18% στις χορηγήσεις. Απασχολεί συνολικά 18.800 εργαζόμενους περίπου, ενώ το σύνολο του δικτύου καταστημάτων αριθμεί 1.348 μονάδες, με παρουσία σε 10 χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.


Read more: http://www.newsbomb.gr/kypros/story/290933/stin-peiraios-pane-kyproy-–-laiki#ixzz2OCD3lyMF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου