Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

«Πράσινο φως» για τον χρυσό



Εγκαταστάσεις της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική
Εγκαταστάσεις της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική
Η Επιτροπή Αναστολών ΣτΕ έκρινε ότι δεν είναι βάσιμοι οι λόγοι που προβάλλουν οι αιτούντες για «πάγωμα» των περιβαλλοντικών όρων, ανάβοντας ουσιαστικά «πράσινο φως» για τη συνέχιση των σχετικών διαδικασιών που αφορούν τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις σε διάφορες περιοχές (Σκουριές, Μαντέμ Λάκκο, Μαύρες Πέτρες, Ολυμπιάδα) και την απομάκρυνση, τον καθαρισμό και την αποκατάσταση χώρου απόθεσης παλαιών τελμάτων στην Ολυμπιάδα.
Για την ίδια υπόθεση έχει υποβληθεί και αίτηση ακύρωσης που συζητήθηκε τον περασμένο Ιούνιο και αναμένεται η έκδοση της απόφασης, ενώ πριν από μήνες το ΣτΕ είχε απορρίψει άλλη αίτηση αναστολής των κατοίκων, αφού προηγουμένως συνεκτίμησε τη βλάβη που υποστήριζαν ότι απειλείται για το δασικό οικοσύστημα, σε συνδυασμό με το δημόσιο συμφέρον που εξυπηρετείται με την επίμαχη επένδυση.
Υπομνήματα
Για τους ισχυρισμούς των κατοίκων και περιβαλλοντικών συλλόγων υπέβαλαν υπομνήματα στο ΣτΕ η δικαιούχος των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής και ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.
Η Επιτροπή Αναστολών ΣτΕ επισήμανε ότι από τη δικογραφία και τις σχετικές πράξεις (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, έγκριση περιβαλλοντικών όρων από τους συναρμόδιους υπουργούς) προκύπτει ότι οι επίμαχες εγκαταστάσεις βρίσκονται εκτός των προστατευομένων τόπων του δικτύου Natura και πως μόνο μία έκταση περίπου 2,4 στρεμμάτων στην Ολυμπιάδα, βρίσκεται στο βόρειο άκρο του ΤΚΣ «Ορος Στρατωνικό - Κορυφή Σκαμνί», που αφορά χώρο προσωρινής απόθεσης και προβλέπεται να αποκατασταθεί στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του έργου.
Η περιοχή περιγράφεται στη ΜΠΕ ως άγονη, ενώ κατά τις σχετικές αξιολογήσεις στη ΜΠΕ δεν αναμένονται σημαντικές επιπτώσεις που ενδέχεται να παραβλάψουν την ακεραιότητα των προστατευόμενων τόπων, ενώ δεν επηρεάζεται σημαντικά η καλή κατάσταση των ειδών προτεραιότητας στην επίμαχη και την ευρύτερη περιοχή. Ετσι, οι λόγοι αναστολής κρίθηκε ότι δεν είναι πρόδηλα βάσιμοι. Επιπλέον το δικαστήριο δέχθηκε ότι δεν συντρέχει λόγος να «παγώσει» τις διαδικασίες, λαμβάνοντας υπόψη ότι μόνο ένα ιδιαίτερα μικρό τμήμα της έκτασης εμπίπτει σε προστατευόμενη περιοχή και έχει γίνει αξιολόγηση των επιπτώσεων στους στόχους διατήρησης της θιγόμενης αυτής ζώνης (των 2,4 στρεμμάτων) αλλά και των γειτονικών περιοχών, που αποτελούν προστατευόμενους τόπους.
Η νομιμότητα της αξιολόγησης θα κριθεί με την αναμενόμενη δικαστική απόφαση. Τέλος, η Επιτροπή Αναστολών ΣτΕ δέχθηκε ότι δεν υπάρχει λόγος να παραπεμφθεί η αίτηση αναστολής σε μείζονα σύνθεση, αφού δεν υπάρχει και αντίθετη νομολογία.
Αλέξανδρος Αυλωνίτης
Πηγή:ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου