Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Θέμα χρόνου η απορρόφηση των κυπριακών τραπεζών

Θέμα χρόνου η απορρόφηση των κυπριακών τραπεζών

 Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται τα υποκαταστήματα των Κυπριακών τραπεζών που βρίσκονται στην Ελλάδα να απορροφηθούν από κάποιον ελληνικό όμιλο έτσι ώστε να κλείσει οριστικά η κάθε εστία ανησυχίας, όπως περιγράφεται στην απόφαση του Eurogourp.
Οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ το πιθανότερο είναι η απορρόφηση να γίνει από το νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο έχει εξυγιανθεί και ανακεφαλαιοποιηθεί.
Ωστόσο εφόσον η απόσχιση και «πώληση» των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των Κυπριακών τραπεζών διενεργηθεί εντός του Σαββατοκύριακου, πριν δηλαδή τη νομοθέτηση της εισφοράς από την Κυπριακή Βουλή, εξασφαλίζεται η μετάβασή τους στο ΤΕΚΕ και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.
Ακόμη και στην περίπτωση που δεν συμβεί αυτό για να ισχύσει η έκτακτη εισφορά και επί των καταθέσεων στα εν Ελλάδι υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών θα πρέπει, σύμφωνα με έγκριτους νομικούς κύκλους, να υπάρξει απόφαση της Ελληνικής Βουλής.
Σημειώνεται ότι η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος αποτελεί θυγατρική της CPB και επομένως υπάγεται στο Ελληνικό Δίκαιο και δεν ισχύει η εισφορά επί των καταθέσεων, ενώ αντίθετα η εισφορά ισχύει για όσους είχαν καταθέσεις στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο.
Ως επικρατέστερη λύση, αυτή τη στιγμή, για την εισφορά των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των Κυπριακών τραπεζών είναι το νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Η λύση που συζητούν Ελλάδα και Κύπρος στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup είναι να αποσχισθεί και πωληθεί σε ελληνική τράπεζα ή σε τράπεζες το εν Ελλάδι χαρτοφυλάκιο των κυπριακών τραπεζών.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις Ασμουνσεν της ΕΚΤ η συμφωνία θα προχωρήσει με τρόπο ώστε μια ελληνική τραπεζική οντότητα να αγοράζει το ενεργητικό και τις υποχρεώσεις των υποκαταστημάτων των Κυπριακών τραπεζών, και αυτό θα γίνει χωρίς να επηρεάζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Δεν θα προχωρήσουμε στη δημιουργία μιας θυγατρικής που θα χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση, μια ελληνική τράπεζα θα τα αγοράσει», ξεκαθάρισε ο Άσμουνσεν.
πηγή:enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου